Training: Appreciative Inquiry

Embedded thumbnail for Training: Appreciative Inquiry

Organisaties zijn constant in beweging. Keer op keer blijkt: verandering is moeilijk af te dwingen. Medewerkers willen niet, plannen staan niet in contact met de praktijk en er wordt te weinig gebruik gemaakt van kleine verbeteringen.

Appreciative Inquiry is een visie en methode die dit doorbreekt. Vanuit het startpunt van onderzoeken wat er goed is, ontstaat inspiratie, energie, motivatie en concrete plannen om verder te groeien. Alle partijen doen mee in een constructieve samenwerking die zich richt op daadwerkelijke verandering bewerkstelligen.

Wat kan je verwachten?

In deze training leer je de grondbeginselen van Appreciative Inquiry toepassen. Dat begint altijd met het stellen van een waarderende vraag – vertel over een keer dat het goed ging. Een vraag is immers ook een interventie, en daarmee richt je de focus direct op waar de mensen en organisatie wél naar toe willen. In de training doorloop je de volledige 5-D-cyclus en leer je de verschillende stappen op diverse manieren toepassen.

Iets voor jou?

Je houdt je bezig met vernieuwing en je bent op zoek naar praktische methodes die je daarbij kunt inzetten. De training is zeer geschikt voor consultants, trainers, adviseurs en coaches die regelmatig te maken hebben met mensen die op zoek zijn naar verbetering en ontwikkeling. 

Appreciative Inquiry (AI) is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Er is niet één vaststaande werkelijkheid, de werkelijkheid is wat iedereen ziet en beschrijft. AI werkt met de kracht van verhalen: door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door onze houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats. Stel je voor dat je op je werkplek rondloopt. Met de vraag “wat is hier allemaal mis” in je hoofd begin je alles te zien wat mis is en krijg je waarschijnlijk een negatief gevoel. Met de vraag “wat is er goed aan deze plek” ervaar je meer positiviteit. AI gebruikt deze positieve basis om op te bouwen: kijk naar de kansen en mogelijkheden.

De standaard opbouw van een AI-traject is de 5-D-cyclus. Je gaat van probleemstelling naar de formulering van wat wél gewenst is. Je waardeert wat er al goed gaat. Je creëert een visie die inspireert. Vervolgens ontwerp je concrete stappen die je kunt zetten, die je vervolgens uitvoert. Dit veranderproces werkt naar de gewenste toekomst toe, in plaats van weg van het probleem.

AI is in de jaren tachtig ontwikkeld door David Cooperrider. Het is gebaseerd op het werk van Kurt Lewin en anderen: action research. Het is uitgebreid onderzocht én toegepast over de hele wereld.

Tijdens de tweedaagse doorloop je de 5-D-cyclus. Door het zelf te ervaren onderzoek je de manieren om deze stappen ook in te zetten in je eigen organisatie en werk.Je leert werken met de 5-D-cyclus en je leert de principes achter Appreciative Inquiry. Daarmee kun je de filosofie en technieken inzetten in bijvoorbeeld coaching, faciliteren van teamsessies of advisering. Door te kijken met de bril van de waarderende onderzoeker maak je gebruik van de kennis en ervaring van alle aanwezigen. 

Je gaat volop ervaren. Daar gaat het om bij Appreciative Inquiry. Het is niet simpelweg een stappenplan volgen, maar juist het beoefenen van de waarderende en onderzoekende bril. Zonder te verzanden in positiviteitsdenken waarbij het negatieve er niet mag zijn, richten we ons met AI steeds opnieuw naar de gewenste toekomst.

Dagdeel 1: We beginnen met de fase van define: bepalen wat het positieve kernthema is waar we naar toe gaan. In de discovery-fase verzamelen we de succesverhalen van alle deelnemers. Daarmee beoefenen we een methode om te waarderen wat er al is.

Dagdeel 2: In de dream-fase creëren we de stip op de horizon. Als de succesverhalen de regel in plaats van de uitzondering zijn, hoe ziet het er dan uit?

Dagdeel 3: In de design-fase ontwerp je de verbinding tussen de successen uit de discovery en de gewenste toekomst uit dream. Hoe breng je de ideeën in praktijk terwijl je de positieve energie vasthoudt?

Dagdeel 4: In de laatste fase – delivery – gaat het om het borgen en vasthouden van de ingezette veranderingen. Die kunnen zich blijven ontwikkelen, maar zaak is om die positieve zoektocht vol te houden. Hoe kun jij deze technieken in jouw werk mee nemen?

Aankomende trainingen

  • Woensdag 30 en donderdag 31 oktober 2019

Tijden

Dag 1: ontvangst vanaf 9.00 uur. Start training 9.30 uur, einde 17.30 uur. 
Dag 2: start 9.00 uur, einde 16.30 uur. 

Locatie 

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn
www.landgoedzonheuvel.nl

Investering 

De prijs van de training bedraagt € 945,- (excl. 21% btw). Dit bedrag is exclusief arrangementskosten.

Arrangementskosten 
Maak je keuze uit de volgende twee arrangementsopties:

  • Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement: € 110,- excl. BTW
    Inbegrepen zijn 2x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Kies je voor dit arrangement en wil je toch blijven dineren? Dit is mogelijk a la carte.
  • Keuze 2: Volledig arrangement € 215,- excl. BTW
    Inbegrepen zijn 1 overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet, 1x diner, 2x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal.

Nadat jij je hebt ingeschreven voor de training kun je je keuze aan ons doorgeven dan zorgen wij voor de reservering bij het hotel. Je ontvangt van ons een aanvullende factuur voor het arrangement 

*Deze prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen 

Staffelkorting bij 3 of meer personen

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Trainer

Matthijs Steeneveld

Matthijs Steeneveld is organisatiepsycholoog en trainer. Hij werkt op basis van positieve psychologie, Appreciative Inquiry en mindfulness. In teams en organisaties legt hij de focus op sterke kanten met als resultaat groei en ontwikkeling. Juist de combinatie van een motiverende, optimistische blik en de pragmatische en toepasbare uitkomsten van deze methoden ervaart hij als bijzonder bruikbaar.

Matthijs is verder actief als redactielid van het Tijdschrift Positieve Psychologie, als voorzitter van de sectie Coaching, Training en Advies van het NIP. Voor Het Eerste Huis is hij verantwoordelijk voor de tweedaagse training Appreciative Inquiry.

Datum: 
woensdag 30 oktober 2019 tot donderdag 31 oktober 2019
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 945,00
BTW 21%€ 198,45
Totaal€ 1 143,45
Locatie: 
Landgoed Zonheuvel, Doorn
Datum: 
donderdag 2 april 2020 tot vrijdag 3 april 2020
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 945,00
BTW 21%€ 198,45
Totaal€ 1 143,45
Locatie: 
Landgoed Zonheuvel

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!