Reinventing Organizations

It's time to Reinvent Organizations!

Frederic Laloux, auteur van de managementbestseller ‘Reinventing Organizations’, onderzocht vooruitstrevende en succesvolle organisaties die op een nieuwe manier organiseren. Hij ontdekte dat deze organisaties zeer duidelijke overeenkomsten hebben zoals de wijze waarop ze gestructureerd zijn en omgaan met besluitvorming.

In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal verschuivingen hebben meegemaakt. Laloux omschrijft deze paradigma's aan de hand van kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, benoemd hij als cyane organisaties.  

ontwikkeling organisaties frederic laloux

3 grote doorbraken in cyane organisaties

Drie grote doorbraken staan centraal bij de moderne organisaties die Laloux onderzocht.
 

Zelfsturing

Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
 

Heelheid 

Cyane organisaties nodigen ons uit om het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk. Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. In de cyane organisatie is daar wel plek voor.
 

Evolutief doel

Cyane organisaties organiseren zich actief rondom een evolutief doel dat continu in ontwikkeling is. Dit doel geeft bestaansrecht aan de organisatie en gaat over de waarde die zij toevoegt aan de wereld. Dit is een iteratief proces waarbij alle leden van de organisatie actief luisteren naar wat de organisatie te doen heeft in de wereld en daar naar handelen.
 

De praktijk van Cyane organisaties

De praktische toepassingen en uitvoering van deze nieuwe vorm van organiseren vormen een belangrijk onderdeel in het boek Reinventing Organizations. Met zeer uitgebreide praktijkcases van organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland, FAVI en Patagonia, krijg je een duidelijk beeld van de toepassingen in de praktijk. 

Frederic Laloux benadrukt dat zijn boek geen stappenplan is voor een kant-en-klaar nieuw organisatiemodel. We staan aan het begin van het Cyane paradigma en daarmee zal de concrete invulling doorontwikkelen. Het boek is een sterk onderbouwde blauwdruk voor hoe we bedrijven en instellingen op zo’n manier kunnen organiseren dat ze het werk heel veel productiever, vervullender en betekenisvoller kunnen maken.

Zelf aan de slag? 

Gebaseerd op het inspirerende werk van Frederic Laloux, Reinventing Organizations, leer je in de training Implementeren van Zelfsturing de belangrijkste principes van een cyaan organisatie aan den lijve kennen. Je kunt ook deelnemen aan de ervaringsgerichte workshop Zelforganisatie (voorheen Reinventing Organizations). 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat de Reinventing Organizations adviseurs van Het Eerste Huis kunnen betekenen voor jou en je organisatie.
Mail: contact@heteerstehuis.nl, bel: 030-6772513.

 

 

Reinventing Organizations

Moderne organisaties lijken vast te zitten in een verouderd stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we op die manier eigenlijk nog wel verder?

Reinventing Organizations biedt een antwoord. Het boek laat zien hoe we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Daarin dragen belangrijke doorbraken bij aan een diepere voldoening voor management, medewerkers en klanten. Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk? Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn? Wat kun je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken?

Met een veelvoud aan praktijkvoorbeelden en inspirerende getuigenissen biedt Reinventing Organizations een venster op de organisatie van de toekomst. Dit boek is een aanrader voor wie nieuwe manieren van werken en leven wil begrijpen en combineren. Een theoretische en praktische handleiding voor wie de kracht van vrijheid, vertrouwen en wendbaarheid optimaal wil benutten.

Bestel de Nederlandse editie van Reinventing Organizations

Sinds oktober 2015 is de Nederlandstalige editie van deze managementbestseller een feit. Het Eerste Huis is de Nederlandse uitgever van het boek Reinventing Organizations.
>> Bestel hier het boek Reinventing Organizations

Sinds november 2016 is de Nederlandstalige geïllustreerde editie van Reinventing Organizations beschikbaar. 
>> Bestel hier de geïllustreerde versie van Reinventing organizations
 

Inkijkexemplaar Nederlandse editie

Reinventing Organizations PDF We delen graag de introductie met je, zodat je een indruk kunt krijgen van het boek. 

Vul onderstaande gegevens in en ontvang daarna gratis de introductie van Reinventing Organizations in PDF.

*graag invullen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn al heel wat interviews, boekbesprekingen en artikelen verschenen over Frederic Laloux en zijn boek 'Reinventing Organizations'. We zetten er hier een paar voor je op een rij. 

Interviews

'Maak organisaties als de natuur, daar is ook niemand de baas' (Management Team)
De dood van de zielloze organisatie (Intermediair Magazine)
'Ik hoop dat consultants betekenisvoller werk vinden' (Management & Consulting)
De CEO is het geweten en boegbeeld van de organisatie (Management Scope)

Recensies

Boekblog Reinventing Organizations (Managementboek)
Boektip: Reinventing Organizations van Frederic Laloux (Teamtrots)
Putting Soul Back into Business (The New York Times)
10 Belangrijkste vragen over Laloux' 'Reinventing Organizations' beantwoord (NPM Capital)

Artikelen

The Future of Management is Teal (Strategy+Business)
Holacracy: het waarom, wat en hoe van het nieuwste management buzzwoord (Emerce)
Transformatie kan verbluffend snel gaan (PDF van NFM)
Wie neemt de beslissing? (Nieuw Organiseren)
Hoe maken we werk opnieuw gezond? (Learning Live)
Organisaties vrij en wendbaar als een zwerm vogels (Proces Verbeteren)
Zappos verder zonder managers (Twinkle)
Teal: de nieuwe mode? (Ontembare Stilte)

Video's

How to become a soulful organization (RSA animate)

Wiki

Reinventing Organizations Wiki

De Kleine Laloux

Freek van Looveren, Organisatieadviseur bij provincie Antwerpen, was zo geraakt na het lezen van Reinventing Organizations dat hij besloot een verkorte versie te schrijven zodat iedereen in zijn organisatie eenvoudig kennis kon maken met het werk van Frederic Laloux.

