Training: Organisatieontwikkeling met Theory U

Hoe kom je tot doorbraken in organisatievraagstukken? Hoe bereik je dat organisaties zich positief ontwikkelen, vernieuwen en innoveren? Dat de mensen in die organisatie de verandering ook echt dragen? Dat het geen verbetering is die door het management is opgelegd, maar een geslaagd samenspel van alle spelers in het veld?

Voor effectieve vooruitgang is het van belang dat medewerkers met een hoge kwaliteit van aandacht en bewustzijn in een organisatie werken. Dat bepaalt de kwaliteit van de resultaten die de organisatie bereikt. De veranderaanpak Theory U draagt bij op twee manieren:

 • Met dit model worden fundamentele veranderingen in organisaties gerealiseerd door vernieuwende diepgaande aanpakken.
 • Theory U verbindt (bege)leiders met hun hoogste authentieke zelf waardoor zij zichzelf en anderen inspireren op innovatieve wijze.

Wat kun je verwachten?

In de 3-daagse training Organisatieontwikkeling met Theory U ontdek je hoe je de organisatie verder brengt op een betrokken en effectieve manier. Je leert hoe je jezelf, andere mensen en de hele organisatie erbij betrekt. Er zijn veel (verborgen) oplossingen beschikbaar voor complexe problemen. Om die te vinden is een diepgaande aanpak nodig. Werken met Theory U is een eigentijdse manier die helemaal aansluit bij de perspectieven en motivaties van mensen die nu in organisaties werken. Het is een aanpak waarmee je heel de organisatie meekrijgt in de vernieuwing. 

Iets voor jou?

Je gelooft dat organiseren anders kan en je wil leren hoe. Je zoekt inspiratie en achtergrondkennis om jezelf verder te ontwikkelen als manager, leidinggevende, adviseur, coach, trainer, consultant of in wat voor rol dan ook. Je houdt je bezig of bent (eind)verantwoordelijk voor projecten, organisatieontwikkeling en vernieuwings- en verbeteringsaanpakken. Herken je jezelf? Kom deze training dan meemaken.

CC License by the Presencing Institute - Otto Scharmer

Wat is Theory U?

Theory U is een model voor fundamentele verandering. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Theory U is een procesmodel voor vernieuwing en transformatie van mens en organisatie. Het is méér dan een theorie. Een U-aanpak omvat een diepgaande beweging, zoals in de letter U, vandaar de naam. Wanneer je werkt met Theory U buig je de complexe vraagstukken van deze tijd om naar wezenlijke veranderingen. Je benadert je vraagstuk op meerdere niveaus van betrokkenheid; het gaat niet alleen om ‘het probleem oplossen’. Je werkt vanuit een verbinding met jezelf, met anderen en met alle aspecten die met de vraag samenhangen. Het proces bewerkstelligt een verdieping van het bewustzijn van alle betrokkenen en het benutten van wijsheid uit het onbewuste. Het U-proces brengt deelnemers daarmee in contact. Het gaat verder dan het handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame oplossingen.

Theory U is een modern verandermodel voor begeleiders, managers en eigenlijk iedereen die invloed wil uitoefenen op verandering. De methodiek geeft handvatten voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het bouwen van lerende teams en het samen zoeken naar doorbraken in complexe vraagstukken.

Nieuwe oplossingen vinden via een circulair proces 

Het U-proces bestaat uit zeven fasen die de diepte in gaan. Vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar perfoming. Tijdens een circulair proces wordt er gezocht naar oplossingen. Door het aanboren van verschillende kennisbronnen, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

De grondlegger is Otto Scharmer

Theory U is een relatief nieuwe aanpak. De grondlegger ervan is Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology. Theory U was aanvankelijk gericht op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties, maar vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt jou of je organisatie om al het aanwezige potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst.

Theory U effectief inzetten bij organisatieontwikkeling

Een U-aanpak geeft je de mogelijkheid om je organisatie in contact te brengen met creatie en intuïtie. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan jij, je team of je hele organisatie keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.

Nogal Wiedes

Organisaties zijn tegenwoordig bijna continue in verandering. “Nogal wiedes” zou Carl Weick zeggen. Deze hoogleraar in organisatiekunde, riep in de jaren ’70 van de vorige eeuw al dat een organisatie niet bestaat, maar dat er sprake is van een organiseren. Het zelfstandig naamwoord suggereert dat er een stabiele situatie is. En die is er niet. Nooit. De werkelijkheid is dynamisch, is voortdurend in beweging en daarom geeft hij de voorkeur aan het gebruik van een werkwoord. Weick legt daarmee een wetenschappelijke basis voor wat via het werk van Peter Senge (The fifth Discipline) en Otto Scharmer’s Theory U uitgroeit naar een moderne kijk op leiden en organiseren. De leerfilosofie van Het Eerste Huis sluit hier volledig op aan. Organisaties ontstaan elke dag. Leiderschap heeft te maken met het organiseren van mensen en ideeën rondom de doelen en betrekkingen van de organisatie. Door het hele (speel)veld te betrekken vinden medewerkers weer zin om bij te dragen en worden veranderingen gewenst in plaats van gevreesd. 

