Hoe stuur je aan op zelfsturing?

Zelfsturende organisaties zoals Buurtzorg Nederland maken iets in ons los. Teams die weten wat ze doen, vol passie werken en ook nog goede resultaten boeken. Hoe zorg je ervoor dat zelfsturing in jouw organisatie zo'n succes wordt?

Alle structuur en hiërarchie samen met de managers aan de kant zetten, dat is in ieder geval NIET wat zelfsturende organisaties doen. In tegendeel. Zeer concrete structuren zijn tot in detail uitgedacht en de beslissingsbevoegdheid is gedistribueerd en alle informatie is radicaal transparant.

Ja, zelfsturing is wel simpel mits je een ijzersterk fundament hebt. Het is een doordachte manier die verder gaat dan ‘ze mogen het zelf besluiten’. Gelaagde, complexe structuren waarin rolomschrijvingen, beslissingsmodellen en adviesprocedures tot in de puntjes zijn uitgewerkt en toegewezen. Daar blinken zelforganiserende organisaties in uit. Althans, de organisaties die succesvol zelfsturend zijn. En ja, dat aantal groeit hard.

Drie grote doorbraken staan centraal in succesvolle zelfsturende organisaties

Oud McKinsey consultant Frederic Laloux onderzocht, gedurende twee jaar, twaalf vooroplopende bedrijven die succesvol nieuwe vormen van organiseren toepassen. Buurtzorg Nederland was daar één van. Laloux concludeerde dat er drie doorbraken centraal staan bij de zogenoemde Cyane organisaties, namelijk:

Zelfsturing: Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.

Heelheid: Cyane organisaties nodigen ons uit om het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk. Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. In de cyane organisatie is daar wel plek voor.

Evolutief doel: Cyane organisaties organiseren zich actief rondom een evolutief doel dat continu in ontwikkeling is. Dit doel geeft bestaansrecht aan de organisatie en gaat over de waarde die zij toevoegt aan de wereld. Dit is een iteratief proces waarbij alle leden van de organisatie actief luisteren naar wat de organisatie te doen heeft in de wereld en daar naar handelen.

In zijn boek Reinventing Organizations beschrijft Laloux uitgebreid de structuren en praktijken van organisaties die hij onderzocht. Wij zijn de trotse uitgever van de Nederlandstalige editie van deze managementbestseller.

De visie van Het Eerste Huis op zelfsturing

Onze visie op zelfsturing is dat het pas kans van slagen heeft wanneer de mensen in de organisatie in staat zijn hun eigen zelf te sturen. Dat bepaalt namelijk de mate waarin een persoon succesvol zelfsturend in teams kan zijn.

Jezelf sturen is af te meten aan twee competenties:

1) Je bent in staat om je eigen ambities en doelen te formuleren.
2) Je bent in staat om activiteiten te ondernemen die je bij de invulling van die ambitie of dat doel brengen.

Het Eerste Huis implementeert zelfsturing in organisaties volgens zeven basisprincipes:

1. Flexibiliteit van rollen
2. Proces van besluitvorming
3. Gedistribueerd leiderschap
4. Radicale transparantie
5. Zelforganisatie vermogen
6. Collectieve intelligentie
7. Spanning is brandstof

Zet ook de volgende stap

Het Eerste Huis begeleidt organisaties, teams en mensen bij het implementeren van zelfsturing. En meer dan dat. Heelheid en evolutief doel zijn namelijk onmisbaar voor succesvolle zelfsturende organisaties. Er is meer voor nodig om zelfsturing te laten slagen dan enkel de rol van leidinggevenden vervangen.

Advies

De adviseurs van Het Eerste Huis zijn gespecialiseerd in het implementeren van zelfsturing in zowel organisaties met bestaande organisatiepatronen als start-ups. Wij begeleiden jouw organisatie graag bij de volgende stap.

>> Neem contact op en ontdek wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen

Workshop Zelforganisatie

Ga direct aan de slag met zelfsturing tijdens de interactieve middagworkshop. Je ontdekt hoe de drie grote doorbraken zelfsturing, heelheid en evolutief doel in de praktijk werken. Gebaseerd op de managementbestseller van Frederic Laloux.

>> Lees meer en schrijf jezelf (en je collega's) in voor de Workshop Zelforganisatie

Training Implementeren van Zelfsturing

Ga ervaringsgericht aan de slag met sturen op zelfsturing, heelheid en evolutief doel. Drie doorbraken, drie dagen. Leren voor jezelf én voor je organisatie. Een zeer waardevol proces met concrete tools voor de praktijk.

>> Lees meer over de training en schrijf je in

Embodied Leadership

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 336 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.