Het Eerste Huis is uitgever van de Nederlandstalige editie van Reinventing Organizations en wij zijn blij dat Freek en Frederic Laloux toestemming hebben gegeven om 'De Kleine Laloux' te delen met het grote publiek.

>> Download De Kleine Laloux

Blog: 7 principes van zelfsturing

  1. Flexibiliteit van rollen
  2. Proces van besluitvorming
  3. Gedistribueerd leiderschap
  4. Radicale transparantie  
  5. Zelforganiserend vermogen
  6. Collectieve Intelligentie

Training & Workshop

Zelf aan de slag met zelfsturing, heelheid en evolutief doel? Neem deel aan: 

Het is een bewuste keuze van Frederic Laloux. Leven in een eco-village in Amerika. Met zijn vrouw Hélène en twee kinderen. Eind juli 2016 verhuist het gezin vanuit het drukke Brussel naar een dorpje midden in een natuurrijke omgeving.

Reinventing Organizations, de managementbestseller van Laloux, gaat de hele wereld over. Iedere dag lezingen geven, interviews afleggen en naar een andere stad afreizen. Als Frederic zou willen kan zijn agenda voor de komende jaren volledig volgeboekt worden met dit soort activiteiten. De momenten dat Frederic spreekt tijdens conferenties zijn echter zeer schaars, en hij zal dat vanaf nu alleen nog maar minder doen. Wil je alles weten over Reinventing Organizations en aan de slag met de manier van organiseren die Laloux beschrijft in zijn boek? Dan verwijst hij je door naar vertegenwoordigers van zijn werk.

Frederic was ook te gast tijdens Let’s Reinvent Organizations, ons organisatie-evenement in november 2015. Dat was het laatste publieke optreden van Frederic in Nederland. Hij is geen podiumdier en kiest voor een leven buiten de schijnwerpers. Hij vertrouwt lezingen en consultancy opdrachten rondom Reinventing Organizations liever toe aan partijen die zijn werk op deskundige wijze vertegenwoordigen, zoals Het Eerste Huis dat in Nederland en België doet.

Wat Frederic kenmerkt is de uitspraak “walk your talk”, en dat siert hem. Zijn doel is ‘organisaties in contact brengen met zelfsturing, je hele mens-zijn uitnodigen op de werkvloer en verbinding met het evolutieve doel van de organisatie stimuleren’. Over de inzichten in zijn boek zei hij ons: “Ik hoop dat die ideeën zoveel mogelijk mensen bereiken”. Hij is dan ook buitengewoon blij met het overweldigende succes van zijn managementboek Reinventing Organizations. Het boek is inmiddels verschenen in acht talen met nog zeven extra talen in productie en meerdere aanvragen. Ook is er een geïllustreerde versie van het boek uitgebracht.

Een groot succes dus! Succes gaat vaak gepaard met winst. Waar je uitgebreide contracten tekent en torenhoge tarieven betaalt voor bepaalde key-note sprekers, kiest Frederic Laloux voor een heel andere manier. Zoveel mogelijk winst eruit halen staat lijnrecht tegenover zijn manier van leven. Wat zijn sprekers tarief is? “Luister en voel wat het juiste bedrag is. Dat is dan ook het juiste bedrag voor mij” zei hij ons. Winst die hij maakt geeft hij door aan zaken die zinvol zijn voor hem. Zo werkt het ook met het uitdragen van de principes van zijn boek in bijvoorbeeld trainingen, consultancy werk en lezingen. Frederic Laloux heeft ervoor gekozen dat wij zijn werk vertegenwoordigen in de Benelux.

Het Eerste Huis is in de eerste plaats een consultancy- en trainingsbureau voor mens en organisatie. Een boek uitgeven doen wij alleen wanneer we volledig achter de inhoud staan én geloven in de auteur en zijn betrokkenheid bij mens en organisatie in transformatie. De auteurs van organisatie- en managementboeken zijn vaak zeer bekwame adviseurs of trainers in hun vakgebied. Bij Frederic Laloux ging dit anders. Vanaf de eerste ontmoeting gaf hij aan dat hij niet als veelgevraagd spreker de hele wereld rond zou willen reizen. Hij kiest voor een leven buiten de schijnwerpers. En eigenlijk begrijpen we dat wel. Mooi vinden we het ook, dat hij zijn ideale leven vormgeeft en leeft. Omdat wij net als Frederic zoveel mogelijk mensen in contact brengen met nieuwe manieren van werken en organiseren, zijn wij Frederic dankbaar dat we zijn werk mogen delen en vertegenwoordigen in de Benelux.