Team verbinding

Team verbinding is een essentieel onderdeel voor goed draaiende teams. Gaat het over verbinding? Dan gaat het ook over binding. Teams zijn soms ingewikkelde dingen. Ze zitten vol met aardige mensen en goede bedoelingen. Maar soms blijft er potentieel onbenut liggen. 

Wij werkten twee dagen met zo’n team. Misschien lijkt het wel heel veel op het jouwe. Mensen die er al lang zitten, anderen die net nieuw zijn. De meesten willen echt wel, maar ze komen er onderling niet uit; de één trekt zich terug, de ander bemoeit zich met alles, een volgende bemiddelt. Allemaal begrijpelijke patronen. Maar het maakt nog geen team. Hoe wel?

Team verbinding door verhalen

Op de eerste dag lieten we de teamleden elkaar hun verhaal vertellen. Dat bracht al veel lucht. Je denkt ‘iedereen kent elkaar wel zo’n beetje’, maar nee. Dit levert altijd nieuwigheden op, verbazing, ontroering en dus verbinding. Wij zorgen voor bedding, voor veiligheid en we vertalen alles door naar teamleren.

Op dag twee deden we een paar mooie oefeningen en hadden we een teamgesprek. Topdag! Maar, er was ook nog Steven. Zo heette hij niet, we noemen hem hier even zo. Aardige man, midden 40, al lang in dienst, senior, veel kennis, kan met iedereen goed omgaan.

Het viel ons op dat Steven, wanneer hij het woord had, dat steeds vrij kort liet duren. Té kort, als je het ons vraagt. We voelden duidelijk dat er meer te zeggen was. En we voelden dat de groep dat ook wel voelde. We meenden ook te voelen dat Steven zélf dat eigenlijk ook wel voelde. Maar Steven hield het kort.

Vertrouwen en veiligheid

Onze aanpak was om Steven precies zo te laten, zoals hij wilde. Wanneer mensen het ongezegde laten zien maar niet laten horen, heeft dat vaak met vertrouwen en veiligheid te maken. Trainers die aan zo’n persoon gaan ‘trekken’, bereiken het tegenovergestelde. Maar we wisten ook dat er voor het team iets bleef liggen wanneer Steven niet méér zou aanhaken.

Dag twee vervolgde met korte oefeningen, er was muziek, stilte, een boswandeling en tijd voor reflectie. Je kon voelen hoe de groep ‘zakte’. Het werd rustiger, dieper, vertrouwder. De gesprekken kregen meer betekenis.

Aanrader: download 5 tips voor de basisveiligheid in teams

Kwetsbaarheid

Voor een laatste deelronde besloot ik dat deelnemers niet vanaf hun eigen stoel wat zouden vertellen, maar vanaf een vaste stoel in de cirkel, naast de mijne. Toen Steven plaats nam, deed ik mijn best om al mijn verwachtingen, hoop en ideeën over hem en de situatie los te laten en hem alleen maar van harte welkom te heten op de stoel.

Ik stelde geen vraag. Ik vroeg niet of hij wilde beginnen. Ik richtte het woord niet tot hem. Het werd stil. Steven zat er opvallend rustig bij. Het duurde even voor hij het woord nam. De stilte was zacht en voelbaar, bijna liefdevol, maar werd nooit gênant. Toen sprak hij.

Op de basisschool werd hij ooit voor het bord geroepen om woordjes voor te lezen. Zijn dyslectie -iets wat toen nog niet zo onderkend was als nu- liet hem hakkelen, hij kwam er niet uit. De juf maakte een ‘bondje’ met de klas. Er werd gelachen, ook door de juf. Steven wilde wel iets zeggen, maar hij kreeg het er niet uit.

Ontroering en (h)erkenning

En dan flashforward naar het heden. Dit team. Met -ook- een vrouwelijke manager en allemaal mensen die wél vlot kunnen zeggen wat ze te zeggen hebben. Hij is bang dat er weer gelachen wordt.

Hij wéét dat het anders is, maar toch, zijn manager maakt de herinnering aan zijn juf los. De teamleden staan voor de klas van destijds. En als die beelden er zijn, dan is zijn gedrag er ook. Er volgt ontroering. Niemand wist dit van Steven. Een golf van opluchting gaat door het team, en door hem. Nú is er verbinding.

Verbinding in een team door binding

Verbinding ontstaat pas wanneer de personen die met elkaar een binding hebben (bijvoorbeeld omdat ze in één team zitten) verantwoordelijkheid nemen voor hun persoonlijke verhaal. Dan ontstaat er congruentie tussen wat iemand doet en wie hij of zij is.

Mensen voelen het perfect aan wanneer er iets wordt ‘achtergehouden’, ze volgen dat voorbeeld dan. Wanneer alle teamleden dat doen, blijft het team een wankel team dat net zo goed is als hun laatste teammeeting.

Wie ben jij in een team en waarom?

Ben jij eraan toe om verbinding te maken met je eigen verhaal? Neem deel aan onze verdiepende driedaagse ‘Impact Vergroten in Groepen’.

Ken jij een team dat wel een boost kan gebruiken? Mail ons, bel ons om jouw team te begeleiden. We staan je graag te woord.

Dit vind je vast ook interessant:

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.