Reinvent your Organization

 
Zelfsturing frederic Laloux
 

Zelfsturing: bevindingen uit de praktijk

Donderdag 28 juni 2018 is Frederic Laloux terug in Nederland. Drie jaar na de lancering van zijn managementboek Reinventing Organizations staat Frederic Laloux weer op het podium bij Het Eerste Huis. Klaar om zijn inzichten over zelfsturing uit drie jaar praktijk te delen: de (on)zichtbare patronen, belangrijke adviezen, valkuilen om op te letten en natuurlijk de successen. De afgelopen jaren bezocht hij veel organisaties die bezig zijn zelfsturing te implementeren. Hij sprak directeuren, managers, CEO’s en medewerkers en ontdekte hoe organisaties succesvol zelfsturend worden.
 

Praktisch: leer van de ervaringen van anderen

Hoe laat je werknemers hun kwaliteiten inzetten? Hoe bereik je dat ze met passie werken en vooral ook energie kríjgen van wat ze doen? Hoe geef je je eigen organisatie betekenis? Het boek Reinventing Organizations gaf antwoord op die vragen. Toen stonden we aan het begin van een nieuw tijdperk waarin zelfsturende teams nog in de pioniersfase waren. Sindsdien heeft zelfsturing een vlucht genomen: er is veel praktijkkennis en -ervaring opgedaan en die gaan we met je delen. 
 

Implementeren van zelfsturing: verschillende invalshoeken

Reinvent your Organization staat volop in het teken van de theorie en praktijk van anders organiseren. Naast de inzichten van Frederic Laloux vertelt Jitske Kramer haar inspreirende verhaal over mens zijn in organisaties en opent daarmee de dag. Gerard van de Looi gaat in op de omslag die hij met zijn bedrijf DearNova heeft gemaakt naar een zelfsturende organisatie. Dit biedt een prachtig inkijkje in het proces vanuit het gezichtspunt van de directie. Verder zal Jos Rovers vanuit zijn rol als consultant bij Het Eerste Huis, zijn kennis en inzichten delen over wat erbij komt kijken om organisaties te helpen zelfsturend te worden. 
 
Het belooft een inspirerende dag te worden voor iedereen die zich in het onderwerp zelfsturing wil verdiepen, waarbij ook volop ruimte voor vragen en inbreng uit de zaal zal zijn. 
 
Schrijf je nu in voor deze unieke dag! 
 
Let’s reinvent your organization
  • Ontdek hoe je zelfsturing succesvol kunt implementeren (in organisaties en/of teams)
  • Verzamel nieuwe strategieën om organisatieverandering in de praktijk te brengen
  • Verkrijg inzicht in de voorwaarden voor vernieuwing en begrijp wat wel en niet werkt
  • Ontmoet andere vernieuwers en wissel kennis uit met elkaar
  • Leer van organisaties die werken met een nieuwe structuur
  • Neem nieuwe inzichten en inspiratie mee naar je eigen organisatie​

 

Frederic Laloux is organisatieadviseur en auteur van het boek Reinventing Organizations. Hij onderzocht diverse vooruitstrevende organisaties die experimenteerden met nieuwe vormen van organiseren. Wat bleek? Al deze organisaties gebruiken, onafhankelijk van elkaar, identieke organisatiestructuren en praktijken. Deze vormen van werken zijn geheel anders dan we tot nu toe gewend zijn in organisaties. Dit toont aan dat we zijn aangekomen bij een nieuwe fase in onze menselijke ontwikkeling. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal fasen hebben meegemaakt in die ontwikkeling. Laloux gebruikt kleuren om deze fasen te duiden. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, noemt hij cyane organisaties (teal organizations). 
 
Laloux ontdekte drie grote doorbraken die centraal staan in cyane organisaties:
 
  • Zelfsturing 
Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
 
  • Heelheid
Niet-cyane organisaties zijn plekken waar de medewerkers geacht worden met een beperkt ‘professioneel’ ik te werken, en andere delen van zichzelf bij de voordeur achter te laten. Cyane organisaties daarentegen, nodigen medewerkers uit hun innerlijke heelheid te omarmen en het geheel van wie zij zijn mee te nemen naar hun werk.
 
  • Evolutief doel
Van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van de toekomst te voorspellen en onder controle te willen houden, nodigen cyane organisaties de medewerkers uit te luisteren naar welk doel de organisatie wil dienen.
 
