Training Art of Hosting

Het is zo snel gezegd: ‘de kracht van het collectief gebruiken’. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een bijeenkomst waarin je met elkaar bouwt aan een zinvolle en gezamenlijke toekomst? Hoe creëer je een omgeving waarin ruimte ontstaat voor het delen van ideeën en het aanboren van de collectieve intelligentie? Art of Hosting gaat over het inrichten van bijeenkomsten met mensen waar ontdekking en innovatie centraal staan.

Met Art of Hosting creëer je een innovatieve omgeving. Je werkt met een grote variëteit aan tools en toepassingen afkomstig uit de meest krachtige werkvormen zoals Open Space, World Café, Appreciative Inquiry, Circle Practice, Theory U, Collective Story Harvesting, Pro-action Café en gestructureerde zelforganisatie. Je leert méér dan alleen theorie. Je gaat zelf direct aan de slag met deze methoden en er wordt aandacht besteed aan je persoonlijk ontwikkelproces. Op die manier maak je jezelf deze vernieuwende vormen van ontwikkelen en samenwerken eigen.

Wat kan je verwachten?

In deze intense en inspirerende 3,5-daagse training ga je aan de slag met praktische toepassingen die je meer inzicht geven in transformatieprocessen. Je leert hoe je een veilige, stimulerende en inspirerende (werk)omgeving creëert, waarin je met diverse werkvormen actief aan de slag gaat met je eigen ingebrachte verandervraagstukken. Je maakt kennis met participatief leiderschap en je hebt in de training alle ruimte om initiatieven te nemen en ideeën te testen.

Je krijgt inzicht in:

 • nieuwe organisatieconcepten voor de 21e eeuw;
 • de aanpak van een mechanisch naar een levend systeem;
 • relevantie van heelheid: moed, eerlijkheid en kwetsbaarheid;
 • praktijk en leiderschap voor het bouwen van lerende communities;
 • persoonlijk leiderschap en het werken met wat zich aandient en ontwikkelt;
 • creëren van een 'holding space' waar mensen uitgenodigd worden om hun volle potentieel in te zetten;
 • de kunst van 'harvesting'- betekenis geven aan conversaties die in het teken staan van duidelijkheid, ontwikkeling, groei en een duidelijk actieplan.

Dit neem je mee:

Aan het einde van de training heb je inzichten en tools waarmee je een veilige en uitnodigende (werk)omgeving ontwikkelt, waarin mensen hun potentieel benutten, initiatief nemen en meer verantwoordelijkheid durven te nemen. Een omgeving waarin op basis van vertrouwen ruimte wordt gecreëerd voor innovatie, dialoog en co-creatie. 

Groepen en organisaties die de processen en methodieken van Art of Hosting inzetten, geven aan dat ze:

 • tot betere besluitvorming komen
 • capaciteit efficiënter en effectiever kunnen opbouwen
 • meer mogelijkheden hebben om snel te reageren op kansen, uitdagingen en veranderingen. Hoe creëer je een bijeenkomst waarin je met elkaar bouwt aan een zinvolle en gezamenlijke toekomst? 

Video 

In deze video delen deelnemers van de 3,5 daagse training Art of Hosting hun ervaring en leggen uit hoe zij dit toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Bekijk hier de video's van deelnemers Dirk Dumon & Margot Kijkuit

 

Iets voor jou?

Deze training is ontwikkeld voor iedereen die bewust wil werken aan het inzetten van de collectieve intelligentie in teams binnen of buiten een organisatie. Mensen die zich met overgave richten op het creëren van verantwoorde samenwerking, veerkrachtige gemeenschappen en/of een duurzame toekomst.

Praktijkcases

De toepassing van de Art of Hosting in de praktijk 
De inzet van Art of Hosting om weerstanden te doorbreken en diverse culturen bij elkaar te brengen

 

“Creating an open space for discovering, learning, co-creating, and designing the future as it emerges!"

De Art of Hosting creëert een omgeving, waarin je leert hoe je ruimte en vertrouwen aan anderen kunt geven en ontvangen (hosting). Je werkt met de aangereikte, krachtige werkvormen aan zelf ingebrachte praktijkervaringen en cases en brengt daarbij vernieuwende vormen van samenwerking tot stand. Met het oproepen van collectieve intelligentie nodig je iedereen uit tot deelname aan de verandering en krijg je nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen aangedragen voor complexe vraagstukken. Deze worden vanuit persoonlijk leiderschap opgenomen en uitgevoerd (manifestatiekracht). Met de opbrengst lever je een bijdrage aan jezelf, de organisatie en aan het grotere geheel.

