Twijfel, vertrouwen… stappen zetten!

16 april 2019

Door Jos Rovers

Ik ontmoet veel mensen in mijn werk die mij echt raken. De mensen die ik tegenkom zijn bijna altijd mensen die het verschil willen maken. Daarom zitten ze in mijn groepen, of werk ik in hun bedrijven. Het gaat er bijna altijd om dat ze een stap willen zetten, meestal een flinke stap. Hun gevoel laat zich samenvatten in drie bewegingen:

  • ze voelen dat wat er nu is, niet meer werkt,
  • ze weten dat er iets anders is dat hen beter dient,
  • ze weten niet precies wat het is of waar ze het moeten beginnen.

Hoe groot het verlangen om te veranderen ook is, er lijkt vaak een even grote twijfel te zijn om het niet te doen. Toch is het heel belangrijk om het verlangen van vooruitgang te erkennen in jezelf. Sommigen voelen het als iets wat in hen smeult en niet uitgedoofd kan worden. Anderen voelen juist een sterk commitment om nú een besluit te nemen of een stap te zetten. Wanneer je diep in jezelf wéét dat het nu tijd is, duw dat dan niet weg maar stel jezelf dan de vraag ‘wat als ik me laat leiden door mijn weten?’. Kun je de leiding uit handen geven en vólgen wat je innerlijk weten aan leiderschap biedt. Je hart volgen dus. Ook als je wéét dat dat uitdagend zal zijn.

Grote veranderingen komen namelijk eerder uit je hart voor dan uit je hoofd. Ga maar na, de grote besluiten in je leven waren zeer waarschijnlijk gevoelsbesluiten een geen rationele afwegingen.

Door je aanpak te veranderen van leiden naar volgen, ga je pas echt creëren. Je wordt je bewust van zoveel aspecten om je heen die je verandering steunen en mee mogelijk maken. Ik begeleid al meer dan 10 jaar mensen om die veranderingen waar ze zo diep naar verlangen mogelijk te maken. De meesten van hen zétten ook werkelijk te stappen waar ze in een training of programma aan gewerkt hebben. Bijna iedereen heeft de ervaring dat de werkelijke uitkomst van hun besluit altijd zo veel eenvoudiger was dan ze vooraf dachten. Verwachte problemen bleken kleiner, risico’s bleven uit en het ging vooral zo veel gemakkelijker dan gedacht.

Ons hart en ons voelen, zijn een krachtige instrument. Samen met onze mentale cognitie vormen zijn ons grotere intuïtieve weten.

Ik heb ook momenten in mijn leven meegemaakt waarin ik de stappen die ik zo graag wilde zetten, niet maakte. Tot ik niet anders kon. 10 Jaar geleden stopte ik mijn prachtige loopbaan in het bankwezen. Ik maakte de stap om inkomsten, status en veiligheid (althans dat dacht ik toen allemaal) achter me te laten en richtte Het Eerste Huis op. Het was een geheel nieuw avontuur, ik voelde dat het wilde gebeuren en ik heb het gevoel gevolgd. Het is meer geworden dan ik toen durfde dromen.

Wat is jouw grotere weten over je eigen leven, je werk. Welke veranderingen dienen zich aan?

Wil je je eigen stappen verkennen? Wil je leren hoe je dat voor anderen kunt begeleiden omdat je leidinggevende bent, veranderaar of coach? Volg dan de training Transformational Presence

Tien Jaar geleden introduceerde Het Eerste Huis dit programma in Nederland en we hebben meer dan vijfentwintig groepen hierin opgeleid. Gebaseerd op Alan Seale’s werk heeft Het Eerste Huis een praktische en toepasbare vorm ontwikkeld die in organisaties goed past. We hebben veel professionals getraind die deze aanpak met succes in hun werk inzetten.

Auteur: Jos Rovers
Oprichter, consultant en trainer bij Het Eerste Huis

Jos is een gecertificeerde Transformational Presence coach. Samen met Alan Seale verzorgde zo’n 20 keer hij de Engelstalige trainingen in Nederland. Jos zijn aanpak is eenvoudig en to the point. Hij werkt diepgaand en houdt het tegelijkertijd licht. Zijn ervaring als manager in diverse organisaties zet hij in in zijn werk. Daarnaast doceert hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Leiderschap en Verandering in de postdoctorale opleiding ‘Verandermanagement’ en werkt hij als leiderschaps- en transformatiecoach.


Pagina delen
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 417 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.