Our essential nature is one of pure potentiality.

Deepak Chopra

Training: Zelfsturing & Heelheid in Organisaties

Embedded thumbnail for Training: Zelfsturing & Heelheid in Organisaties

Hoe creëer je succesvolle zelfsturende teams en welke rol vervullen leidinggevenden? En wat gebeurt er met control als je command loslaat? In deze 3-daagse training maak je kennis met de basisprincipes van gestructureerde zelforganisatie. Na afloop ken je de voorwaarden die nodig zijn om zelfsturing succesvol in te zetten in organisaties en ben je in staat vervolgstappen te zetten.  

Gestructureerde Zelforganisatie: het belangrijkste is een duidelijke structuur

Organiseren op basis van zelfsturing werkt alleen wanneer er een ijzersterk fundament aan ten grondslag ligt. Zelfsturend organiseren gaat veel verder dan ‘ze mogen het zelf besluiten’. Je werkt met heldere rolomschrijvingen, beslissingsmodellen en adviesprocedures. Professionals in kennisorganisaties presteren beter wanneer ze zich voortdurend ontwikkelen, werk doen dat voor hen betekenis heeft en ze een flinke mate van autonomie hebben.

Gestructureerde Zelforganisatie biedt hiervoor heldere uitgangspunten en een besluit- en besturingsstructuur waarin de organisatie zich continu ontwikkelt. Niet alleen de structuur zorgt dat het werkt. Bij zelfsturing werken alle medewerkers IN én AAN de organisatie. Dit hangt samen met een cultuur van vertrouwen en openheid. Gestructureerde Zelforganisatie borgt een aanpak waarin ruimte is voor wat mensen doen, hoe ze het doen en wie ze daarin zijn.

De belangrijkste voordelen van Gestructureerde Zelforganisatie:

 • Sneller, flexibeler en vooruitstrevender dan traditionele structuren.
 • Bevlogen mensen die het beste uit zichzelf halen.
 • Betere beslissingen doordat de juiste personen leiding nemen via hun rollen.
 • Tijdsbesparing door een effectieve overlegstructuur en procedures.
 • Hogere innovatiekracht en optimaal benutten van kennis in de organisatie.

Reinventing Organizations: cyaan organiseren als uitgangspunt

De aanpakken uit de managementbestseller ‘Reinventing Organizations’ vormen het uitgangspunt van deze training. De auteur Frederic Laloux onderzocht, gedurende twee jaar, twaalf vooroplopende bedrijven die succesvol nieuwe vormen van organiseren toepassen. In zijn boek beschrijft Laloux uitgebreid de structuren en praktijken van organisaties die hij onderzocht. Dit nieuwe tijdperk in organiseren noemt hij ‘cyaan’.

Het Eerste Huis is uitgever van de Nederlandstalige editie van deze managementbestseller en vertegenwoordigt het werk van Laloux in Nederland. Het programma van deze training gaat in op de drie grote pijlers die Laloux beschrijft in zijn boek: Zelfsturing, Heelheid en Evolutief doel.

Resultaat

 • Je kent de regels van het werkoverleg, het beslissingsmodel en de adviesprocedure.
 • Je beschikt over nieuwe aanpakken om zelfsturing in teams in de praktijk te brengen.
 • Je hebt inzicht in de voorwaarden voor vernieuwing en je begrijpt wat wel en niet werkt.
 • Je weet waar je zelf staat ten opzichte van cyaan organiseren en de drie pijlers.
 • Je neemt inzichten en inspiratie mee naar je eigen organisatie.
 • Je begrijpt je eigen waardesysteem en dat van je werkomgeving, aan de hand van een speciaal ontwikkelde persoonlijke waardentest die je doet.
 • Je weet hoe je stil kan staan bij je eigen evolutief doel en brengt deze in verband met je eigen organisatie.
 • Je bent in staat heelheid bij jezelf en anderen te stimuleren.

Iets voor jou?

Je wilt een volgende stap zetten in je team, je organisatie of je advieswerk. Daarbij wil je je verdiepen in de ontwikkelingen van zelfsturende organisaties. Je wilt weten wat het écht is en hoe je ervoor zorgt dat het in de praktijk succesvol werkt.

De training is zeer geschikt voor leidinggevenden, teams en stafleden van organisaties. Ook voor adviseurs en coaches die zich vakmatig bezig houden met dit thema is de training een aanrader. De training is waardevol voor ‘koppels’: bestuurders met hun adviseurs, collega-MT leden of directeuren met een MT-lid, teamleden met een gezamenlijke missie rondom organisatieontwikkeling.