Je leert wát Theory U precies is en hoe je het kunt toepassen in organisatieontwikkeling. 

De volgende onderdelen komen aan bod tijdens de training:

 • De theorie van Theory U
  • Doorgronden van het model; waarom de U en hoe werkt dat dan?
  • Drie kerninstrumenten en drie vijanden
  • Verschillende manieren van waarnemen
  • 4 niveaus van luisteren
  • Leiden uit de emergente toekomst
 • Werken met U interventies
  • Individuele oefeningen
  • Groepsaanpakken
  • De organisatie als systeem
  • Uitleg over toepassingen in teams
 • Inspiratie voor je eigen ambities in leven en werk

De training gaat direct de diepte in door een uitvoerige toelichting van Theory U. Naast de theorie, ga je volop aan de slag met een stevige toepassing ervan. Je gaat je eigen Zelf onderzoeken en verbinden met de doelen van het U proces. Scharmer noemt het de ‘interior condition of the intervenor’. Verbinding met een vraagstuk is een wezenlijk aspect voor geslaagde Theory U implementaties.

Het blijft dus zeker niet allemaal heel cognitief. Organisatietheorieën van nu gaan juist over betrekken, ervaren en zingeven! Dit ga je zelf ervaren door het actief oefenen met compacte interventies die je direct  kunt meenemen naar je eigen werkpraktijk. Onze deelnemers geven aan dat ze juist dát zo waarderen in onze programma’s.

Data

 • Woensdag 4 t/m vrijdag 6 november 2020 
 • Woensdag 10 t/m vrijdag 12 maart 2021
 • Woensdag 10 t/m vrijdag 12 november 2021

Tijden

Dag 1: Ontvangst 9:00 uur. Start van de training 9:30 uur en einde 17:30 uur.
Dag 2: Start 9:00 uur en einde 17:30 uur.
Dag 3: Start 9:00 uur en einde 16:30 uur.

Investering

De prijs van de training bedraagt € 1.595,- (excl. 21% btw). Dit bedrag is exclusief arrangementskosten. 

Aanvullende arrangementskosten 

Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement: € 225,- excl. BTW

Inbegrepen zijn 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Kies je voor dit arrangement en wil je toch één of meerdere avonden blijven dineren? Dit is mogelijk a la carte.

Keuze 2: Volledig arrangement € 450,- excl. BTW

Inbegrepen zijn 2 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, 2x diner, 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal.

De genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen. Geef je keuze aan ons door via een mail naar contact@heteerstehuis.nl(link stuurt een e-mail). Je ontvangt van ons een aanvullende factuur.

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Locatie

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist

Aanvullende arrangementskosten 
Maak je keuze uit de volgende twee arrangementsopties:

 • Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement: € 200,- excl. BTW
  Inbegrepen zijn 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Kies je voor dit arrangement en wil je toch één of meerdere avonden blijven dineren? Dit is mogelijk a la carte.
 • Keuze 2: Volledig arrangement € 410,- excl. BTW
  Inbegrepen zijn 2 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, 2x diner, 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal.

Nadat jij je hebt ingeschreven voor de training kun je je keuze aan ons doorgeven dan zorgen wij voor de reservering bij het hotel. Je ontvangt van ons een aanvullende factuur. 
*Deze prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Trainer

data-cke-saved-src="/sites/default/files/imce/Jos%20portret.jpg"

Jos Rovers (1966) is een ervaren trainer in Theory U. Jos zijn aanpak is eenvoudig en to the point. Hij werkt diepgaand en houdt het tegelijkertijd licht. Zijn ervaring als manager in diverse organisaties zet hij in in zijn werk. Daarnaast doceert hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Leiderschap en Verandering in de postdoctorale opleiding ‘Verandermanagement’ en werkt hij als leiderschaps- en transformatiecoach. 

 

Datum: 
woensdag 4 november 2020 tot vrijdag 6 november 2020
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 595,00
BTW 21%€ 334,95
Totaal€ 1 929,95
Locatie: 
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum, Zeist
Datum: 
woensdag 10 maart 2021 tot vrijdag 12 maart 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 595,00
BTW 21%€ 334,95
Totaal€ 1 929,95
Locatie: 
Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum
Datum: 
woensdag 10 november 2021 tot vrijdag 12 november 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 595,00
BTW 21%€ 334,95
Totaal€ 1 929,95
Locatie: 
Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!