U-burgers

10 februari 2014

Jos Rovers vanuit Boston

U-burgers

U-Burgers, de titel voor mijn eerste blog over het Global Presencing Forum stond vanochtend op de gevel van een gebouw hier in Boston.

De titel van Global Forum 2014 is ‘from ego-system to eco-system economies’ en dat is tevens de strekking van de ondertitel in Otto Scharmer’s laatste boek. Scharmer beschrijft daarin hoe onze huidige crises (meervoud, dus!) samenhangen en voortkomen uit het feit dat we niet meer verbonden zijn. We zijn niet meer verbonden met (1) onszelf, (2) anderen en (3) het systeem als geheel.

Er is als eerste een crisis voor het individu. Mensen raken burn-out, overspannen, depressief. Wij merken in onze eigen coachpraktijk hoe zwaar de worsteling is tussen werk en privé, tussen doen en zijn. Mensen voelen dat ze wat anders willen kiezen, maar het is niet eenvoudig om te vinden wát dat is en hoe ze daar kunnen komen.

Als tweede is er de crisis in de samenleving. Banken die het eeuwige leven leken te hebben, gaan failliet. Zelfs landen gaan failliet. De kloof tussen de ‘haves’ en de ‘havenots’ wordt groter, fundamentalisme en conservatisme houden angstvallig vast aan wat ooit was. Dat wat was heeft ons veel gebracht, maar het dient ons niet meer. De angst om los te laten tegenover het harts- verlangen naar iets nieuws, verlamt samenlevingen.

Als laatste is er de crisis van het ‘systeem als geheel’. Dat staat voor: onze planeet. Ons huidige niveau van consumptie vergt 1,5 planeet. Elke dag nemen we dus een hypotheek van 50% op de toekomst van de aarde. En wie betaalt die schuld af? Onze kinderen en kleinkinderen. Hebben we ze daarvoor op de wereld gezet? Om de gevolgen van ons gebrek aan verantwoordelijkheid nemen op te ruimen? Of zijn wij er juist om wat ons gegeven is, in een nog betere staat aan hen door te geven?

Theory U is een moderne en beproefde aanpak om complexe situaties in organisaties te benaderen. Het U proces biedt inzichten die nieuw zijn en die het systeem als geheel beschouwen. Dat is waardevol.

Scharmer roept in zijn boek op om als samenleving een stap te zetten om die nieuwe, kansrijke toekomst, waarvan we voelen dat die zich aandient, te manifesteren. Hij geeft ook aan dat we daarvoor niet meer naar de overheid moeten kijken als coördinator van ons welzijn, maar dat we als burgers zelf initiatieven mogen nemen. Initiatieven om op nieuwe manieren te kijken, te leven en te ondernemen. De ‘sweet spot’ vind je op het punt van Presence in het U proces. Ik juich die ontwikkeling van harte toe. Het U proces is niet van consultants alleen, maar is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wat wél werkt.

Het woord is aan de U-burgers…


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.