Beleef de inspiratiesessie met Michael Jongeneel na

1 mei 2015

Beslissen vanuit win-win-win

Eenvoud en helderheid sieren Michael Jongeneel, directeur beleggingen van de Triodos Bank. Tijdens de inspiratiesessie van Het Eerste Huis op landgoed De Horst in Driebergen, op 23 april 2015, deelt hij wezenlijke persoonlijke inzichten en zakelijke ervaringen met de zaal. Met een sprekend praktijkvoorbeeld komt hij krachtig tot de kern: toekomstig leiderschap gaat om méér dan ‘win-win’.

Zijn casus was ronduit interessant. Michael: ‘Als toezichthouder binnen de raad van bestuur van een ziekenhuis sta je soms voor duivelse dilemma’s. Ik was een jaar geleden nog maar net benoemd of we werden met een fusievraagstuk geconfronteerd.’ De rest van de avond neemt hij ons mee in zijn eigen proces van afwegingen. ‘Het nemen van beslissingen zie ik als één van de belangrijkste taken van een leider.’

Kiezen voor het geheel

Voor het nemen van de juiste beslissing, introduceert hij twee kernbegrippen: iederliefde en win-win-win. ‘Om met de laatste te beginnen, het gaat erom die keuze te maken die voor het geheel de beste is en iedereen dient. En dat gaat verder dan de win-win voor de direct betrokken partijen. Het gaat ook om de indirect betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan een volgende generatie, de leefomgeving, de branche, etc. Uiteindelijk is alles met elkaar verbonden.’ In zijn boek ‘8 essentiële stappen voor leiders van de toekomst’, die ten grondslag ligt aan deze avond, gaat hij hier uitgebreid op in. Zoals de titel doet vermoeden, heeft Michael een heel stappenplan ontworpen.

Stiltemomenten creëren

‘Een leider moet zijn of haar eigen richting en intenties helder hebben. Ook moet een leider de situatie in korte tijd weten te doorgronden en daarbij zo lang mogelijk het oordeel uit weten te stellen.’ Dat biedt volgens hem ruimte om opties uit te vergroten, de gevolgen te overzien, van perspectieven te wijzigen en te speuren naar andere kansen. Michael: ‘Daarvoor creëer ik letterlijk stiltemomenten. Door mezelf af te zonderen, maar soms ook door vergaderingen even stil te leggen. Reflecteren en mediteren zijn onontbeerlijk om bij ‘de bron’ te komen, die ik iederliefde noem. Het betreft het zuivere gebied van hoger bewustzijn, voorbij het denken. Van daaruit zie je de win-win-win mogelijkheden heel helder.’

May I have your vote, please?

Terug naar zijn casus. Kiezen voor fuseren betekent dat hij zijn baan als toezichthouder gaat verliezen. Toch lijkt dat de meest logische optie. Welke keuze maakt Michael en op basis waarvan? ‘Fuseren natuurlijk, want dat is niet alleen goed voor de werknemers van de ziekenhuizen en de gezondheidszorg in zijn algemeen, maar ook in het hoogste belang van ons gezin. Wij hebben baat bij een goed ziekenhuis in de buurt. Dat weegt zwaarder dan het behoud van mijn bestuursfunctie.’ Een win-win-win voorbeeld vanuit iederliefde, dat zeker inspireert.

Een rijke avond

De tweede helft van de avond laat hij de zaal ervaringen uitwisselen in kleine groepjes. Michael geeft concrete opdrachten, die enthousiast worden ontvangen. ‘Verrassend hoe snel je met onbekenden hiermee de diepte in kan,’ aldus een aanwezige. ‘Dat mis ik in veel bijeenkomsten.’ Iemand anders vindt de leeftijdsverschillen boeiend. ‘In onze groep hadden we een diversiteit aan perspectieven, echt een cadeautje om mee naar huis te nemen.’ Reacties waar wij erg blij van worden. Daar doen we het voor. De inspiratiesessies zijn gericht op vernieuwing, waarin deelnemers kunnen leren, ervaren en ontdekken. Michael Jongeneel is hier vanavond duidelijk in geslaagd.

Verslag: Carola Rossing

Bekijk de foto’s van deze avond

Michael Jongeneel - 8 essentiële stappen voor Leiders van de Toekomst

Foto’s: Eric van der Heijden


Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.