Zo creëer je een organisatie vol genieën

13 juni 2018

Quotes
Wij zijn gek op quotes, van die mooie uitspraken, vaak van wijze mensen met een heldenstatus:, Bono, Boeddha, Yoko, Oprah, Rumi of Einstein. Die laatste is zonder meer het grootste genie uit de afgelopen 100 jaar en werd niet voor niets in 1999 door TIME magazine verkozen tot ‘persoon van de eeuw’.

Zijn meest intrigerende uitspraak is misschien wel dat we problemen niet kunnen oplossen met hetzelfde niveau van denken dat die problemen gecreëerd heeft. Maar waar halen we dan zo 1-2-3 een ander niveau van denken vandaan? Hoe bereik je een niveau van denken, dat boven het bestaande niveau uitstijgt?

Complexe systemen

De systeemtheorie, die vanaf begin vorige eeuw opkwam, houdt ons (eenvoudig gezegd) voor dat alles wat er gebeurt, bezien moet worden in het licht van zijn context. Niets gebeurt dus op zichzelf staand. Aanvankelijk onderzocht men dit op de vlakken van natuurkunde en biologie, later ook in de psychologie en eind vorige eeuw bracht Peter Senge het onderwerp in de organisatiekunde.

De systeemtheorie is je entreekaartje naar dat ‘andere niveau van denken’ waar Einstein het over heeft. Het laat je zien dat je voor de oplossing van je vraagstukken naar een groter gebied moeten kijken dan waar je dat vraagstuk in tegen komt. Doe je dat niet, dan blijf je in een zelfde cirkeltje van bewustzijn en van problemen en oplossingen ronddraaien. De Belgische politica Jacinta de Roeck beschrijft het treffend, wanneer ze zegt: “Problemen kunnen niet opgelost worden binnen het gesloten systeem dat het probleem zelf aanbiedt. Wie zich daarbinnen met het probleem gaat bezighouden, fokt het probleem.”

Naar een ander niveau

Wij houden ons graag bezig met de vraag hoe je met mensen en organisaties op dat andere niveau van denken kunt komen. We hadden Peter Senge al te gast bij Het Eerste Huis, net als Otto Scharmer.. Met Scharmer’s Theory U is er een model om complexiteit naar werkbare oplossingen te brengen. Het is een omvangrijke aanpak voor grotere systemen, vaak organisaties of delen hiervan, al kun je het ook prima inzetten als leefregel voor jezelf of in coaching. Werken met Theory U helpt om complexiteit te ordenen en de essentie te pakken te krijgen.

Transformational Presence

Voortbouwend op Scharmer werkt Het Eerste Huis ook met de aanpak Transformational Presence: een bliksemsnelle en scherpe manier om te verdiepen en naar een ander niveau van denken, waarnemen en perceptie te komen. Gedurende al bijna 10 jaar hebben we dat in Nederland ontwikkeld tot wat het nu is: een aanpak die ordent en verduidelijkt wat zich buiten het huidige niveau van denken bevindt. Samen met Alan Seale, de grondlegger van Transformational Presence, hebben we zo’n 400 leiders, coaches en trainers opgeleid. Met onze kennis van organisaties en leiderschap hebben we het concept praktischer en meer toepasbaar gemaakt. Want wat nodig is, zijn heldere tools waar mensen concreet mee aan de slag kunnen.

Praktisch graag, meneer Einstein

De meest gewaardeerde toepassing uit ons werk met Transformational Presence is zonder meer het model van de ‘4 niveaus van waarnemen’. Een aanpak om binnen een uur met je team op Einstein’s andere niveaus van denken te kunnen komen (en door ervaring zal die tijd alleen maar korter worden).

Hoe werkt het? Elk niveau van denken heeft eigen kenmerken waarmee je snel kunt ontdekken op welk niveau het probleem ontstaan is. Wanneer je dat eenmaal weet, kun je met vragen en taal verkennen of het mogelijk is naar een ander (hoger) niveau van waarnemen te gaan. Op de hogere niveaus komt nieuwe informatie beschikbaar die in het systeem waar het probleem ontstaan is, nog niet bekend was. Op die manier komt er ruimte voor vernieuwing en ontdekking, voor disruptie: een totaal nieuwe manier van kijken die voor wezenlijke veranderingen zorgen.

De 4 niveaus zijn:

  • Drama: gericht op het verleden en het erkennen of accumuleren van de problematiek.
  • Situatie: aandacht op het heden, benoemen van feiten en opties, focus op resultaat en creëren van oplossingen
  • Keuze: contact met de toekomst, ruimte voor persoonlijk commitment, onderzoeken wat de betekenis van het probleem is, zonder het direct op te willen lossen.
  • Kans: doorbraak, inzicht in de grotere context, problemen zien als een middel tot groei en niet als gedoe dat moet worden opgelost, meebewegen met je context, co-creatie.

Het Eerste Huis geeft richting in complexe en dynamische vraagstukken. We bieden moderne aanpakken voor verandering en ontwikkeling. Geïnteresseerd geraakt? We staan je graag te woord. Neem contact op via contact@heteerstehuis.nlof (085) 301 87 41.

Of schrijf je in voor één van onze open trainingen:

Organisatieontwikkeling met Theory U

Training Transformational Presence

Art of Hosting and Harvesting meaningful conversations

Jos Rovers

Oprichter, trainer, coach, consultant bij Het Eerste Huis

jos.rovers@heteerstehuis.nl


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 457 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.