Voor eens een waarderend interview over sterke kanten

Appreciative Inquiry

Voer een waarderend interview over sterke kantenVaak onderzoeken we wat er mis is. Budgetoverschrijdingen, klachten, fouten: allemaal reden tot onderzoek. We vergeten daarbij soms om te onderzoeken wat er wél werkt. Dat is de kern van Appreciative Inquiry :onderzoeken wat er te waarderen is.

Door juist ruimte te geven aan gesprekken over wat er wel gewenst is en wat er wel goed gaat, groei je in die richting. Met alle betrokkenen ontstaat een gedeeld en scherper beeld van de gewenste toekomst. Daarnaast ontwikkel je meer erkenning voor wat al goed gaat. Dat helpt je in de ontwikkeling van je team of organisatie. Ook voor de persoonlijke groei van collega’s of jezelf kun je appreciative inquiry inzetten, bijvoorbeeld met een waarderend interview.

De kern is simpel: voer een goed gesprek met iemand over haar beste momenten en ga op zoek naar de sterke kanten van die persoon. Deze sterke kanten, character strengths, zijn de positieve en kenmerkende elementen van je karakter. Het weerspiegelt jouw blik op de wereld. Het zijn jouw positieve karaktereigenschappen die helpen je om met uitdagingen om te gaan en maken dat je floreert.

Hoe je een waarderend interview voert


Het waarderend interview begint altijd met de vraag om een positief verhaal:
Kun je me een verhaal vertellen over een moment dat je lekker bezig was? Dat je deed waar je goed in bent, wat bij je past en waar je van geniet?

Geef ruimte zodat de ander een ervaring beschrijft. Vraag zo nodig door om het verder te verlevendigen en te verduidelijken. Help je gesprekspartner om echt weer in die ervaring te duiken. Het gaat er niet om dat jij als interviewer precies snapt hoe het zit. Je helpt de ander door zelf weer het verhaal voor de geest te halen.

Nadat je voor dit verhaal de tijd hebt genomen, kun je samen reflecteren. Jij als interviewer kunt aangeven wanneer je de ander zag stralen. Zag je twinkelende ogen, meer armgebaren of plots een grote lach? Dat zijn signalen dat er sterke kanten bij betrokken zijn. Waarover ging het toen? Of deed je gesprekspartner toen iets wat energie gaf? De geïnterviewde reflecteert zelf ook. Wat was sprekend in de eigen ervaring? Waar draait het om, volgens diegene zelf?

Vervolgens kun je de 24 character strenghts erbij pakken als hulpmiddel. Deze kunnen helpen om woorden te geven aan wat jullie hebben opgemerkt. Het is een hulpmiddel, voel je niet te verplicht om precies deze woorden te gebruiken. Vraag je gesprekspartner welke sterke kanten echt herkenbaar zijn voor hem/haar.

Een mooie vervolgstap is om samen na te denken over hoe die sterke kanten meer gebruikt kunnen worden. Zo kun je het beste van jezelf en anderen inzetten in alle dagelijkse werkzaamheden.

Meer informatie over de training Appreciative Inquiry

Vraag de brochure aan

Embodied Leadership

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 327 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.