Impact vergroten in groepen

In groepsprocessen zijn veel aspecten onzichtbaar. Maar ze zijn er wel. Wat er in een groep gebeurt kun je aanduiden met allerlei modellen en systemen. Dat is natuurlijk een prima manier om te begrijpen wat er gebeurt. Maar dan? Hoe ga je om met die kennis wanneer je zelf in een ingewikkeld groepsproces zit? Wat doe jij op zo’n moment of, misschien wel belangrijker, wat doe je níet? Hoe zeker voel je je, wat is het effect van je handelen?

In deze training ga je een stap verder dan een modelmatige benadering van een groep. Je krijgt taal voor je eigen ervaringen en de complexe kant van het werken met een groep. Je krijgt kaders en opties om de dynamiek in groepen te doorzien en versterkt je eigen gedrag daarin. Je scherpt je instrumentarium zodat je jezelf effectief in groepsprocessen kunt inzetten.

Wat kan je verwachten?

Je krijgt een zeer dynamisch programma aangereikt. Je bent voortdurend in interactie met de deelnemersgroep en de trainers. De deelnemersgroep is een spiegel van wat er gebeurt in groepen en hoe jij daarop reageert. Het programma is gericht op jouw persoonlijke groei. De groep en de trainers zijn daarin je leermeester. De aanpak is actiegericht, reflectief en focust op het verhogen van jouw eigen effectiviteit in groepen. Je zet jezelf in en leert hoe je dat op de beste manier kunt doen. Je ontwikkelt je buitenwereld en je binnenwereld. Je krijgt heldere kaders aangeboden die taal en duiding geven aan de ervaring die je opdoet.

Iets voor jou?

Je bent bereid om te groeien, kritisch naar jezelf te kijken en te experimenteren/risico te nemen met ander gedrag. Je hebt zin om ten volle in een groepsproces te stappen. Je hebt al eerder aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt en je snapt dat je uiterlijke gedrag sterk gestuurd wordt door je innerlijke motieven. Deze training werkt op beide aspecten. En dat is ook precies wat jij wilt.

Het is een training voor leiders, managers, of leden uit een team die ...:

 • hun gevoeligheid voor en kennis over groepsprocessen willen vergroten
 • vandaaruit in staat zijn om ieders eigenheid tot zijn/haar recht te laten komen wat leidt tot het grootste potentieel van dat team

 

Je leert jezelf kennen als groepslid. Hoe ben jij in een groep, wat denk je, wat doe je, wat voel je? Welke gedachten en overwegingen bepalen hoe jij je in een groep opstelt? Maar ook: hoe zien anderen jou, hoe kom je over, hoe kun je je indruk en je effect versterken? Daar zet je stappen in. Je ziet in hoe groepsprocessen lopen en hoe jij jezelf daar beter in kunt inzetten.
 

Teamsituaties die aan bod komen:

 • Het team gaat niet echt vooruit; het is niet slecht, maar ook niet goed. Alles blijft een beetje hangen. Je leert hoe je daar beweging in krijgt,  weer schwung in mensen en hun samenwerking.
 • Je reageert wel en je treedt op in situaties, maar het heeft weinig effect. Je leert je responses en patronen in groepsprocessen zien en je leert die te verbeteren en succesvoller te maken. 
 • Je ziet een groep steeds in dezelfde gedragingen en gewoontes stappen. Wanneer je mensen samen zet, dan zijn er fasen en patronen waarin een groep zich ontwikkelt. Die leer je herkennen en daar op een beter resultaat aan geven.
 • Je wilt wel reageren, maar je doet het niet, of niet vaak genoeg, niet goed genoeg. Anderen nemen vaker het woord. Je vind hun ideeën niet persé beter maar toch hebben ze meer invloed. Je leert wat je tegenhoudt. Je ontdekt je onbewuste processen en hoe hier duurzamer mee om te gaan 
 • Als lid van een groep leer je hoe je jezelf in de groep versterkt, je invloed vergroot, je spanning reduceert.
 • Als leider van een groep leer je hoe je een groep start, verbetert en naar een volgende fase brengt.

