“Je gaat het pas zien als je het door hebt”

17 juli 2019

Ervaring Art of Hosting

The art of Hosting

Door Colette van der Minne

Daar was het ineens. Het inzicht. Of eigenlijk een reeks aan inzichten. Eerder had ik het niet gezien. Of misschien had ik het niet willen zien. Hoe dan ook, het kwartje was nu gevallen. En hard ook. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”, zou Cruijff gezegd hebben.

Op 20 maart 2019 stapte ik de training Art of Hosting van Het Eerste Huis binnen. Ik was in de veronderstelling dat ik ging deelnemen aan een vaardigheidstraining waarin ik een aantal methoden zou leren waarmee ik een betere facilitator kon worden. Dat klopte. Maar dat was niet alles.

“Wat hoop je hier te leren?” vroeg Lucy, de trainer, ons aan het begin van de AoH training. Ik schreef op: “Ik wil leren hoe ik mensen de moed en energie geef om bestaande patronen los te laten, voorbij gebaande paden te kijken en nieuwe dingen te proberen.”

Verandering
Het grootste deel van mijn werkende leven ben ik al bezig met verandering. Daar was ik me gek genoeg niet zo bewust van. Ik wilde verschil maken en zette me in voor vernieuwing, duurzame innovatie en maatschappelijke impact. Hoe kunnen bedrijven en organisaties dingen slimmer, schoner of beter doen?

Tijdens het oefenen van één van de AoH conversatietechnieken in de training, bracht ik een klantcase in. Ik worstelde daar met het feit dat mensen slecht samenwerkten waardoor de beoogde duurzame verandering niet van de grond kwam. De andere deelnemers begonnen mij vragen te stellen over de case. Vragen waar ik geen antwoord op had.

En terwijl de middag vorderde, werd mij iets duidelijk: hoewel ik al meer dan 10 jaar werkte aan dingen anders doen, had ik de menselijke kant van veranderen behoorlijk onderschat.

Ik was altijd bezig geweest met vernieuwende ideeën, innovatieve technieken en business cases. En ook met het overtuigend communiceren daarvan. Maar hoe leid je eigenlijk een verandering? Hoe transformeer je een organisatie? Wat is er voor nodig? En, misschien nog wel belangrijker: wat houdt het tegen?

Verschil maken
Ik wil al mijn hele leven het verschil maken, maar nu realiseerde ik me: als ik écht verandering teweeg wil brengen, moet ik zelf veranderen en dingen anders gaan aanpakken. Kortom, ik moet ‘bestaande patronen loslaten, voorbij gebaande paden kijken en nieuwe dingen proberen’.

Een kleine openbaring die mijn professionele leven op losse schroeven zette. Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Ik was blij met de nieuwe inzichten en methoden die ik geleerd had. Maar ik ging ook naar huis met veel vragen: hoe verder? Wat moet ik nu doen? Wat wordt mijn rol precies?

Art of Hosting: zoveel meer dan een reeks methoden
Dat Art of Hosting meer is dan een aanpak of reeks methoden, leerde ik na afloop van de training. De trainers van Het Eerste Huis, Lucy en René, maken deel uit van de internationale Art of Hosting community. Een netwerk van stewards en practioners die van elkaar leren en elkaar ondersteunen waar mogelijk. Tijdens de training kondigden Lucy en René dan ook aan: we zijn er voor jullie.

Dat dit geen loze belofte bleek, merkte ik toen ik Lucy een paar weken later aarzelend een berichtje stuurde: “Ik heb nog wat vragen. Wanneer is een goed moment voor jou om elkaar even te spreken?” Zij antwoordde binnen het uur: “Vanmiddag is lastig. Kan vanavond voor jou?”.

Na dat ene gesprek volgden er meer. En altijd als ik ophang denk ik: fijn, ik weet hoe ik verder kan. Daarnaast geeft Lucy me de moed om mijn nieuwe rol te onderzoeken en nieuwe dingen te proberen: dit najaar mag ik bij hun training meedoen als leerling-facilitator. Ik kan niet wachten!

Het Eerste Huis verzorgt een intense en inspirerende 3,5-daagse Art of Hosting training waarbij je aan de slag gaat met praktische toepassingen die je meer inzicht geven in transformatieprocessen. Je leert hoe je een veilige, stimulerende en inspirerende (werk)omgeving creëert, waarin je met diverse werkvormen actief aan de slag gaat met je eigen ingebrachte verandervraagstukken. Je maakt kennis met participatief leiderschap en je hebt in de training alle ruimte om initiatieven te nemen en ideeën te testen. Meer informatie over de training Art of Hosting vind je hier.

Vraag de brochure Art of Hosting aan

Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.