Reinvent your Organization

27 juni 2018

Donderdag 28 juni 2018 is Frederic Laloux terug in Nederland. Drie jaar na de lancering van zijn managementboek Reinventing Organizations staat Frederic Laloux weer op het podium bij Het Eerste Huis. Klaar om zijn inzichten over zelfsturing uit drie jaar praktijk te delen: de (on)zichtbare patronen, belangrijke adviezen, valkuilen om op te letten en natuurlijk de successen. De afgelopen jaren bezocht hij veel organisaties die bezig zijn zelfsturing te implementeren. Hij sprak directeuren, managers, CEO’s en medewerkers en ontdekte hoe organisaties succesvol zelfsturend worden.

Frederic Laloux

Frederic Laloux is organisatieadviseur en auteur van het boek Reinventing Organizations. Hij onderzocht diverse vooruitstrevende organisaties die experimenteerden met nieuwe vormen van organiseren. Wat bleek? Al deze organisaties gebruiken, onafhankelijk van elkaar, identieke organisatiestructuren en praktijken. Deze vormen van werken zijn geheel anders dan we tot nu toe gewend zijn in organisaties. Dit toont aan dat we zijn aangekomen bij een nieuwe fase in onze menselijke ontwikkeling. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal fasen hebben meegemaakt in die ontwikkeling. Laloux gebruikt kleuren om deze fasen te duiden. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, noemt hij cyane organisaties (teal organizations).

Laloux ontdekte drie grote doorbraken die centraal staan in cyane organisaties:

Zelfsturing
Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.

Heelheid
Niet-cyane organisaties zijn plekken waar de medewerkers geacht worden met een beperkt ‘professioneel’ ik te werken, en andere delen van zichzelf bij de voordeur achter te laten. Cyane organisaties daarentegen, nodigen medewerkers uit hun innerlijke heelheid te omarmen en het geheel van wie zij zijn mee te nemen naar hun werk.

Evolutief doel
Van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van de toekomst te voorspellen en onder controle te willen houden, nodigen cyane organisaties de medewerkers uit te luisteren naar welk doel de organisatie wil dienen.

Implementeren van zelfsturing: verschillende invalshoeken

Reinvent your Organization staat volop in het teken van de theorie en praktijk van anders organiseren. Naast de inzichten van Frederic Laloux vertelt Jitske Kramer haar inspirerende verhaal over mens zijn in organisaties en opent daarmee de dag. Gerard van de Looi gaat in op de omslag die hij met zijn bedrijf DearNova heeft gemaakt naar een zelfsturende organisatie. Dit biedt een prachtig inkijkje in het proces vanuit het gezichtspunt van de directie. Verder zal Jos Rovers vanuit zijn rol als consultant bij Het Eerste Huis, zijn kennis en inzichten delen over wat erbij komt kijken om organisaties te helpen zelfsturend te worden.

Het belooft een inspirerende dag te worden voor iedereen die zich in het onderwerp zelfsturing wil verdiepen, waarbij ook volop ruimte voor vragen en inbreng uit de zaal zal zijn.

Let’s reinvent your organization

  • Ontdek hoe je zelfsturing succesvol kunt implementeren (in organisaties en/of teams)
  • Verzamel nieuwe strategieën om organisatieverandering in de praktijk te brengen
  • Verkrijg inzicht in de voorwaarden voor vernieuwing en begrijp wat wel en niet werkt
  • Ontmoet andere vernieuwers en wissel kennis uit met elkaar
  • Leer van organisaties die werken met een nieuwe structuur
  • Neem nieuwe inzichten en inspiratie mee naar je eigen organisatie​


Pagina delen
Anita Sijm

Workshop Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 378 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.