Ik wil van die gehaastheid af

1 december 2017

Ik wil van die gehaastheid af

Wij hebben bij Het Eerste Huis de maand december gekozen voor het thema rust. Toen wij het idee bespraken, vroeg mijn collega Mirthe mij wat rust voor mij betekent. Ik heb deze vraag op mij in laten werken.

Rust betekent voor mij tot rust komen. Ik bedoel dan mentale rust in plaats van fysieke rust. Als ik dat goed invoel kom ik erachter dat er enorm veel prikkels om mij heen zijn en dat er weinig rust is. Nu ik erbij stil sta, merk ik dat ik alsmaar word afgeleid door de continue stroom van prikkels. Een app van mijn tennisvrienden of familie, een belangrijk mailbericht dat rechts onderin mijn scherm verschijnt, een telefoontje, een collega die iets aan me vraagt, een actiepunt die ik vergeten ben, mijn volle agenda, deadlines, elke seconde een andere gedachte. Zo kan ik vele voorbeelden noemen.

Het begint al in de vroege ochtend met het uitlaten van Bobby, mijn hond. Ik woon in een prachtig natuurgebied. Ben ik me op ieder moment bewust van de omgeving? Vaak niet. Ik mopper soms tegen Bobby dat hij op moet schieten met het doen van zijn behoefte. “Bobby opschieten”, anders komt mijn werk niet af. Het afhebben van werk is een illusie. Het werk komt nooit af.

Als ik mij wél bewust ben van de omgeving en alle rust neem om daarvan te genieten, zie en hoor ik tijdens mijn wandeling het volgende: de nevel over de weilanden, de rode gloed van de opkomende zon, de in prachtige formatie overtrekkende ganzen, de kleurschakeringen van de bladeren en de krijs van de buizerd. Dan ben ik weer in het hier en nu. Ik daal dan af uit mijn hoofd, raak meer in balans.

Op zo’n moment stel ik mij de vraag: wat is mijn unieke talent? Wat is mijn passie? Wat heb ik te doen op deze wereld? En dan komt ook de vraag boven: waarom ben ik Het Eerste Huis gestart. Klopt het nog steeds? Het vuurtje brandt als ik besef hoe wij met onze trainingen, boeken, advieswerk, evenementen en inspiratiesessies mensen raken.

Ik ben iemand van nieuwe uitdagingen. Nieuwe projecten en nieuwe wegen bedenken waarmee we mensen en organisaties inspireren en tot bloei laten komen. Heb ik geen rust? Dan komt er ook geen energie vrij om deze uitdagingen een kans te geven. Ik sta er daarom volledig achter dat we bij Het Eerste Huis de decembermaand betitelen als onze rustmaand. Zorgen dat we meer uit ons hoofd komen, meer bewegen naar ons gevoel. Meer in balans komen en zodoende naar de toekomst kijken. Reflecteren op vragen zoals: waar is jouw plek? Wat moet er veranderen om daar te komen en te blijven?

In de rust mijn blikveld verruimen. Mezelf blijven verbazen. Bewust genieten van de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Al is het maar Bobby die stevig kwispelt zodra hij van mij aandacht krijgt. Ik ga ervan genieten en wens ook jou een mooie rustige decembermaand toe.

Klik op hier om het artikel over de magie van Theory U te openen als PDF

Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.