Oefening Groepsdynamiek: Jij & Groepen

11 december 2019

Oefening Groepsdynamiek: Jij & Groepen

De onderstaande twee oefeningen laten je op twee verschillende manieren afstemmen op de groepsdynamiek: de eerste vanuit je hoofd, de tweede vanuit je lichaam. Als je met groepsdynamiek aan de slag gaat, heb je deze twee insteken nodig. Ideaal gezien kan je het bewuste denken en het onbewuste weten van je lichaam in balans inzetten. Dit komt zowel jezelf als de groep ten goede.

Oefening 1


    Neem pen en papier en bedenk vier concrete momenten waarbij jij deel uitmaakte van een team of een groep. Kies twee momenten die je positief bij blijven en twee momenten die je liever vergeet. Wat gebeurde er? Analyseer de situatie. Beschrijf wat je waarnam in de groep, wat je daarbij dacht en hoe je handelde. Wat zag je in de groepsdynamiek? Wat waren je gedachten bij wat je zag? Welke overwegingen of afwegingen maakte je alvorens (eventueel) te interveniëren? Wat was het effect daarvan?

Als je de vier analyses na elkaar doorleest, valt er dan een patroon in te ontdekken? Een gedachtepatroon? Eenzelfde manier van (niet) tussenkomen?

Oefening 2


    Beeld je in dat je levenslijn doorheen de ruimte loopt. Wandel over je levenslijn terwijl je afstemt op je lijf en groepen. Blijf bij drie punten in de ruimte staan waarop je verbindt met specifieke momenten waarop je deel uitmaakte van een groep, als deelnemer. Blijf fysiek op de plek staan waar een bepaalde herinnering in je opkomt. Welke beelden komen naar boven? Wat voel je aan emoties? Wat neem je waar in je lichaam? Voel je de neiging om iets te zeggen? Ploppen er gedachten op in je hoofd? Zinnen?

Als je de drie ervaringen na elkaar doorneemt, valt er dan een patroon in te ontdekken? Een ervaringspatroon? Eenzelfde manier van (niet)tussenkomen?

Uit deze oefeningen kan je kennis filteren over hoe het voor jou is om in groepen te zijn. Die kennis is erg nuttig om te hebben als je zelf gaat begeleiden. Hoe je voor een groep staat, wordt vaak ingegeven door je eigen ervaringen. Hoe jij functioneert, heeft vervolgens effect op de groep.

Word zelf lid van de groep

Zicht hebben op je eigen doen en laten geeft je meer bewegingsvrijheid als leider. Ga ook af en toe opnieuw als deelnemer in een groep zitten. Dat werkt enorm verhelderend. Die kans bieden we je met onze training Impact Vergroten in Groepen. Yannick Lierman, trainer van Het Eerste Huis, legt in deze video uit wat je in de training Impact Vergroten in Groepen kunt verwachten.

Vraag de brochure aan

Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.