Probleemgericht versus oplossingsgericht versus potentieelgericht

8 februari 2020

Hoe gaan jij, je team en je organisatie om met vraagstukken? Analyseer je grondig de oorzaak zodat je weet waar het fout is gegaan (probleemgerichte aanpak)? Of ga je direct op zoek naar oplossingen met als doel dat je snel verder kunt (oplossingsgerichte aanpak)? Of zie je het probleem als een kans om te ontdekken wat er wil gebeuren (potentieelgerichte aanpak)? Theory U kan je helpen.

De potentieel gerichte aanpak van Theory U

Vaak kiezen organisaties voor de probleem- of oplossingsgerichte aanpak. Het rationele vermogen wordt gebruikt in combinatie met ervaringen en bestaande kennis om het probleem op te lossen. Probleem opgelost, de organisatie kan weer verder.

De potentieel gerichte aanpak Theory U pakt dit anders aan. Theory U is een proces waarin omgaan met onzekerheid centraal staat. Voorbij het denken, voorbij bestaande kennis. Je maakt namelijk gebruik van dieper gelegen kennisbronnen. Je ziet het probleem als een kans en ontdekt wat er mogelijk is en wat er wil gebeuren.

Klinkt vaag? Schijn bedriegt. Met de potentieel gerichte aanpak van Theory U verzamel je bewust informatie die de organisatie nog niet beschikbaar heeft. De andere twee aanpakken werken met alles wat je al weet en wat al kan. De U helpt je te vinden wat je nog niet weet en waarvan je nog niet weet dat het ook kan. Het levert dus innovatie op.

Dat resulteert in heldere inzichten die je daadwerkelijk verder brengen. Inzichten die vernieuwend zijn. Inzichten die nog niet in je huidige werkaanpak lagen opgeslagen. Het is een veel natuurlijkere manier van omgaan met problemen. In plaats van het wegwerken van weerstand, onderzoek je wat de weerstand te zeggen heeft. Je benut kansen en dat resulteert in betere uitkomsten.

Theory U

Vraag vrijblijvend de Theory U Whitepaper aan

Pagina delen
Jeanette Klompmaker

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Christel

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Wim Braaksma, NHLStenden Hogeschool

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Protion

Workshop Appreciative Inquiry

Channah

Training Impact Vergroten in Groepen

NN

Training Impact Vergroten in Groepen

Veerle

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 386 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.