Hosting!

20 juni 2017

Wat!?


Door Lucy Herlaar. Trainer Art of Hosting

Ik herinner mij de eerste keer dat ik naar een event ging dat gehost werd. Er was duidelijk iets anders gaande dan bij andere events die ik bijgewoond had. Ik kon er alleen niet mijn vinger op leggen wat dat was. Wat mij opviel was dat ik alle ruimte kreeg om openhartig te spreken in de groep, voelde me betrokken en ging vol energie naar huis. Ik stond eigenlijk verbaasd van mijzelf. Wat was er nu precies gebeurd?

Art of Hosting

Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en wilde hier meer over weten. Ik ging op onderzoek uit. Het werd mij duidelijk dat de organisatoren getraind waren in de methodieken van Art of Hosting. Naast de specifieke methodieken die zij toepasten, maakten zij het verschil door de veilige ruimte die zij creëerden. Deze veiligheid bood ruimte aan betekenisvolle conversaties en de collectieve intelligentie van de groep.

Deze collectieve intelligentie werd ingezet om oplossingen voor complexe vraagstukken te bedenken. De hosts bouwden en onderhielden deze omgeving, waardoor iedereen zich uitgenodigd voelde om een waardevolle bijdrage te leveren.

Die veilige ruimte, dat had ik gevoeld.

Het maakte al veel duidelijk, maar nog niet alles. Wat was dan het verschil tussen hosten en faciliteren?

De wedervraag van een host maakte het mij duidelijk. Hij vroeg: “Als je een vriend bij je thuis ontvangt, faciliteer of host je die vriend dan?”

Mijn antwoord kwam snel: “Hosten natuurlijk.”

“En waarom dan wel?” was de volgende vraag.

“Want ik ben blij dat die vriend mij komt bezoeken. Het is mijn VRIEND. Ik wil dat hij het naar zijn zin heeft bij mij, dat hij zich gelukkig en veilig voelt en een fijne tijd heeft.”

“Precies!”

OK, helder!

Hosten ging heel erg over mij, wat ik laat zien en overbreng. Dus verder met mijn onderzoek, maar ditmaal bij mezelf. Wie moet ik zijn, of worden, om dat goed te doen?

Ik ben gaan leren hosten en kwam tot de volgende inzichten die voor mij belangrijk zijn.

Als host:

 • 1. Verbind ik vanuit oprechte interesse met anderen. Ik ben nieuwsgierig naar die ander.
 • 2. Laat ik mijn authenticiteit zien. Ik mag mijn kracht én kwetsbaarheid laten zien. Dit nodigt anderen uit dit ook te doen.
 • 3. Respecteer en waardeer ik andere waarden en meningen. Ik veroordeel niet. Achter elke mening zit een interessant wereldbeeld, ook al is het misschien niet het mijne. Zo leer ik ook weer.
 • 4. Heb ik niet de antwoorden, maar creëer de ruimte waar de collectieve intelligentie aangeboord kan worden. De waarheid en de oplossing zit in de groep.
 • 5. Laat ik mijn eigen agenda buiten de deur. Ik sta ten dienste van de groep, help de groep te excelleren, bewaak de veiligheid en zorg voor de flow van het proces.
  • 6. Heb ik oog voor detail. De omgeving moet als een warme jas passen voor de deelnemers.

  Oefening baart kunst

  Er over praten is niet voldoende. Ik moest de wereld in, verbinden en gaan hosten in mijn community, de school, in bedrijven. Het resultaat: teams die voor aanvang van hun vergadering eerst de ruimte gaan verbouwen, omdat ze met elkaar in de cirkel willen zitten in plaats van aan een tafel achter hun laptop. Mensen die gezamenlijk de ruimte houden en de processen hosten binnen hun community. Collega’s die elkaar écht leren kennen, samen succesvoller worden en zich gelukkig voelen in hun werk. Participatief leiderschap dat ontstaat, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid kan en wil nemen.

  Ik word daar gelukkig van!

  Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over Art of Hosting en wat het voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan eens bij onze trainingen of bekijk deze video die gemaakt is tijdens een bijeenkomst Art of Hosting. Je kunt uiteraard ook contact opnemen met ons voor meer informatie.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.