Hoe luister je echt?

14 september 2017

Embodied Leadership. Hoe luister je echt?

“Wie wil dirigeren, moet niet vervuld zijn van zichzelf, maar van de muziek”

– Jaap van ZwedenLuisteren is de meest onderschatte vaardigheid. Diep luisteren is niet alleen het belangrijkste instrument van een coach, maar van iedereen die zich bezig houdt met leiderschap en verandering. Deze vaardigheid geeft je namelijk de mogelijkheid om de potentie in een situatie te doorgronden. Eén goede luisteraar kan bovendien een heel gezelschap inspireren om naar elkaar te luisteren. Hoe leren om diepgaand te luisteren?

Embodied Listening

Bij het nemen van belangrijke besluiten is luisteren een voorwaarde. We maken daar veel te weinig gebruik van. Volgens Otto Scharmer zijn de meeste fouten die door leiders worden gemaakt te wijten aan een luistertekort. Zo’n 80% van ons luisteren is ‘downloaden’, je luistert ter bevestiging van wat je al weet of vindt. Je maakt nauwelijks verbinding met dat wat er werkelijk speelt in een situatie. Dit creëert vervreemding tussen topmanagement en medewerkers.

Scharmer onderscheidt vier niveaus van luisteren: downloading, feitelijk, empathisch en generatief. Generatief luisteren is het meest vernieuwende niveau. Het is een vorm van empatisch luisteren waarbij je je verplaatst in het perspectief van de ander zonder te oordelen. Vanuit de verbinding die hierdoor ontstaat, brengt het je in contact met wat er werkelijk speelt. Je staat open voor nieuwe informatie en krijgt hierdoor meer inzicht in de potentie in een situatie. Daar waar de situatie heen wil bewegen. Hoe leer je “luisteren naar de potentie in een situatie”? Daarvoor gebruik je niet alleen je oren, maar luister je met je hele lichaam, ‘Embodied Leadership’.

Leren van top-luisteraars

Embodied Listening is een vaardigheid die we kunnen leren van top-luisteraars. Top-luisteraars zijn zeldzaam binnen organisaties, maar je vindt ze veelvuldig onder muzikanten en voor het beroep van dirigent is luisteren met het hele lichaam een voorwaarde. Wil je ontdekken hoe je kunt luisteren met je hele lichaam? In de leergang Embodied Leadership helpt Judy de Graaff, jouw trainer, jou deze techniek toepassen.

Luisteren met het lichaam

Evelyn Glennie is een voorbeeld van een muzikant die letterlijk luistert met haar hele lichaam. Deze begaafde percussioniste is sinds haar 12e jaar doof. Haar missie is om mensen werkelijk te leren luisteren door gebruik te maken van je lichaam.
In deze TED talk ‘How to truly listen’ hoor en leer je van deze top-luisteraar over visie en doorzettingsvermogen, omgevingsbewustzijn, alleen durven staan en samenwerking.

Leiden met impact

Dirigeren is een interessante en relevante metafoor voor leidinggeven. Een dirigent staat voor de leiderschapsuitdaging om een visie tot werkelijkheid te maken. Volgens de bekende dirigent Itay Talgam is het niet controle, maar partnerschap dat leidt tot de beste muziek. Het gaat erom dat iedereen de ruimte krijgt om zijn/haar verhaal te vertellen en dat ieders verhaal wordt gehoord. De impact van een leider schuilt niet in het grote gebaar, maar in de kracht van zijn visie en zijn aanwezigheid.

Kijk naar deze fascinerende Ted talk waarin dirigent en top-luisteraar Talgam het effectiviteit laat zien van leiderschap bij zes belangrijke dirigenten uit de 20e eeuw.

Wil je meer weten over Embodied Listening en leren hoe je kunt verbinding maakt door empathisch te luisteren? In de leergang Embodied Leadership zal Judy de Graaff hier uitgebreid op in gaan. Ze leert je hoe je de verbinding maakt met je eigen lichaam, bewustzijn van het sociale lichaam waarin je je beweegt en de context daaromheen.


Pagina delen
Udens College
Allard van der Teems / New Nexus
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 407 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.