Je leert door zelf te ervaren. In een veilige en rijke leeromgeving (hosting) word je gedurende drie en een halve dag geleid door een Art of Hosting proces. De input voor de training bestaat uit verhalen rondom transformatieve veranderingsinitiatieven die je hebt meegenomen uit je eigen praktijk. Je krijgt volop gelegenheid om te oefenen met de technieken, processen en het hosten. Na drie intensieve dagen reflecteer je op de vierde dag over de opbrengsten. Je geeft betekenis aan de opbrengsten (harvest) van de afgelopen drie dagen (sense-making) zodat je deze direct kunt toepassen in je eigen omgeving en/of organisatie.

De training is als volgt ingedeeld:

Uitleg over processen, methodes

Je krijgt nieuwe methoden (o.a. World Café, Open Space, Circle Practice, Collective Story Harvesting) en participatieve instrumenten aangereikt. Tijdens de training leer je hoe je deze instrumenten in kunt zetten om een uitnodigende omgeving te creëren, effectieve vergaderingen uit te voeren en hoe je collectieve intelligentie bij groepen van 3 tot 1.000 mensen kunt activeren. Je leert de belangrijkste theorieën achter de systemische transformatie, innovatie en procesontwerp. Tevens leer je meer over krachtige raamwerken die je in staat stellen om:

 • persoonlijk leiderschap uit te voeren;
 • conversaties te hergroeperen en methoden toe te passen die mensen ondersteunen om zich te verbinden;
 • duidelijkheid verkrijgen omtrent inzet van de mensen/medewerkers en hoe ze vervolgens actie kunnen ondernemen.

Hosten

De deelnemersgroep en de hosts creëren samen een omgeving waarin iedereen wordt uitgenodigd zijn bijdrage te geven door het inbrengen van zijn eigen vraagstukken, kennis en talenten. Je leert hel concreet hoe je een omgeving inricht waar creativiteit wordt geprikkeld, nieuwe inzichten worden verkregen en waar collectieve intelligentie leidt tot nieuwe resultaten. 

Driedubbele leerlijn

Na een uitleg over de werkvormen pas je ze direct actief toe op vraagstukken uit jouw omgeving. Dit kunnen transformatieve veranderinitiatieven zijn of complexe vraagstukken op het gebied van werk, maatschappij en/of persoonlijk vlak.

Je leert dus driedubbel:

 • de theorie van werkvormen en organisatieontwikkeling;
 • de toepassing van de werkvormen door zelf te hosten, en;
 • je neemt inzichten voor je eigen vraagstukken mee naar huis wanneer je die hebt ingebracht in bepaalde oefeningen!

 

Data

Woensdag 18 november t/m zaterdag 21 november

Tijden

Dag 1: Ontvangst 09:00 uur. Start van de training 9:30 uur en einde 19:00 uur.
Dag 2: Start 8:30 uur en einde 19:00 uur.
Dag 3: Start 8:30 uur en einde 19:00 uur.
Dag 4: Start 8:30 uur en einde 13:30 uur.

Locaties

Club Nautique, Zandvoort 

Investering

De prijs van de training bedraagt € 1.295,- (excl. 21% btw en arrangementskosten). 

Aanvullende arrangementskosten

Maak je keuze uit de volgende twee arrangementsopties:

 • Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement € 225,- excl. btw
  Inbegrepen zijn 4x lunch en verse koffie, thee, water, en versnaperingen in de zaal. Kies je voor dit arrangement en wil je toch blijven dineren? Dit is mogelijk a la carte. De overige drankjes en consumpties zijn op basis van nacalculatie.
 • Keuze 2:Volledig arrangement € 625 excl. btw
  Inbegrepen zijn 3 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, 3x diner, 4x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Dit bedrag is exclusief toeristenbelasting (€ 1,60 per persoon per dag) en overige drankjes en consumpties. Overnachting is in het NH hotel Zandvoort. 

*Deze prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen 

Nadat jij je hebt ingeschreven voor de training kun je je keuze aan ons doorgeven. Wij zorgen voor de reservering bij het hotel. Je ontvangt van ons een aanvullende factuur voor het arrangement. 

Groepsinschrijving 

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op.

Trainer

Lucy Herlaar heeft ruime ervaring in het internationale bedrijfsleven. Zij heeft sinds de start van haar carrière voor een groot aantal middelgrote bedrijven en multinationals gewerkt. Lucy is “transformational en participatory leadership coach" en begeleidt transformatieve processen. Voor Het Eerste Huis is zij verantwoordelijk voor de 3,5-daagse training Art of Hosting.

Datum: 
woensdag 18 november 2020 tot zaterdag 21 november 2020
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 295,00
BTW 21%€ 271,95
Totaal€ 1 566,95
Locatie: 
Club Nautique, Zandvoort

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!