Embodied Leadership: versterk je bewustzijn en vergroot je impact!

12 mei 2017

Neurowetenschappelijk onderzoek levert voortdurend nieuwe inzichten op. Hoe meer we ons verbinden met de intelligentie van ons lichaam (hoofd, hart én buik) hoe effectiever, vitaler, creatiever en authentieker we zijn. Daarmee vergroten we onze impact als leider!

Voor Otto Scharmer, Frederic Laloux en Giles Hutchins is het inzetten van de intelligentie van het lichaam geen vraag meer. Zij zetten dit in als essentieel onderdeel van hun werk. Voor hen is het vanzelfsprekend dat je door bezinning en reflectie je bewust wordt van een krachtig en dieper weten. Een dieper weten dat je vermogen om met uitdagende situaties om te gaan vergroot.

Disruptieve veranderingen

We leven in een tijdperk van disruptieve veranderingen. Businessmodellen staan onder druk. Leiders en veranderaars krijgen te maken krijgen met complexe vraagstukken die hun volledige aandacht vragen. Ondertussen moeten ze werken onder grote tijdsdruk en hebben weinig tijd voor reflectie. Het werken onder tijdsdruk activeert overlevingspatronen. Deze patronen overheersen de rechterhersenhelft. Het maakt dat we verstrikt raken in abstracties. Onze focus vernauwt zich. We zijn niet meer in staat zijn de veranderingen om ons heen in hun context te kunnen waarnemen. Stress loopt op. We gaan in een overlevingsstand.

Versterk je bewustzijn

Met een groter lichaamsbewustzijn versterk je je bewustzijn. Als leider ga weer functioneren voorbij deze overlevingspatronen die ook wel gewoontepatronen worden genoemd.

Embodied Learning betekent leren via het lichaam. In onze training bestaande uit 3 bijeenkomsten leer je op een ervaringsgerichte manier hoe je verbinding maakt tussen hoofd, hart, buik en handelen. Informatie wordt niet alleen door het hoofd aangereikt, maar juist door het lichaam als geheel. Je krijgt kennis (wijsheid) die je kunt inzetten bij de besturen van veranderingsprocessen. Embodied Learning zorgt ervoor dat de kwaliteit van je aandacht toeneemt. Je waarnemen wordt verbreed, waardoor je impact wordt vergroot.

Ervaar het zelf!

Als persoon neem je voortdurend waar. Via je lichaam krijg je bewust en onbewust non-stop signalen over wat zich in je omgeving afspeelt. Deze informatie kan je bewust inzetten om meer aanwezig te zijn dan gebruikelijk.

Embodied Learning is een ervaringsgerichte leergang. Een eenvoudige manier om hiermee kennis te maken, is door het te doen:

  • Ga makkelijk zitten en neem even de tijd om je aandacht te richten op je lichaam.
  • Voel hoe je lichaam aanvoelt. Wat merk je op?
  • Zijn er plekken die opvallen? Voelen ze gespannen of juist ontspannen aan?
  • Let vervolgens op je schouders- zijn ze los?
  • Voel dan je borst en daarna je buik. Ontspan die zoveel mogelijk.
  • Laat uiteindelijk je aandacht rusten op je ademhaling. Misschien kan je die wat meer ruimte geven.
  • Als je dit een paar minuten hebt gedaan, word je dan bewust van wat de omgeving teweeg brengt in je lichaam, zonder daarover oordelen.


Experimenteer met deze oefening in verschillende omgevingen: thuis, op je werk, in een overleg, in een restaurant enz. De kracht zit in de herhaling. Voer hem meerdere malen in eenzelfde omgeving uit en ervaar het verschil. Je zal gaandeweg merken dat je meer volledig aanwezig bent dan gebruikelijk.

Ben je geinteresseerd en wil je meer weten over Embodied Learning? Kijk dan eens bij onze trainingen

Training Embodied Leadership of Coachen met Theory U of ga actief aan de slag in onze workshop Embodied Leadership. Je kunt ook contact met ons opnemen voor meer informatie.


Pagina delen
Udens College
Allard van der Teems / New Nexus
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 407 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.