Hoe maak je van je organisatie ‘a great place to grow’?

21 september 2017

Hoe maak je van je organisatiecultuur 'a great place to grow'?

Hoe creëer je een transparante organisatiecultuur met consent besluitvorming en respectvolle omgangsvormen? Een plek waar voor iedereen ruimte is om te groeien en waar de beste ideeën winnen?

 

Een veilige en uitdagende organisatiecultuur

Onderzoek wijst uit dat mensen meer waarde hechten aan persoonlijke groei dan aan geld en status. Dit vraagt om een nieuwe manier van organiseren. Robert Kegan heeft 25 jaar onderzoek en praktijkervaring gebundeld in het boek ‘Een cultuur voor iedereen’. Drie praktijkcases laten de sterkste omgevingen zien, waar het gaat om het ontwikkelen van menselijke capaciteiten. Zij hebben een organisatiecultuur gecreëerd die veilig en uitdagend genoeg is om iedereen te laten groeien en bloeien. Een van deze organisaties is werelds grootste hedgefund Bridgewater. De oprichter hiervan, Ray Dalio, legt in deze TedTalk uit wat de succesfactoren zijn voor de groei van zijn ontwikkelingsgerichte organisatie Bridgewater, namelijk de medewerkers. Hij toont aan welk positief effect collectieve besluitvorming heeft boven individuele besluitvormingen en hoe je ervoor zorgt dat het duurzaam wordt geïmplementeerd.

Verander de organisatiecultuur met de dot collector

Dalio laat dit zien aan de hand van een voorbeeld en gaat in op de vraag: Hoe weet je of een mening klopt en hoe meet je dat? Om dit inzichtelijk te maken, maken ze bij Bridgewater in gezamenlijke overleggen gebruik van de zogenaamde ‘dot collector’. Via de ‘dot collector’ uiten medewerkers tijdens vergaderingen hun mening. Dit wordt verzameld en je ontvangt directe feedback, snel en eerlijk. Bovendien benutten ze de data op dat moment als input om de meningen vanaf een hoger niveau te bekijken.
Ze maken de feedback inzichtelijk met kleuren en argumentatie. Op die manier kunnen er geen discussies ontstaan wiens mening gelijk is, maar worden gesprekken gevoerd welke mening het meest plausibel is. Daarnaast helpt het om inzicht te krijgen in de medewerkers en om werk beter af te stemmen. Dit proces stelt Bridgewater in staat om beslissingen te nemen die niet gebaseerd zijn op democratie, niet op autocratie, maar op algoritmen die rekening houden met de geloofwaardigheid van mensen.

De kracht van samenwerking

Op basis van jarenlange ervaring en de succesvolle resultaten die Ray Dalio heeft geboekt, legt hij uit waarom hij zijn medewerkers in groepen laat werken en welk effect een transparante organisatiecultuur op ruimte en ontwikkeling heeft. Neurowetenschappers geven aan dat onze hersenen bestaan uit een deel dat fouten wil kennen en het beter wil kunnen doen (prefrontale-cortex) en een deel die dit als aanvallen beschouwt (amygdala): een intellectueel en een emotioneel stuk die op gespannen voet met elkaar staan en tegen je werken. Binnen Bridgewater hebben ze aangetoond dat ze deze tweestrijd kunnen winnen door in teams samen te werken. De veilige sfeer binnen de teams zorgen ervoor dat je uitgenodigd wordt om je kwetsbaarheden te tonen. Het team en de ontwikkelde tools helpen je in je ontwikkelingsproces waarin je actief aan de slag gaat met je groeikansen.

Stel je zelf eens de vraag……

Stel je voor dat je algoritmen kunt inzetten die je helpen bij het verzamelen van soortgelijke informatie en je zelfs helpen om op een idee-meritocratische manier beslissingen te nemen? Wat zou dat betekenen voor jouw bedrijfscultuur? Welke invloed zal dit hebben op jouw ontwikkeling?


Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.