Hoe gebruik jij je intuïtie in je werk?

11 april 2014Om erachter te komen hoe jij jouw intuitie inzet in jouw werk, hebben we een test voor je gemaakt. Door het doen van deze test kom je erachter of dat je jouw intuitie inzet en krijg je tips aangereikt om jouw intuitie handig in te zetten in jouw werk. Doe de test: Maak jij handig gebruik van intuïtie in je werk?

Alle uitslagen van de Intuitie testA. Bewuste beslisser

Jij houdt graag vast aan feiten en bewijzen. Moet je belangrijke beslissingen maken, dan laat jij je niet leiden door je intuïtie. Heb je onbewust een ingeving? Dan ga je toetsen en analyseren of deze juist is. Op deze manier maak je sterk gebruik van je bewuste denkvermogen.

Door wat meer te leren vertrouwen op je intuïtie kun je tijd besparen en tegelijkertijd ruimte geven aan creativiteit. Je intuïtie is een bron van kennis die je meer zou kunnen benutten. Ook al lijkt het misschien eng om je te laten leiden door je intuïtieve ingevingen, je kunt met oefening en kennis goed beoordelen of je intuïtie juist is.

B. Intuïtieve beslisser in spé

Je durft steeds vaker op je intuïtie te vertrouwen. Tegelijkertijd hecht je veel waarde aan feiten en bewijzen. Hoewel jij je intuïtieve vaardigheden nog verder kunt ontwikkelen, ben je al een heel eind op weg om op effectieve wijze je intuïtie in te zetten bij beslissingen. Het vergt wat moed om ook daadwerkelijk op je intuïtie te vertrouwen. Door meer inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen onbewuste en bewuste processen kun je effectiever gebruik maken van je intuïtie tijdens beslissingen. Niet alle onbewuste gedachten zijn juist en het vergt inzicht en oefening om daar grip op te krijgen. 

C. Intuïtieve beslisser

Je bent behoorlijk intuïtief in het nemen van beslissingen. Dat wil zeggen dat je gebruik maakt van zowel je onbewuste als bewuste denkvermogen. Dit is een sterke combinatie. Het is een uitdaging om je intuïtie effectief in te zetten. Op sommige momenten is het beter om knopen door te hakken met je ratio. Op andere momenten kun je jouw goed ontwikkelde intuïtieve vaardigheden efficiënt inzetten.    

D. Instinctieve beslisser

Jij maakt zeer veel gebruik van je intuïtie en onderbuikgevoel. Je intuïtieve vaardigheden zijn sterk ontwikkeld, maar je vergeet deze wellicht soms te toetsen met je ratio. Niet alle intuïtieve inzichten zijn de beste beslissingen. Je intuïtie is onbewuste kennis die voortkomt uit vele bronnen.

Je zou je successen nog groter kunnen maken door je intuïtie te combineren met je ratio. 

Intuïtie helpt bij het maken van snelle en accurate beslissingen in organisaties


Je kunt op verschillende manieren een probleem oplossen of belangrijke beslissingen nemen. Wanneer we onderscheid maken tussen twee uitersten, kun je een beslissing maken op basis van je ratio of door te vertrouwen op je gevoel. Het één is niet beter dan het andere. Sterker nog, je hebt ze beiden nodig want ze versterken elkaar.

Intuïtie maakt deel uit van je totale intelligentie. Die bestaat zowel uit cognitieve redenatie, lichamelijke sensatie, spiritueel weten en intuïtief aanvoelen. Je volledige intelligentie komt tot stand door op alle vlakken bedreven te zijn. Je ‘grotere weten’ is eindeloos veel groter dan uitsluitend het weten dat je in je hoofd hebt.

Oplossingen voor problemen


Het hangt van het probleem af of het handig is om op je intuïtie te vertrouwen of niet. Eenvoudige problemen kun je het best met je ratio oplossen. Je hebt daarvoor de kennis direct paraat en extra informatie vanuit je intuïtie is waarschijnlijk geen meerwaarde op die momenten. Voor complexe problemen kun je echter wel zeer effectief gebruik maken van je intuïtie zodat je sneller tot betere besluiten komt. Er zijn twee manieren van denken: onbewust en bewust.

Leer jouw intuitie inzetten tijdens de training Organisatieontwikkeling met Theory U.

Pagina delen
Anita Sijm

Workshop Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 378 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.