Online training Appreciative Inquiry

€ 945,-
nog geen datum bekend
4 sessies | 3u per sessie
9 gemiddeld
 • Maak blijvende impact en veranderingen
 • Voorkom weerstand door in te spelen op intrinsieke motivatie
 • Leer waarderend te onderzoeken met het 6-V Model
Online training Appreciative Inquiry

Start met waarderen wat goed gaat. Door gebruik te maken van aanwezige positieve energie voor verandering en vernieuwing, bereik je sneller en beter resultaat. De heldere en breed toepasbare stappen van het Appreciative Inquiry model maken dat je direct aan de slag gaat met de gewenste beweging. Vragen stellen resulteert in doen.

Met Appreciative Inquiry maak je gebruik van wat er al is

Organisaties en mensen zijn voortdurend in beweging. Keer op keer blijkt: verandering is niet af te dwingen. Medewerkers willen niet, plannen staan niet in contact met de praktijk en daarmee blijven veel projecten hangen in de plannenmakerij. Er wordt weinig gebruik gemaakt van wat er al is, van aanwezige ervaringen voor verbetering en ontwikkeling.

Doorbreek de status quo

Appreciative Inquiry (in het Nederlands ook wel Waarderend Onderzoeken) is een zienswijze en methodiek die weerstand bij verandering vóór blijft. Bij de start maken we iedereen tot veranderaar en onderzoeker. Daarvandaan gaan deelnemers aan de slag om waardering, verlangens en energie aan te spreken om groei en eigenaarschap te creëren. Elke stem in het systeem telt. Met A.I. faciliteer je een constructieve samenwerking die zich richt op het creëren van daadwerkelijke verandering. Onderzoeken ís veranderen.

Wat kan je verwachten van de training Appreciative Inquiry?

In deze training leer je de grondbeginselen van Appreciative Inquiry toepassen. Dat begint altijd met het stellen van een waarderende vraag – vertel over een keer dat het goed ging. Een vraag is immers ook een interventie, en daarmee richt je de focus direct op waar de mensen en organisatie wél naar toe willen. In de training doorloop je de volledige 6-V-cyclus en leer je de verschillende stappen op diverse manieren toepassen.

Na afloop ken je alle stappen van de Waarderend Onderzoeken aanpak. Je hebt meer zelfkennis en diverse tools in handen die je in je eigen praktijk kunt inzetten. Je weet hoe je mensen, teams en organisaties kunt begeleiden bij verandering met behulp van waarderend onderzoeken.

Iets voor jou?

Je houdt je bezig met vernieuwing en verandering en je bent op zoek naar praktische methodes die je daarbij kunt inzetten. De training is zeer geschikt voor consultants, trainers, adviseurs en coaches. Ben je werkzaam in een organisatie en wil je doorbraken creëren in je eigen team of binnen de organisatie? Dan sluit deze training ook goed aan bij je leerwensen.

Je gelooft in potentieel gerichte aanpakken waarbij ruimte is voor datgene ‘waar naar verlangd wordt’. Je gaat het (online) experiment en het onderzoek niet uit de weg en staat open voor een lerende omgeving. De Waarderend Onderzoeken aanpak van het Eerste Huis is daar uitermate geschikt voor. Het combineert (zelf)onderzoek en creatieve co-creatie met een hands-on probleemoplossende aanpak.

Dit leer je bij de training Appreciative Inquiry

In de online training ga je leren door te ervaren. Daar gaat het om bij Waarderend Onderzoeken. Vanaf het eerste moment ben je onderzoeker. Je leert de 6V-cyclus volgen, en het toepassen van de waarderende en onderzoekende zienswijze. In werkvormen die je hoofd, hart en buik aanspreken

Je leert:
• Een Waarderende en onderzoekende grondhouding
• De 6 stappen van het 6V model kennen en toepasbare werkvormen per stap toepassen
• Je eigen rol in een A.I. traject verhelderen
• Je eigen vraagstuk verhelderen
• De toepassing van A.I. als verandermethodiek in je eigen vraagstuk
• Motiverende argumenten voor het toepassen van A.I. in je organisatie

Ontdekkingen voor jezelf bij Waarderend onderzoeken

Tijdens de online sessies doorloop je de 6-V-cyclus meerdere keren. Daardoor maak je je de grondhouding en de aanpak eigen.