Onze aanpak

Bij Het Eerste Huis draait het om moderne veranderaanpakken die echt werken. Wij bieden onze deelnemers een gelegenheid om op een diep persoonlijk niveau te leren door nieuwe mogelijkheden te ervaren:
 • De aanpak in dit programma is verdiepend. De deelnemers vormen de groep waarin je gaat leren over groepsdynamica. Er zijn geen cases of rollenspellen; alles is echt. Daar leer je van.
 • Je werkt aan authentieke verbinding en aan 100% acceptatie van alle bijzonderheden en van het ‘anders zijn’ van je teamleden. Team zijn betekent: 100% met elkaar verbonden zijn, 100% jezelf zijn én de ander 100% zichzelf laten zijn. Die paradox; hoe doe je dat? Als je dát voor elkaar krijgt, dan kun je bijzondere dingen gaan doen in een team. Dan is er veiligheid, initiatief en plezier. 
 • Wat het je oplevert? Na afloop sta je steviger in het leven, je maakt betere keuzes (zoals: waar steek je je energie in en waarin niet), je kunt je innerlijk weten bespreekbaar maken, je kunt ongemakkelijke situaties aanvoelen en ze bespreken en werkbaar maken. 
 • Dit is een programma voor veranderaars. Mensen die echt willen. Voor jezelf of voor je team. Mensen die met hun hele hebben en houwen willen ontdekken om ten diepste te leren hoe jij participeert in een groep. Je leert om aan die ontwikkeling bij te dragen. Wat doe jij, draag je bij, haak je af. Het gaat over het leren van meerdere lagen in communicatie. Je leert je diepe patronen ontdekken in groepsdynamische processen en hoe je kunt transformeren in wat wel werkt. 

Data

 • Woensdag 30 september t/m vrijdag 2 oktober 2020 
 • Woensdag 3 maart t/m vrijdag 5 maart 2021
 • Woensdag 29 september t/m vrijdag 1 oktober 2021

Programma

Dag 1: Ontvangst 09.30 uur. Start van de training 10:00 uur. Na het diner kort vervolg training tot 20:00 uur
Dag 2: Start 9:00 uur. Na het diner kort vervolg training tot 20:00 uur.
Dag 3: Start 9:00 uur en einde 16:30 uur

Locatie

Landgoed Ulvenhart
Heistraat 16
4858 RL Ulvenhout

Investering

De prijs van de training bedraagt € 1.750,- (excl. 21% BTW). Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal, exclusief verblijfskosten. 

Aanvullende arrangementskosten 

Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement: € 325,- excl. BTW
Inbegrepen zijn 2x diner inclusief 2 drankjes, 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Je ontvangt van ons een aanvullende factuur voor het arrangement. 

Keuze 2: Volledig arrangement € 495,- excl. BTW
Inbegrepen zijn 2 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, 2x diner inclusief 2 drankjes, 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Je ontvangt van ons een aanvullende factuur voor het arrangement. 

De genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen en exclusief toeristenbelasting.

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Trainers

Tamara Lenaerts (1970)  is een ervaren coach, ontwikkelaar van leertrajecten en teamfacilitator. Ze weet groepsdynamische processen zo te begeleiden dat die maximaal energie en krachtige co-creatie genereren. Haar klanten en deelnemers omschrijven haar aanpak als authentiek, no-nonsense en doelgericht intuïtief. Tamara heeft volop ervaring in het werken met teams en in organisaties.

 
 
Yannick Lierman (1966) is Gestalt Psychotherapeut en coach/trainer. Ze werkt al bijna 20 jaar met individuen, groepen en organisaties. In haar aanpak combineert ze Gestalt, systemisch werk, lichaamswerk, bio-energetica, groepsdynamica, traumawerk. Empathie, eenvoud, werken met wat zich in het hier en nu voordoet, zijn haar sleutels. Ze begeleidt je in het ontdekken van je  patronen, in bewustzijn brengen rond wat er onder de oppervlakte speelt tussen mensen, in het ontwikkelen van meer ruimte en vrijheid in jezelf, in voller in het leven durven staan, en authentieker in contact staan met anderen. 
 
 
 
Datum: 
woensdag 30 september 2020 tot vrijdag 2 oktober 2020
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 750,00
BTW 21%€ 367,50
Totaal€ 2 117,50
Locatie: 
Landgoed Ulvenhart
Datum: 
woensdag 3 maart 2021 tot vrijdag 5 maart 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 750,00
BTW 21%€ 367,50
Totaal€ 2 117,50
Datum: 
woensdag 29 september 2021 tot vrijdag 1 oktober 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 750,00
BTW 21%€ 367,50
Totaal€ 2 117,50
Locatie: 
Landgoed Ulvenhart

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!