Geef geen 100%, maar 120% in je baan

20 augustus 2019

Persoonlijke ontwikkeling. Geef geen 100%, maar 120% in je baan

“Het is fijn als je lekker in je vel zit op je werk. De culture-fit is belangrijker dan een topsalaris en een dikke leasebak. Als de energie stroomt van je werk, dan volgt succes eigenlijk vanzelf.” zegt Frank Uit de Weerd. Hij is organisatiepsycholoog, coach, spreker en auteur met uitgebreide ervaring in leiderschapsontwikkeling, bedrijfsinnovatie en culturele transformatie. Hij heeft meer dan zesentwintig jaar ervaring in Human Resources bij Royal Dutch Shell en werkte in Afrika (Gabon), Azië (Maleisië) en Europa (Nederland, België, VK). Hij gelooft dat persoonlijk leiderschap de sleutel is voor een betere, bewustere en duurzamere wereld.

Wie is er volgens jou verantwoordelijk voor persoonlijke ontwikkeling? De werkgever of de medewerker?

“De medewerker. Maar een organisatie heeft profijt van ontwikkeling van medewerkers en ergens komen die belangen bij elkaar. Ik denk dat de drive voor persoonlijke ontwikkeling, beter worden in je vak is. Daarbij gaat het niet alleen om functionele competenties, maar ook om wie je bent en wat je achter wilt laten. Persoonlijke ontwikkeling is in ieder geval niet achteroverleunen en afwachten waar je werkgever mee komt.”

Waar begint persoonlijke ontwikkeling?

“Het meeste leer je in de job zelf. Zeventig procent van je ontwikkeling vindt daar plaats. De overige dertig procent bereik je door mentoring, coaching en opleiding. Het is dus belangrijk om een goede baan te hebben waar je warm voor loopt. Wat mij betreft moet erin een goede baan altijd voldoende uitdaging zitten. Daar wringt bij recruitment nog weleens de schoen. Dan wordt er gezocht naar iemand die precies past bij de functie. Maar zo iemand kent het werk al en wordt dan onvoldoende uitgedaagd. Het gevaar is verveling en daar wordt niemand beter van.”

Waar voldoet een goede baan nog meer aan?

“Het is belangrijk dat je als medewerker in een veilige omgeving kunt werken, dat je erbij hoort en dat je je gewaardeerd voelt. De cultuur is daarbij ontzettend belangrijk. Waar staat de organisatie voor en hoe werken we samen. Uiteindelijk is dat veel interessanter dan salaris. In deze tijd is dat een hygiëne factor. Als de cultuur niet past bij je dan loop je een afbreukrisico met alle gevolgen vandien.”

Hoe voel je als medewerker dat een baan goed past?

“Dan ga je er 120 procent voor. Ik ken veel mensen die er van alles naast doen. Ze zitten bijvoorbeeld in het bestuur van een sportvereniging. Die energie stoppen ze niet in hun werk. Het kan interessant zijn om te onderzoeken waarom. Kunnen ze in hun baan bepaalde wensen niet kwijt bijvoorbeeld? Als dat het geval is, mis je een mooie kans om je baan te verbeteren. Zoek niet te gemakkelijk naar compensatie buiten je werk.”

En als een baan niet (meer) past?

“Dan zijn er mogelijkheden genoeg om je eigen baan opnieuw uit te vinden. Welke uitdaging heb je nodig? Kijk als medewerker daar goed naar. Ik zei al, verveling in je werk is funest. Dat zorgt voor fouten. Maar voor ander werk hoef je niet per se te gaan hoppen. Wennen aan de cultuur bij een nieuwe organisatie kost ook veel energie. Juist bespreekbaar maken wat je zou willen, is een vorm van persoonlijk leiderschap. Die mogelijkheid laten mensen nogal eens liggen en dat is jammer.”

Wil jij jouw persoonlijke ontwikkeling stimuleren? Kijk eens bij onze trainingen voor de mogelijkheden!


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.