Zomer Challenge #Oefening 1: Succesverhalen

1 juli 2020

Het is makkelijk om in negatieve gedachten en verhalen te blijven hangen. Verhalen zijn vaak bewijslast voor aannames die je over jezelf maakt. Negatieve verhalen benadrukken vooral wat je niet denkt te kunnen; ‘zie je wel, ik kan dit niet’. Succesverhalen doen dit ook, maar andersom!

Door meer aandacht te geven aan je succesverhalen vergroot je je eigen bewijslast voor alles wat je wél kan. Waardoor je jezelf bewuster maakt van je kwaliteiten en verlangens. Het zijn verhalen die je inspireren en je trots maken, die je nieuwe energie geven om weer te gaan groeien. Alles wat aandacht krijgt groeit, een belangrijk gezegde uit Appreciative Inquiry ofwel Waarderend Onderzoeken.

Wij dagen je uit om een moment voor jezelf te nemen, even te gaan zitten of juist even de frisse buitenlucht in te gaan, en na te denken over dit soort succes momenten voor jou. Laat je verrassen door de nieuwe energie die hieruit kan voortvloeien en beantwoord voor jezelf onderstaande vragen in een schrift of op papier.

Dit kan gaan over het maken van een grote verandering in een organisatie. Het kan ook gaan over je privéleven, bijvoorbeeld dat ene moment waarop jij jouw familielid uit de brand hebt geholpen, of waarin je een angst hebt overwonnen. Schrijf 1 of 2 van deze succesverhalen voor jezelf op, zodat je er later ook weer op terug kunt kijken.

Wat heb je gezegd, gedaan of juist niet gedaan? Soms is niets doen of niets zeggen ook een overwinning. Schrijf voor jezelf op welke rol jij vervulde in dit verhaal om het tot een succes te maken.

Tip: leg het verhaal even weg, lees na een tijdje je verhaal nog een keer terug en doe dan pas vraag 3. Je kijkt als het ware van een afstand, wat je zal helpen om tot nieuwe inzichten te komen.

Denk nog niet na over belemmeringen. Waar liggen je verlangens als je zo terugkijkt op je verhaal?

Fantaseer over wat voor positieve gevolgen er zijn als je datgene waar je naar verlangt meer gaat doen. Schrijf voor jezelf enkele voordelen of best case scenarios op.

Denk in kleine behapbare stappen! Je hoeft de lat niet direct op zijn hoogst te leggen. Waardeer ook elk klein effect dat je voor jezelf bereikt.

Zoals je misschien gemerkt hebt in de vraagstelling, zijn dit allemaal positieve ofwel waarderende vragen. Niet denken in moeilijkheden of problemen, maar in kansen. Wat geeft je energie, wat zou je kunnen en willen bereiken?
Wij zijn heel benieuwd wat deze oefening voor jou heeft gedaan. Schroom niet en laat het ons weten via een mailtje naar contact@heteerstehuis.nl!


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 457 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.