Probleemgericht werken

8 februari 2021

Hoe gaan jij, je team en je organisatie om met vraagstukken? Analyseer je grondig de oorzaak zodat je weet waar het fout is gegaan (probleemgericht werken)? Of ga je direct op zoek naar oplossingen met als doel dat je snel verder kunt (oplossingsgerichte aanpak)? Of zie je het probleem als een kans om te ontdekken wat er wil gebeuren (potentieelgerichte aanpak)? Theory U kan je helpen.

Probleemgericht werken

Bij probleemgericht werken ligt de focus op het probleem. Je zoekt naar de oorzaak, wat de tekortkomingen zijn, waar het fout gaat. De aandacht ligt vooral bij het probleem met als doel dat probleem op te lossen.

Oplossingsgericht werken

Bij oplossingsgericht werken ligt de focus op het doel dat je wilt bereiken. Je gaat daarbij op zoek naar oplossingen om het doel te bereiken. Hierbij werk je toe naar de gewenste situatie. De Appreciative Inquiry aanpak is hier een voorbeeld van.

Potentieelgericht werken

Vaak kiezen organisaties voor de probleem- of oplossingsgerichte aanpak. Het rationele vermogen wordt gebruikt in combinatie met ervaringen en bestaande kennis om het probleem op te lossen. Probleem opgelost, de organisatie kan weer verder.

De potentieelgerichte aanpak Theory U pakt dit anders aan. Theory U is een proces waarin omgaan met onzekerheid centraal staat. Voorbij het denken, voorbij bestaande kennis. Je maakt namelijk gebruik van dieper gelegen kennisbronnen. Je ziet het probleem als een kans en ontdekt wat er mogelijk is en wat er wil gebeuren.

Klinkt vaag? Schijn bedriegt. Met de potentieelgerichte aanpak van Theory U verzamel je bewust informatie die de organisatie nog niet beschikbaar heeft. De andere twee aanpakken werken met alles wat je al weet en wat al kan. De U helpt je te vinden wat je nog niet weet en waarvan je nog niet weet dat het ook kan. Het levert dus innovatie op.

Dat resulteert in heldere inzichten die je daadwerkelijk verder brengen. Inzichten die vernieuwend zijn. Inzichten die nog niet in je huidige werkaanpak lagen opgeslagen. Het is een veel natuurlijkere manier van omgaan met problemen. In plaats van het wegwerken van weerstand, onderzoek je wat de weerstand te zeggen heeft. Je benut kansen en dat resulteert in betere uitkomsten.

Theory U

Download de Theory U Whitepaper

Pagina delen
Udens College
Allard van der Teems / New Nexus
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 407 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.