We starten door te oefenen met een waarderend onderzoek met jezelf als onderzoeksobject. Je kunt een waarderend onderzoek voor anderen pas begeleiden wanneer je het eerst op jezelf hebt toegepast. Vervolgens maak je de stap naar je eigen omgeving. Je hebt jezelf beter leren kennen en je hebt geleerd hoe je kunt interveniëren met een waarderende bril. Het doel is dat jij concrete stappen kunt nemen in jouw huidige praktijk.

Je zult ontdekken dat je deze aanpak en technieken kunt inzetten in coaching, teambegeleiding en in het vormgeven van verandertrajecten. Met de aanpak van Appreciative Inquiry maak je gebruik van wat er is: de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen.

Meer over Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Daarin is er niet één vaststaande werkelijkheid, maar komt de werkelijkheid voort uit een gezamenlijk onderzoek naar ieders eigen werkelijkheid. Op die manier ontstaan uitkomsten die gedragen worden.

Waarderend Onderzoeken werkt met de kracht van verhalen. Door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Bovendien gaat het om wat er werkelijk is of was en gaat het gesprek niet over nog niet bestaande concepten (B) in de toekomst. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door de houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats.

Een klein voorbeeld. Stel dat je in je organisatie rondloopt met de vraag “wat is hier allemaal mis?” In je hoofd begin je alles te zien wat mis is en krijg je een negatief gevoel. Met de vraag “wat is er goed aan deze plek?” ervaar je meer positiviteit en zie je meer goede voorbeelden. Waarderend Onderzoeken gebruikt deze positieve basis om op verder te bouwen: centraal staat het kijken naar wat mensen waarderen en waar ze naar verlangen en daarmee kansen en mogelijkheden creëren.

De 6-V-cyclus

Waarderend Onderzoeken is een ontwikkelaanpak; je kunt vooraf geen strikt gedefinieerde uitkomst vaststellen. Je gaat van A naar B waarbij je B pas kent wanneer je er bent aangekomen. De kracht van Waarderend Onderzoeken is dat niet de inhoud van B, maar het proces naar B zeer helder is. We zetten duidelijke en samenhangende stappen en noemen dat proces de 6-V-cyclus. Dat geeft houvast en ruimte om dat te laten ontstaan wat echt behulpzaam is.

Het veranderproces is gericht op een gewenste toekomst, in plaats van het oplossen van een probleem.

