Feedback geven lastig? Probeer het eens op deze manier!

1 maart 2018

Feedback geven lastig? Probeer het eens op deze manier!

Feedback geven is een kernvaardigheid van elke leider. Toch is het vaak best een opgave. Merk jij dat je het wel eens lastig vindt? Probeer dan eens een andere vorm van feedback geven, namelijk Embodied Feedback. Verrassend en inspirerend.

Feedback is altijd subjectief

Het instrument voor het geven van feedback is je eigen, subjectieve waarneming. We zijn al snel geneigd te denken dat onze beleving de waarheid is, maar die is in feite heel subjectief. Misschien ken je de Ladder of Inference, een model dat door organisatiepsycholoog Chris Argyris is ontwikkeld om duidelijk te maken hoe subjectief onze waarneming eigenlijk is. De methode is onder meer gebruikt door Peter Senge in het boek The Fifth Discipline. Het model maakt duidelijk hoe onze overtuigingen en acties ontstaan op basis van selectieve waarneming. Je kunt leren om vanuit een meer open houding je overtuigingen en acties op te bouwen.

Wat is Embodied Feedback?

De uitdaging is om feedback te geven met inbegrip van deze subjectiviteit.

Een voorbeeld. Als je gaat staan met je armen schuin naar boven, zou de ene waarnemer kunnen denken dat je een boom nadoet, de volgende meent dat je blijdschap uitdrukt, weer een ander denkt dat je je uitrekt. Dit soort interpretaties zijn als feedback niet relevant. Toch is juist dát het soort feedback dat we elkaar vaak geven in werksituaties: “Ik merk dat je de laatste tijd minder gemotiveerd bent, vind jij dit werk eigenlijk wel leuk?”. Je geeft feedback vanuit jouw subjectieve ervaring. Maar het zou ook zo maar kunnen dat deze persoon thuis een langdurig ziek kind heeft.

Wat versta ik onder Embodied Feedback:

    1.De waarnemer vertelt wat hij letterlijk waarneemt, zonder oordeel.

    Ik zag dat je armen schuin naar boven gericht waren. Je had een glimlach op je gezicht terwijl je in die houding stond.

    2.De waarnemer vertelt wat hij waarneemt in zijn eigen lichaam.

    Ik kreeg kippevel toen jij in die houding ging staan. Ik voelde me vrolijk worden.

De waarnemer spiegelt zijn subjectieve waarneming, en laat ruimte aan de ontvanger om daar zijn eigen betekenis aan te geven. Voor de ontvanger zijn dergelijke waarnemingen vaak van onverwachte waarde. De uitdaging voor de ontvanger is uit die feedback te nemen waar hij/zij wat aan heeft en los te laten wat niet bijdraagt aan de eigen groei.

Download de 5 stappen van Embodied Feedback geven

Embodied Feedback werkt

Als coach of leidinggevende kan je Embodied Feedback inzetten om te spiegelen zonder oordeel: “het valt me op dat je voorhoofd gefronst is”, of “ik zie dat je adem snel is. Je spiegelt iets terug waar de ander zich niet bewust van was, waardoor de mogelijkheid ontstaat om samen te leren. Wil je de werking van Embodied Feedback zelf ervaren? Kom naar de training Coachen met Theory U of naar de leergang Embodied Leadership!


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.