Jezelf kwijt zijn

25 april 2022

Jezelf kwijt zijn is een pijnlijk gevoel. Soms is het nodig omdat dat gevoel ervoor zorgt dat er een veranderkracht vrijkomt. Door je gevoel te (h)erkennen en te onderzoeken, ontstaat er ruimte om af te stemmen op de kans die zich voordoet. Onder je pijn zit namelijk verlangen. In dit artikel geven we je een oefening mee die je als startpunt kunt gebruiken bij dit persoonlijke groeiproces.

Ik ben mezelf kwijt  

Vaak is het een geleidelijk proces en dringt opeens de confronterende boodschap tot je door: ‘Ik ben mezelf kwijt’. Je kunt dit op verschillende gebieden in je leven ervaren. In je werk, je relaties, je gezin, je eigenheid.

Ieder mens vervult verschillende rollen in het leven. Wat je doet (in die rollen) en wie je bent (in je kern) kan uit balans raken. Vaak komt dit doordat je (onbewust) wat je doet meer bent gaan afstemmen op drijfveren buiten jezelf waardoor je verder af bent komen te staan van je innerlijke drijfveren.

Hoe raak je jezelf kwijt?  

Veel van wat we doen, doen we op de automatische piloot. Niet dat dat altijd zo geweest is. Vaak starten we een situatie met hele bewúste afwegingen. Maar na verloop van tijd kunnen die sterke keuzes, zwakke routines worden. Steeds meer sluit je een luikje van je oorspronkelijke inspiratie, omdat het hoort, omdat het moet, omdat het niet anders kan, omdat het nu eenmaal zo werkt. Totdat je op een dag merkt, dat de meeste luiken dicht zitten. Het is donker en je uitzicht is weg. En dan?

Jezelf kwijt zijn vraagt om actie 

Als je doen steeds minder voortkomt uit je eigen kern, kan het zijn dat je minder levensenergie ervaart. Je voelt je niet geïnspireerd en je krijgt geen energie van de dingen die je doet. Hoe langer dit duurt, hoe meer je met tegenzin en vermoeidheid aan je dag begint.

Hoe meer spanning er ontstaat tussen je doen en zijn, hoe spannender het kan zijn om actie te ondernemen voor verandering. Je kunt de neiging hebben om te vluchten voor je gevoel: meer en harder werken, scrollen op je mobiele telefoon, snoepen/eten, drinken, sporten. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe groter de kans op een burn-out.

Vind je het lastig om met jezelf in rust te zitten? Dat kan een teken zijn dat je ontloopt wat er te voelen is. Dit in jezelf (h)erkennen is de eerste stap. De moed hebben om vervolgens de stilte op te zoeken en te luisteren naar je gevoel, is de tweede stap.

Oefening: je balans checken en bijstellen  

Om mensen op simpele maar krachtige manier bewust te maken van doen en zijn, gebruiken we in onze trainingen vaak het onderscheid tussen het ‘verticale’ en het ‘horizontale’. Vanuit je ‘verticaal’ sta je als het ware in verbinding met je levensenergie. Het gaat over jouw plek in de wereld en de vraag: wat heb jij hier te doen? Vanuit je ‘horizontaal’ zet je dingen in de wereld neer.

Als de horizontaal en verticaal in balans zijn met elkaar, kun je een meer bezield leven ervaren. Als je vooral vanuit je horizontaal leeft (de automatische piloot, rennen en vliegen, routines) en de verbinding met je verticaal is matig, dan voel je mogelijk de behoefte om eens wat meer stil te staan bij je purpose en bij waarom je het allemaal doet.

Er is meer… wat is dat voor jou en hoe ga je leven vanuit dat ‘meer’? Doe de gratis oefening en maak contact met jouw eigen verticaal en horizontaal. 

De weg kwijt in het leven? Vind je pad terug tijdens de Stiltedag 

Ben je even de weg kwijt? Onze Stiltedag brengt je dichter bij jezelf. Aan de hand van diepgaande stilte-oefeningen en meditaties kom je in contact met jezelf. Je gaat van denken naar voelen. Je geeft jezelf een dag voor jezelf. Het is een voedende ervaring voor lichaam en geest, je krijgt diepgaande inzichten in jezelf waardoor meer levensenergie ontstaat.

 


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Anne-Els

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.