Co-creation is a journey and the most important one is our inner journey.

Otto Scharmer

Verdiepingsmodule: Teamontwikkeling met Theory U

Exclusief programma voor de alumni van de trainingen Coachen met Theory U en Organisatieontwikkeling met Theory U

Een team bouwen lijkt eenvoudig, maar mensen zijn geen bouwmaterialen. Teams zijn voortdurend in beweging en ‘ontstaan’ uit hun dagelijks handelen. Dat proces kun je actief beïnvloeden en leiden, zodat (in Otto Scharmers woorden:) ‘the highest future possibility’ van een team werkelijkheid wordt. Wat een team nodig heeft, is in beginsel al in dat team aanwezig.

Ben je bereid om zo te kijken? En hoe krijg je al dat toekomst potentieel er dan uit? Hoe bereik je dat het team zichzelf in een volgende fase brengt?

Deze verdiepingsmodule geeft je volop ervaring en een set praktische interventies die je direct in je eigen team, of in teams waar je voor werkt, kunt toepassen. 

Wat kun je verwachten

Je ervaart hoe het is om een teamontwikkeling in een U proces door te maken. Je krijgt adviezen, tools, praktijken en werkvormen aangereikt voor het begeleiden en ontwikkelen van teams. Je bent voortdurend in ontdekking en aan het werk. Je verdiept je zicht op processen tussen mensen in teams, op gedrag, op spanningen en op wat je daarmee kunt doen.

Zeer concreet, ervaringsgericht en toegespitst op vraagstukken uit de praktijk. Na afloop van deze module beschik je over de kennis, ervaring en praktische toepassingen voor het ontwikkelen van teams met de Theory U veranderaanpak.

 

theory u het eerste huisTheory U is een model voor fundamentele verandering. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Een U-aanpak omvat een diepgaande beweging, zoals in de letter U, vandaar de naam 

Wanneer je werkt met Theory U buig je ontwikkelvraagstukken om naar wezenlijke veranderingen. Je benadert vraagstukken op meerdere niveaus van betrokkenheid; het gaat niet alleen om ‘het probleem oplossen’. Je werkt vanuit een verbinding met jezelf, met anderen en met alle aspecten die met de vraag samenhangen. Het proces bewerkstelligt een verdieping van het bewustzijn van alle betrokkenen en het benutten van wijsheid uit het onbewuste. Het U-proces brengt deelnemers daarmee in contact. Het gaat verder dan het handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame teamontwikkeling.
 

Nieuwe oplossingen vinden via een circulair proces 

Het U-proces bestaat uit zeven fasen die de diepte in gaan. Vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar perfoming. Tijdens een circulair proces zoekt het team naar oplossingen. Door het aanboren van verschillende kennisbronnen, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.
 

De grondlegger is Otto Scharmer

Theory U is een relatief nieuwe aanpak. De grondlegger ervan is Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology. Theory U is geschikt voor complexe verandervraagstukken in de samenleving en in organisaties en vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt jou of je organisatie om al het aanwezige potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst.
 

Theory U effectief inzetten bij teamontwikkeling

Een U-aanpak geeft je de mogelijkheid om je team in contact te brengen met creatie en intuïtie. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan jij, je team of je hele organisatie keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.

Dit leer je

Voor aanvang van de trainingsdag formuleer je je eigen praktijkvraagstuk. Dat vormt de leidraad in je leren. Daarnaast ben je deelnemer die in een leergroep het U-proces doorloopt. Ervaringen in de leergroep gebruiken we als spiegels voor je eigen praktijkvraagstuk. Je leert wat het betekent wanneer je met de bril van een U proces kijkt naar groepsdynamica.

Een belangrijk inzicht in de verdiepingsmodule is dat je ziet dat dingen die gebeuren een samenhangende betekenis hebben. Je leert dat problemen er niet zijn om opgelost te worden, maar dat ze informatie in zich hebben over de situatie en de oplossingsrichting. Vaak zie je dat soort patronen pas achteraf. Als je hier meer ervaring in krijgt, meer op deze manier gaat kijken, dan zie je het eerder; op het moment dat het gebeurt.

Iets voor jou?

Je houdt je bezig met het verbeteren van teams. Je wilt dat mensen beter samenwerken, dat de sfeer verbetert, dat doelen makkelijker gehaald worden. Je wilt nieuwe aanpakken opdoen in het begeleiden van mensen en het lerend maken van teams.

Naast leren hoe je teams beter kunt begeleiden en ondersteunen, wil je ook meer inzicht krijgen in je eigen houding en rol binnen teams. Je gelooft in een positieve, diepgaande aanpak voor verandering. Je wilt resultaat dat blijvend is en een goed draaiend team. 

teamchoaching theory u

Aankomende verdiepingsmodules

  •  Donderdag 24 mei 2018

Tijden

Start programma: 9.00 uur
Einde programma: 17:00 uur

Locatie

Hotel Woudschoten
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist

Investering

Investering: € 595,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal.

Trainer

Eline Trapman

Eline Trapman ontwerpt en faciliteert leiderschap- en verandertrajecten op individueel, team- en organisatieniveau. Zij richt zich op de mogelijkheden die mensen hebben om bij te dragen aan de gewenste verandering. Eline heeft ruim 20 jaar ervaring als team-/organisatiecoach en trainer. Zij werkte hiervoor bij verschillende bureaus die zich richten op het begeleiden van veranderprocessen in organisaties. Haar kracht ligt in het begeleiden van teams in verandering. Eline benut de groepsdynamiek en daagt uit bestaande patronen te doorbreken. Zo mogelijk combineert zij het veranderproces met persoonlijke ontwikkeling van de teamleden. 

 

Op dit moment zijn er geen nieuwe data beschikbaar. Stuur ons een e-mail als je op de hoogte gehouden wilt worden.

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!