Stop nou gewoon eens even helemaal! Zo moeilijk is het toch niet?

23 januari 2018

Stop nou gewoon eens even helemaal! Zo moeilijk is het toch niet?

Het plan was: de kantoordeuren sluiten voor de gehele maand december. De reden? Voldoende rust pakken en tijd nemen voor reflectie.

Wij zijn wel nieuwsgierig: heb jij in de decembermaand je rust gepakt? Het is ons niet gelukt. Het is een maand geworden zoals alle andere maanden.

Dat er meer mensen zijn die blijven doorwerken, ook al snakken ze naar rust, bleek wel uit de reacties.

  • Als ik pauzeer gaat de rest gewoon door en dan …
  • Ik kan moeilijk minder gaan werken, want …
  • Als ik er niet ben, dan kan niemand verder want …
  • Juist nu het rustig is, kan ik eindelijk eens werken aan …
  • Anderen zien me aankomen als ik …

Herkenbaar?

Zonder rust, geen vernieuwing

Af en toe volledig er tussenuit zijn is fijn. Maar het gehele jaar door werken vanuit rust is nog veel fijner. En nuttig! Want zonder rust is er geen ruimte voor vernieuwing, co-creatie, verbetering.

Hoe zorg je voor productieve momenten van rust in je organisatie? Daarvoor is een mindshift nodig, een collectieve verandering. Als organisatie houd je de drukte namelijk zelf in stand door met z’n allen non-stop door te gaan. Iedereen blijft maar doorbuffelen op de oude manier. Zo zonde!

Het Eerste Huis start met de #WeekIntentie

Rust dus. Deelnemers en organisaties zijn razend enthousiast over de aanpakken waar wij ze mee in contact brengen. Tijdens trainingen en consultancy-trajecten is er volop tijd en rust voor bewustwording. Mensen bruisen na afloop van energie en staan te popelen om de nieuwe inzichten en ideeën te integreren in de praktijk. Toch komt vroeg of laat weer dat moment dat ze ongemerkt doorrazen. Het is iets van deze tijd en het sluipt er in. Extra belangrijk om er alert op te zijn.

Ook wij stappen regelmatig in die valkuil. Daarom gaan we dit jaar bij Het Eerste Huis iedere maandag starten met de #WeekIntentie. We spreken uit hoe we de week vanuit rust kunnen werken en wat we daar voor nodig hebben. De rest van de week houden we elkaar scherp zodat we de rust bewaren en benutten. Want ook wij vinden het belangrijk om iedere dag opnieuw te blijven werken aan gelukkigere en creatievere medewerkers en een betere organisatie.

Volg onze #WeekIntentie. Iedere maandag delen we onze intentie via onze social media kanalen Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.

Jij wilt toch ook gelukkigere, creatievere medewerkers en een betere organisatie?!

De aanpakken van Het Eerste Huis dragen stuk voor stuk bij aan verandering in mensen, teams en organisaties. Verandering die blijvend is omdat het aansluit bij de essentie van mensen. Om tot die essentie te komen is een bewustwordingsproces nodig. En dat bereik je met momenten van verstilling en rust. Neem je daar daadwerkelijk tijd voor? Dan ontstaat er een nieuwe manier van zien en zijn en dat draagt bij aan duurzame verandering.

Waar zijn de verschillende aanpakken op gericht?

Theory U

Met Theory U buig je complexe vraagstukken om naar wezenlijke veranderingen. Je benadert je vraagstuk op meerdere niveaus van betrokkenheid; het gaat om méér dan enkel ‘het probleem oplossen’. Je werkt vanuit een verbinding met jezelf, met anderen en met alle aspecten die met de vraag samenhangen. Het proces bewerkstelligt een verdieping van het bewustzijn van alle betrokkenen. Met deze aanpak ga je verder dan het denken en handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame oplossingen.

Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry (AI) is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Er is niet één vaststaande werkelijkheid, de werkelijkheid is wat iedereen ziet en beschrijft. AI werkt met de kracht van verhalen: door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door onze houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats. AI gebruikt deze positieve basis om op te bouwen: kijk naar de kansen en mogelijkheden.

Embodied Leadership

Embodied Leadership is het versterken van je persoonlijk leiderschap via de intelligentie van je lichaam. Het lichaam heeft een eigen wijsheid. Het geeft ongefilterde, directe informatie over wat relevant is en wat niet, over de dynamiek in een groep en over te nemen beslissingen. Je kunt leren om je optimaal af te stemmen op deze informatiebron. Vervolgens kan je deze kennis bewust inzetten bij de begeleiding mensen, in jezelf of binnen de organisatie waarin je werkt.

Gestructureerde Zelforganisatie

Zelforganisatie is, naast heelheid en evolutionair doel, één van de drie doorbraken van cyane organisaties. Het is een radicaal andere manier van werken dan we gewend zijn van traditionele organisatiestructuren en doet een heel ander beroep op mensen en hun organisatie. Niet alleen de structuur zorgt dat het werkt. Bij zelfsturing werken alle medewerkers IN én AAN de organisatie. Dit hangt samen met een cultuur van vertrouwen en openheid. Gestructureerde Zelforganisatie borgt een aanpak waarin ruimte is voor wat mensen doen, hoe ze het doen en wie ze daarin zijn.

Transformational Presence

Transformational Presence gaat over het niveau van bewustzijn waarin je leeft. Het is de manier waarop je bent afgestemd op wie je in essentie bent en op wat je doel is in je leven. Het brengt je in contact met een groter bewustzijn en met het potentieel van het moment. Met Transformational Presence breng je het grootste en mooiste in een mens naar boven, in verbinding met de energie die nodig is om veranderingen te laten plaatsvinden.

Art of Hosting

Art of Hosting bestaat uit verschillende krachtige methoden. Daarmee creëer je een omgeving waarbinnen je ruimte en vertrouwen geeft en ontvangt (hosting). Je roept de collectieve intelligentie van grote groepen op en nodigt daarmee iedereen uit tot deelname aan de verandering. Vanuit co-creatie ontstaan er nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Met de opbrengst lever je een bijdrage aan jezelf, de organisatie en aan het grotere geheel.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.