6V model Appreciative Inquiry

Programma

 • 1
  Verkennen
  Je maakt kennis met de grondbeginselen van Waarderend Onderzoeken en de 6V-cyclus. We verkennen de kracht van de volgordelijkheid van de 6 V’s. De V van ‘Verkennen’ staat centraal. Naast de theorie verkennen we wat jouw intentie is met deze training. We onderzoeken o.a. de vraag - waar mag meer leven in, ofwel, ‘waaraan mag ik meer aandacht geven?’ als start van jouw eigen onderzoek.
 • 2
  Vertellen en Verbeelden
  Met het delen en analyseren van persoonlijke succesverhalen halen we jouw eigen praktijk en kwaliteiten in het onderzoek. We ‘Vertellen’ elkaar letterlijk wat er goed ging en brengen in kaart wat we waarderen en waar we goed in zijn. Wat aandacht krijgt, groeit. Verbeelden
  De vraag, - waar verlang je naar voor de toekomst? - staat centraal in deze sessie. We ‘Verbeelden’ de gewenste toekomst. Dromen mag. Wat is jouw hiërarchie van verlangens en wat zorgt daadwerkelijk voor beweging? Wat aandacht krijgt, groeit.
 • 3
  Vormgeven
  Het is tijd voor ‘Vormgeven’. Als we alle talenten de volle ruimte geven en we verlangens kennen, wat mag en kan er dan gebeuren? Welke overtuigingen vragen om (her)waardering of vervanging door nieuwe om een duurzame beweging in gang te zetten? We maken een ontwerp van een experiment, dat je daarna in je eigen organisatie of omgeving gaat toepassen. Borging vind in een Waarderend Onderzoek gaandeweg plaats door te werken met de eigen en elkaars waarderingen en verlangens waar energie op zit.
  Verwezenlijken
  Borging vind in een Waarderend Onderzoek gaandeweg plaats door te werken met de eigen en elkaars waarderingen en verlangens waar energie op zit. ‘Verwezenlijken’ gaat over de vraag, wat zijn we anders gaan zien en doen en hoe hou je de ontstane beweging vast? Hoe geef je de ervaren technieken en grondhouding een plek in jouw leven en praktijk? Zonder te vervallen in plannenmakerij.
 • 4
  Valueren
  Valueren is de laatste stap uit de 6V-cyclus. We staan stil bij wat gewerkt heeft, wat de effecten zijn en wat nog nodig is om waarderend onderzoek in je eigen praktijk een succs te maken. Dit is ook de sessie waarin we de losse eindjes met elkaar onderzoeken en aan elkaar knopen.

Praktische informatie

Interesse in deze training? Neem contact met ons op via contact@heteerstehuis.nl!

Tijdens de 4 online sessies doorloop je met de andere deelnemers de gehele Appreciative Inquiry-cyclus. Je krijgt inzicht in jezelf, de theorie en ervaart diverse tools en technieken die aansluiten bij de verschillende stappen in het proces.

In elke sessie combineer je theorie met het doen en ervaren van Appreciative Inquiry - zowel individueel als in de groep. De sessies duren 3 uur. Tussen de bijeenkomsten krijg je gerichte opdrachten om met collega-deelnemers en in je eigen (werk)omgeving onderdelen van het AI-proces toe te passen.

Tussen de sessies door zijn er opdrachten die zo veel mogelijk gaan over het onderzoeken van je dagdagelijkse praktijk in het hier en nu. Te gebruiken als onderzoeksmateriaal in de sessies.

Data


1 april 2021 09:00 - 12:00 uur
2 april 2021 09:00 - 12:00 uur
23 april 2021 09:00 - 12:00 uur
14 mei 2021 09:00 - 12:00 uur

Locatie

De sessies worden online gehouden via ZOOM.

Programma

Via platform Zoom: ontvangst vanaf 8:50 uur. Start training 9:00 uur, einde 12:00 uur.

Investering

De prijs van de online training van en tussentijdse opdrachten bedraagt € 945,-.

Alle bedragen zijn exclusief btw en onder voorbehoud van wijzigingen

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Dat kan, neem contact met ons op en informeer naar de groepskorting.

Trainer

Tomer Kedar

Bewegen, spelen, leren en verbinden zijn de vier kernwoorden van Tomer. Zowel aan de wand van de klimmuur, met zijn teamgenoten op het voetbalveld en in zijn werk zoekt hij naar de beste versie van zichzelf en de groep. Tomer is een facilitator met oog voor wat waarde heeft. Veranderen door stil te staan bij wat er nu al werkt en wat leven geeft.


Hij werkt met groepen en teams aan verbinding, eigenaarschap en plezier. Van de leiders en de leden. Dat is de rode draad. Teams die met elkaar (of zichzelf) in de clinch liggen. Afdelingen die op een handige manier de wijsheid van alle medewerkers willen ontsluiten. Bijeenkomsten die energie geven en betrokkenheid stimuleren – waar iedereen kan, mag en wil meedoen. Van studieadviseurs die willen dat hun studenten zelfredzamer worden, teams waar veel leden zich niet durven uit te spreken, tot managers en docenten die zoeken naar verbinding, participatie en online plezier in hun groepen en teams.

Deze training is van
betekenis geweest voor:
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 386 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.