Het Eerste Huis is voorloper op het gebied van moderne organisatieaanpakken. Een van de methoden die wij toepassen bij organisatievraagstukken is Theory U. Theory U is een veranderaanpak die helpt denkpatronen doorbreken. Door verder te gaan dan het bestaande denken alleen, ontstaan oplossingen die werken omdat ze verbonden zijn met een groter potentieel.
Theory U buigt complexe vraagstukken om naar wezenlijke verandering. Veranderen dus niet alleen op basis van bestaande kennis, maar ook op basis van nog te verwerven inzichten en informatie. Het U-proces maakt het mogelijk om de verandering te leiden vanuit de toekomst, in plaats van uit het verleden. Dán ontstaat er werkelijk vernieuwing en verbinding.
Het is onze missie om organisaties naar de toekomst te begeleiden en de mensen die haar vormen ten volle te laten leven en werken. Benieuwd naar de mogelijkheden van Theory U voor jouw werkzaamheden of organisatie? Je leest het in de whitepaper Theory U.
Voordelen Theory U
Het waardevolle van Theory U is dat het een heldere en concrete benadering is voor een aanpak die niet altijd als helder en concreet ervaren wordt. Een ander aantrekkelijk aspect is dat de aanpak gebaseerd op werkelijk recente wetenschappelijke inzichten en praktijken. Het is een model van nú, wat we nú weten, hoe we nú kijken en wat we nú waardevol vinden.
Weerstand op Theory U
Het model brengt met zich mee dat mensen en organisaties die sterk hangen aan bestaande ideeën en aan ‘hoe we het altijd deden’, vaak moeilijk de waarde van het model kunnen zien. Deze weerstand kunnen we duiden met de eerste fase uit het U-proces: Downloading.
Theory U toepassen in de praktijk
Het U-proces is geen enkelvoudig en lineair stappenplan of projectaanpak. Het is een cyclisch proces waarin alles betrokken wordt dat met het betreffende systeem te maken heeft. De aanpak maakt het mogelijk te kiezen van een bewuste verbinding: verbinding met jezelf, anderen en het gehele systeem. Het proces kent 7 fasen. Deze omvatten gezamenlijk een bewust proces van verbinding en bewustzijnsvergroting om te komen tot wezenlijk andere uitkomsten en vernieuwing dan mensen gewend zijn.
In onderstaand praktijkvoorbeeld lees je hoe het U-proces is toegepast in een conflictsituatie bij een adviesbureau:
In een adviesbureau lagen de 8 vennoten al enige tijd overhoop met elkaar en hun strategie. Er waren volop gesprekken geweest die stuk voor stuk moeizaam waren en de situatie alleen maar verslechterd hadden.
Wat volgde was een tweedaagse bijeenkomst waarin zij langs de U zouden werken in de hoop dat dat helderheid zou geven. Op de eerste dag was er aandacht om vanuit oude en ‘geladen’ verhalen de feiten (Open Mind) op een rij te zetten. De gewoonte om tegen elkaar te praten werd gewisseld voor een aanpak om (Open heart) naar elkaar te luisteren. Op het punt van Open will stuurden wij sterk op het innemen van ieders persoonlijke plek en ambitie: ‘wat is jouw grootste toekomstige mogelijkheid, in je leven, in je werk, in dit team? Wat wil je echt?’
Het maakte dat een van de senior partners aan het eind van de dag durfde te zeggen wat hij al drie jaar echt wilde zeggen: dat hij zijn aandelen wilde aanbieden en uit het bedrijf wilde stappen. Drie andere partners durfden toen zeggen dat zij met elkaar een nieuwe activiteit in een ander bedrijf wilden starten, naast hun werk in het adviesbureau. In een klap begreep iedereen elkaar. Het voelde als wanneer je heel lang je adem hebt ingehouden en dan opeens weer lucht kunt happen. Het luchtte op, het opende nieuwe mogelijkheden. In enkele zinnen was een jarenlange spanning opgehelderd en lag er een volstrekt nieuwe en kansrijke toekomst voor hen.
Als transformatiebureau is het onze missie om organisaties naar de toekomst te begeleiden en de mensen die haar vormen ten volle te laten leven en werken. Theory U helpt ons bij onze missie. Benieuwd naar de mogelijkheden van Theory U voor jouw werkzaamheden of organisatie? Je leest het in de whitepaper Theory U of tijdens onze Theory U workshop of Theory U Training. Je krijgt een compacte uitleg over het model, de instrumenten en de belemmeringen aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. Ook leer je het model toepassen aan de hand van een praktijkgerichte oefening.