Transparantie in een bedrijf

31 oktober 2019

Radicale transparantie in een bedrijf. Stel je eens voor dat vanaf morgen alle informatie van jouw organisatie vrij toegankelijk is voor alle mensen in de organisatie. Wat de strategie is, welke doelen per afdeling daaruit gesteld zijn, welke projecten daarvoor zijn gedefinieerd en wat de voortgang is op die doelen en projecten. Welke mensen welke rollen hebben, welke doelen zij zelf hebben, welke feedback zij vragen en krijgen in de teams, welke financiële resultaten geboekt worden en wie wat verdient.

Hoe zou dat voor jou zijn? En wat zou je daardoor anders gaan doen?

Transparantie in een bedrijf

Veel mensen vinden transparantie heel belangrijk, maar het transparant maken van de eigen doelen, voortgang, bijdrage en resultaten voor de rest van de organisatie is toch wel even slikken. In veel organisaties zijn we erg gewend geraakt aan een bepaalde mate van vaagheid, waarin we onze eigen ruimte behouden. Ruimte die aan kan voelen als de eigen privacy en die veel van onze onzekerheden en onkunde huisvest. In de setting van de traditionele organisatie is die vage ruimte ook nodig omdat er vaak onvoldoende veiligheid is om die op te heffen. Daarnaast is het ook zo dat veel van de traditionele management dynamiek drijft op de inherente onzekerheid van mensen.

Daar zijn velen ook zo klaar mee, met de emotionele hefboom als beïnvloedingstechniek vanuit het management. Het verlangen naar vrij en heel zijn groeit en cyane organisaties zijn voorbeelden van de werkelijke mogelijkheden. Werkelijk vrij worden begint bij jezelf. Wij zeggen vaak dat de meeste mensen twee banen hebben. De eerste is de baan waarvoor ze betaald worden. De tweede is de baan die ze hebben om goed, succesvol en in control te lijken voor anderen. Die tweede baan is een serieuze energie killer. Menig professional worstelt in een poging om ontslag te nemen van die tweede baan. De vraag is dan ook: wat helpt mensen om die stap te kunnen zetten?

Kijken in de spiegel

Radicale transparantie in een bedrijf creëert een omgeving waarin we kunnen stoppen met het constant verbergen, verdoezelen of manipuleren van hoe het er eigenlijk voor staat. Het introduceert een nieuw ‘spel’ waarin we allemaal puur zijn, ontdaan van de verhullende sluier van de vage ruimte. We hoeven onszelf en anderen niet meer voor de gek te houden en leren echt naar onszelf te kijken en ons te ontwikkelen. Frederic Laloux spreekt over ‘de mythe van de beheersbaarheid is doorzien’ en dat gaat hier dan ook op voor onze eigen heelheid. We maken allemaal fouten, we zijn geen van allen perfect. Zodra we zonder schaamte open kunnen zijn over imperfecties, ontstaat er ruimte om ons te ontwikkelen. Dan nemen we de verantwoordelijkheid voor onszelf en onze commitments.

De eerste stappen in je organisatie

Transparantie in een bedrijf hoeft niet radicaal ingevoerd te worden. Dat kan prima stapsgewijs. Bij onze klanten zien we dat er voor verschillende stappen gekozen wordt. Met enige regelmaat zien we dat het transparant maken van de salarissen één van de laatste zaken is die inzichtelijk worden gemaakt, maar soms is het juist de stap om persoonlijke doelstellingen en voortgang te delen die uitgesteld wordt. Samen met onze klanten kijken we naar de stappen die de meeste impact hebben en dat is elke keer net even anders.

Radicaal transparant zijn draagt bij aan het laten slagen van zelforganisatie. Doordat de informatievoorsprong van een selecte groep leiders ten opzichte van de andere mensen in de organisatie wordt opgeheven, ontstaat er een heel andere dynamiek. Iedere collega in de organisatie zal in staat zijn om zich te verwittigen van relevante contextinformatie, zodat hij/zij geïnformeerd beslissingen neemt, plannen maakt en hulp inschakelt. Op die manier kan iedereen zijn of haar waarde toevoegen in dienst van het evolutionaire doel van de organisatie. Voor veel mensen is het een zegen dat ze hun tweede baan kunnen opzeggen en komt er na korte tijd veel meer creatieve energie bij hen vrij, juist omdat ze zich vrijer kunnen bewegen en ontwikkelen. Dat wordt zichtbaar in hun leven en werk en voelbaar in de teams en de organisatie.

Er is ook een beperkte groep die het erg moeilijk vindt om die tweede baan los te laten en het puur zijn pijnlijk vindt. Met (externe) coaching of ondersteuning vanuit het eigen team is daar prima verandering in te brengen. De enkeling die ook daarna niet klaar is om de stap te maken, zal ervoor kiezen om bij een meer traditionele organisatie te gaan werken. Het mooie is dat die stap wel bewust wordt gezet.

Mensen die het proces naar de radicaal transparante organisatie samen doormaken, zijn erg trots op hún organisatie. Het evolutionaire doel, de strategische focus en ook de zware beslissingen worden door een veel grotere groep gedragen. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid zijn niet meer slechts kreten, maar zijn zichtbaar en voelbaar.

Radicale transparantie in een bedrijf zorgt ervoor dat de organisatie én de mensen groeien doordat er toegang is tot informatie die er voorheen niet was. Informatie vanuit de organisatie en vanuit de mensen zelf.

Zelf aan de slag?

Lees meer over zelforganisatie in het boek Reinventing Organizations of neem een kijkje bij onze trainingen als je zelf stappen wilt zetten.

Neem contact met ons op en ontdek wat de Reinventing Organizations adviseurs van Het Eerste Huis voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Ook interessant:


Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.