Je bevindt je drie dagen in de sfeer van een zelfsturende organisatie. Je leert, ervaart en oefent in teamverband met een vraagstuk uit de praktijk. Tijdens de training reflecteer je voortdurend op het veranderingsproces, de onderlinge samenwerking en op je persoonlijk handelen rondom zelfsturing.

Dag 1: wat is ‘cyaan’ organiseren en waar sta jij?

Je staat al direct stil bij je eigen evolutieve doel en zingeving in je werk. Deelnemers houden zelf mini-colleges over ‘cyaan’ organiseren en op die manier werken we al direct zelforganiserend aan theorie en kennis uit het boek Reinventing Organizations. Je verkent je eigen relatie tot ‘cyaan’ en de andere kleuren van de diverse waardesystemen. Bij de training ontvang je een persoonlijk rapport over jouw waardenprofiel waarmee je jezelf in de dynamiek van andere systemen plaatst.

Dag 2: de praktijk van gestructureerde zelforganisatie

Op de tweede dag werk je met een eigen zelfsturend team aan een praktijkvraagstuk. Je gaat een dag lang aan de slag met werkoverleg, roloverleg en gedistribueerd leiderschap. Je leert werken met nieuwe besluitvormingsmodellen en ontdekt hoe je om kunt gaan met spanningen. 

Dag 3: onderzoek de volgende stap die jij gaat zetten

Op de derde dag blikken we terug en verdiepen we je eigen heelheid en evolutief doel en hoe je daar in je organisatie aan kunt werken. De laatste middag staat in het teken van de eigen praktijk. Je krijgt gelegenheid om je eigen plannen te formuleren en daarover met de trainers en andere deelnemers in gesprek te gaan. De gehele training staat het opdoen van ervaringen naar méér zelfsturend werken centraal.

Ter ondersteuning worden met tussenpozen theoretische inleidingen, tools en momenten van reflectie aangeboden.

Data

 • Dinsdag 5 t/m donderdag 7 juni 2018
 • Maandag 5 t/m woensdag 7 november 2018

Programma

Dag 1: Ontvangst 9:00 uur. Start van de training 9:30 uur en einde 17:30 uur.
Dag 2: Start 9:00 uur en einde 17:30 uur.
Dag 3: Start 9:00 uur en einde 16:30 uur.

Locatie

Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist

Investering

De prijs van de training bedraagt € 1.995,- (excl. 21% btw). Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal, exclusief verblijfskosten. 

Aanvullende arrangementskosten 

Maak je keuze uit de volgende twee arrangementsopties:

Keuze 1: Verplicht 8-uurs arrangement: € 227,- (incl. BTW)
Inbegrepen zijn 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal. Kies je voor dit arrangement en wil je toch één of meerdere avonden blijven dineren? Dit is mogelijk a la carte. 

Keuze 2: Volledig arrangement € 449,24,- (incl. BTW)
Inbegrepen zijn 2 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, 2x diner, 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal.

De genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen. 
Geef je keuze aan ons door via een mail naar contact@heteerstehuis.nl. Je verblijf reken je zelf af bij het uitchecken. 

Staffelkorting bij 3 of meer personen

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Trainer(s)

Heleen KuiperHeleen Kuiper (1970) is breed opgeleid. Haar achtergrond Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit heeft ze aangevuld met twee coachopleidingen en diverse trainingen waaronder NLP, Spiral Dynamics, Theory U, Deep Democracy en Art of Hosting. Haar kwaliteiten zet ze in binnen uiteenlopende branches. Klanten zijn o.a. IND, Rijkswaterstaat, KPN, HuaWei, ProRail, diverse gemeenten, ziekenhuizen en woningcorporaties. Heleen is bijzonder betrokken bij de mensen en teams met wie ze werkt, met een vleugje humor en lef wijkt ze op natuurlijke wijze van de gebaande paden af. Doeltreffend legt ze haar vinger op de zeker plek. Met als doel échte verandering: transformatie.
Datum: 
dinsdag 5 juni 2018 tot donderdag 7 juni 2018
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 995,00
BTW 21%€ 418,95
Totaal€ 2 413,95
Locatie: 
Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum, Zeist
Datum: 
maandag 5 november 2018 tot woensdag 7 november 2018
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 995,00
BTW 21%€ 418,95
Totaal€ 2 413,95
Locatie: 
Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum, Zeist

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!