
"De meest fundamentele en krachtige manier om verbinding met iemand te maken, is luisteren. Alleen maar luisteren." - Rachel Naomi Remen
Wanneer je met iemand in gesprek gaat, ben je bewust en onbewust bezig met non-verbale en verbale uitwisseling. Wanneer heb je in een gesprek alleen maar geluisterd, zonder een enkele reactie te geven? En omgekeerd: dat iemand alleen maar luisterde naar jouw verhaal?
Dialoog gaat veel meer over luisteren dan over spreken. Het verschil wordt in onderstaande tabel weergegeven:
Conversatie | Dialoog |
---|---|
|
|
Bron: Wat Wél Werkt (2011): p. 92.
Ervaar het verschil: dialoog wandeling
Onderzoek voor jezelf wat deze dialoog vorm voor je betekent. Trek minimaal een uur uit voor de oefening, zorg dat mobiele telefoons op stil staan en zoek bij voorkeur een mooie, rustige omgeving uit voor de wandeling.
Stap 1: Nodig een vriend of collega uit waarmee je deze oefening wilt uitvoeren.
Stap 2: Bepaal eerst wie luistert (de luisteraar) en wie vertelt (de verteller).
Stap 3: Begin met de eerste wandeling van 20 minuten (zet eventueel een timer). De verteller begint met praten. Alles wat in je opkomt, wat je voelt, wat je waarneemt en wat je kwijt wilt, vertel je. Alles kan, niks hoeft.
De rol van de luisteraar is om alleen maar te 'zijn'. De luisteraar zegt niets, reageert ook niet. Dus ook niet hummen of knikken. Je hebt alleen als taak om volledig aanwezig te zijn bij de verteller en daarmee te verbinden.
Tip: het kan ongemakkelijk aanvoelen om niet te reageren. Neem het waar en oordeel niet.
Stap 4: Wanneer de 20 minuten om zijn, blijf je nog even in het moment. Ga nog niet in gesprek. Wissel na een paar minuten een korte ervaring uit en wissel daarna van rol.