7 tips voor meer rust op het werk

19 november 2021

Steeds vaker voelen mensen onrust en stress op het werk. Wéten dat het anders kan en het ook daadwerkelijk anders doen, zijn twee verschillende dingen. Wij delen daarom 7 praktische en laagdrempelige tips die je gelijk kunt toepassen in jouw organisatie.

Tip 1: Zet jezelf op je agenda

Je kent het vast wel: je hebt een blok in je agenda gezet om gefocust een aantal uren achter elkaar te kunnen werken aan iets. Er komen echter afspraken tussendoor die je voor laat gaan. Je lunch sla je ook half over, want je hebt haast. Aan het einde van de dag ben je moe van een dag keihard werken, je lijf zit vol spanning van de drukte en je heb dat waar je aan had willen werken maar doorgeschoven.

Het is tijd om je agenda beter te bewaken. Zet jezelf op de agenda en laat niemand daar overheen plannen. Jij zelf dus ook niet! Afspraken met jezelf zijn heilig. En besef je dat de enige die je agenda kan wijzigen, jij zelf bent. En als je dan toch je agenda aan het indelen bent, houd dan ook ruimte vrij voor spontaniteit. Zo belangrijk!

Tip 2: Ga de stilte in

Stilte vermindert stress en spanningen, vult mentale reserves aan én zorgt voor vernieuwing van je hersencellen. En stilte doet nóg meer met je. Door de stilte in te gaan, neem je bewust afstand van alles wat je doorgaans afleidt. Je maakt plaats voor een rustig gewaar zijn. Daardoor geef je ruimte aan je gevoelens en verlangens die op de achtergrond zijn geraakt. In stilte ga je van denken naar voelen. Maak daar regelmatig tijd voor vrij, want het is zo belangrijk voor je welzijn en je prestaties.

Wil je deze tip concreet maken? Kom dan 10 december 2021 naar onze Stiltedag. Deze bijzondere dag brengt je precies dát waar we tegenwoordig zo sterk naar verlangen: échte stilte gecombineerd met oefeningen die je in verbinding brengen met jezelf.

Tip 3: Beweeg voor meer rust

Spanning ontstaat tussen je oren, maar uit zich vaak lichamelijk. Ervaar je spanning? Dan kan je dat verminderen met lichamelijke activiteit. Door endorfines die vrijkomen tijdens bewegen, voel je je direct actiever en helderder. Fijne manieren om opgebouwde spanning uit je lichaam te verminderen zijn yoga, hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen. Probeer dagelijks te bewegen. Je bereikt in dit opzicht meer met wat milde dagelijkse beweging dan één wekelijkse uitputtende sessie in de sportschool.

Tip 4: Start met leven, stop met overleven

Jij zit zelf achter het stuur. Trapt zelf het gaspedaal in. Als je het gevoel ervaart dat je vooral aan het overleven bent, gestuurd wordt door de waan van de dag en weinig toekomt aan dat waar je écht gelukkig van wordt… dan kan het zinvol zijn om bij jezelf te onderzoeken waarom je zo door blijft denderen. Lukt het je niet om te stoppen? Vraag je dan af wat het je brengt. Of beter gezegd: wat verberg je ermee? Besef je dat jij de enige bent die op de rem kan trappen.

Tip 5: Ontspan tussen afspraken

Nu we vooral in online meetings zitten, ontbreekt vaak het gezellige en ontspannende koffiemomentje tussen twee afspraken in. Gehaast sluit de je ene meeting af of de volgende weer te starten. Plan bewust 5 á 10 minuten vrij tussen je afspraken. Ontspan je bewust in deze tussentijd. Doe dat bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening of door een appeltje te eten.

  • Bijt in een appel.
  • Neem 1 minuut om de appel te proeven.
  • Alleen de appel.
  • Smaak. Sap. Geluid. Bite.
  • 1 minuut.

Tip 6: Zet schermen uit

Misschien pas je deze tip in je vrije tijd al wel eens toe, maar probeer het ook eens tijdens je werk. Zet alle schermen uit. En kijk wat er komt.

Tip 7: Mediteer

Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet. Meditatie heeft al effect op je leven wanneer je iedere dag 5 minuten mediteert. Ideaal om te combineren met tip 5 en 6 bijvoorbeeld.

Behoefte aan meer rust?

Maak tijd voor jezelf. Wij maken graag tijd voor jou.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.