Drie inzichten voor leiders die op afstand hun team aansturen

3 november 2020

Sinds maart 2020 worden we als samenleving meer uitgedaagd om teams op afstand te leiden. Thuiswerken is eerder regel dan uitzondering geworden. Een ontwikkeling die veel van je vraagt als leider van een team of organisatie. Hoe ga je met deze ontwikkelingen om en hoe behoud je de band met jouw medewerkers? Het zijn vragen waar leiders, coaches of managers momenteel tegenaan lopen.

Een gemotiveerd team dat binding voelt met de organisatie is pro-actief, gemotiveerd en flexibel. In deze blog geven we je drie inzichten waarmee je, op afstand, jouw team blijft motiveren.

1. Aandacht voor sociaal welzijn

Belangrijk in een team is de ‘sociale lijm’ tussen de teamleden. Die verbinding ontstaat door formele maar vooral informele momenten. Het praatje bij het koffieapparaat is zo’n plek waar verbinding wordt gelegd. Met andere teamleden, maar ook met de organisatie. Nu veel teams vanuit huis werken, vervallen al deze vanzelfsprekende momenten. Een leider heeft daar oog voor en richt zijn aandacht op welzijn van zijn team. Informeer bij je medewerkers hoe het gaat, hoe zij zich verbonden voelen en of ze daar iets in nodig hebben.

2. Breng de fysieke wereld binnen

Na een half jaar van wisselende niveaus in lock down is het voor ons helder: we hebben behoefte aan fysieke interactie. Bij elkaar komen is belangrijk om connectie te maken en om een eigen plek in de organisatie zeker te stellen.
Als organisatie komen wij onze trainees in de behoefte tegemoet door het toesturen van een notitieboekje met een kaartje en een gezonde snack. We laten mensen samen online een wandeling maken. Dat kun jij als leider ook! Stuur een ‘echte’ kaart voor verjaardagen, regel voor je mensen een blikje bier of fris voor de vrijdagmiddagborrel of ontmoet elkaar op een bankje in het park. Het maakt het leiden op afstand een stuk makkelijker.

3. Vragen in plaats van antwoorden

Het stellen van vragen houdt de verbeelding van mensen levend. De hele dag achter het scherm stimuleert creativiteit en levensenergie niet. Hoe houd je mensen toch aangesloten? Door hun denken op te rekken. Stel vragen aan je mensen die verrassend zijn, die iets nieuws naar voren brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als ‘Hoe ervaar je het contact met collega’s?’ of ‘Wat speelt er bij jou thuis deze week?’. Zorg dat je een leider bent met vragen in plaats van met antwoorden.

Zorg voor een betrokkenheid in jouw team en maak de samenwerking effectiever door jouw sociale intelligentie in te zetten.

Benieuwd naar de overige inzichten? Meld je aan voor de workshop Leiden op Afstand


Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.