Cyane organisaties in de praktijk
 
De praktische toepassingen en uitvoering van deze nieuwe vorm van organiseren vormen een belangrijk onderdeel in het boek Reinventing Organizations. Met zeer uitgebreide praktijkcases van organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland, FAVI en Patagonia, krijg je een duidelijk beeld van de toepassingen in de praktijk. Frederic Laloux tekende de afgelopen drie jaar ervaringen op van organisaties van over de hele wereld. Hij leerde van hun successen en tegenslagen. Vanuit zijn woonplaats New York werkt hij aan het in kaart brengen van zijn bevindingen. Op 28 juni 2018 vertelt hij zijn verhaal in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. 
 
Maak deze bijzondere dag op 28 juni 2018 mee en schrijf je in!
 

De dag staat in het teken van het implementeren van zelfsturing en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Frederic Laloux, Gerard van de Looi en Jos Rovers delen hun kennis en inzichten. 

frederic laloux


Frederic Laloux

De implementatie van zelfsturing

Frederic Laloux is auteur van managementbestseller Reinventing Organizations en onderzocht succesvolle organisaties die pionieren met nieuwe organisatievormen. Hij kwam tot de conclusie dat deze organisaties, onafhankelijk van elkaar, organiseren volgens identieke structuren en praktijken. De afgelopen drie jaar heeft hij wereldwijd organisaties bezocht die met zelfsturing aan de slag zijn gegaan. Wat zijn de valkuilen? Welke patronen kwam hij tegen? In twee sessies vertelt hij over zijn bevindingen en ervaringen.
 
 
 
 

Jitske Kramer

Mens zijn in organisaties

Jitske Kramer schreef het managementboek van het jaar 2016 'De Corporate Tribe' en is de grote drijvende kracht van Deep Democracy. Ze opent de dag met haar inspirerende verhaal over mens zijn in organisaties.
 
 
 

Gerard van de Looi

Zelfsturing in de praktijk

Gerard van de Looi is directeur en oprichter van DearNova. Gerard heeft zich door Ricardo Semler van Semco laten inspireren om zijn bedrijf zelfsturend te maken. Zijn teams staan in nauw contact met de klanten en nemen met elkaar de beslissingen. Sinds deze vernieuwing ziet hij een enorme positieve verandering in de organisatie. Hij vertelt op deze dag hoe het gelukt is deze omslag te realiseren en wat de uitdagingen waren en blijven.
 
 


Jos Rovers

Bedrijven zelfsturend maken

Jos Rovers is oprichter en consultant van Het Eerste Huis. Jos heeft een grote rol gespeeld bij de vernieuwing van veel organisaties richting zelfsturing. Hij schetst een beeld van wat er nodig is om dat belangrijke en ambitieuze proces succesvol te laten verlopen, en hoe je organisaties erbij kan helpen.
 

 

 

Schrijf je hier in!

Datum
Donderdag 28 juni 2018 
 
Locatie
Van Nelle Fabriek
 
De Van Nelle Fabriek in Rotterdam staat op de Unesco-lijst en is een internationaal icoon van het Het Niewe Bouwen. De fabriek is in de jaren ‘20 van de vorige eeuw gebouwd om een ‘ideale werkomgeving’ te creëren: vooral de hoge ramen met veel daglicht waren in die tijd een grote innovatie die werknemers gelukkiger in hun werk moesten maken. Een perfecte plek kortom voor Reinvent your Organization.
 
3044 BC Rotterdam
 
Goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer
De van Nelle Fabriek ligt vlakbij de snelweg en met de bus ben je vanaf Rotterdam Centraal in ongeveer acht minuten op de locatie.
 
Gratis parkeren op eigen terrein
Er is ruime gratis parkeergelegenheid.
 
Programma
8.45 uur    Ontvangst
9.15 uur    Zaal open
9.30 uur    Aanvang
17.00 uur  Einde met aansluitend netwerkborrel
 
Investering
€ 399 (excl. btw). De prijs is inclusief toegang, koffie, thee, versnaperingen, heerlijke en gezonde lunch en royale netwerkborrel na afloop.
 
Wil je met meer personen deelnemen aan deze bijzondere dag? Neem dan contact op met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Het is mogelijk om bij inschrijving van 5 of meer personen 5% korting p.p. te krijgen. Mocht je inschrijven met 10 of meer personen dan krijg je een korting van 10% p.p..
 
Voor België
Wil je de btw verlegd, neem dan even contact met ons op.
 
Op dit moment zijn er geen nieuwe data beschikbaar. Stuur ons een e-mail als je op de hoogte gehouden wilt worden.

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!