Embodied Leadership

€ 1.450,-
19 maart 2021
3 dagen
9.1 gemiddeld (8 ervaringen)
 • Combineer intuïtie en ratio voor de sterkste veranderingen
 • Voor de moderne manager: lichaamsbewustzijn als veranderkompas
 • Ontstaan uit de ‘Social Presencing Theatre’ ontwikkeling in Theory U
Embodied Leadership

Jij werkt aan vernieuwing en transformatie bij organisaties, teams en individuen. Je wilt patronen doorbreken en het maximale uit situaties halen. Je gebruikt je intelligentie maar je wilt ook je intuïtie inzetten. Omdat we in onze wereld vooral gevraagd worden te denken en te praten is het bewust inzetten van ons lichaam minder bekend terrein geworden. Toch hebben we het allemaal in ons. Door delen van je bewustzijn niet in te zetten, mis je informatie en mogelijkheden. Breng daar verandering in door het trainen van je intuïtieve intelligentie. Vergroot je impact als leider in complexe tijden.

Verandermanagement en lichaamsbewustzijn

Embodied Leadership is een leergang, verspreid over drie maanden, waarin je de natuurlijke intelligentie van je lichaam opnieuw leert in te zetten. Dit geeft je meer informatie en lichaamsbewustzijn. Daardoor ga je beter waarnemen en kun je bestaande patronen doorbreken en nieuwe oplossingen creëren. Tijdens de leergang onderzoek je de rol van lichaamsbewustzijn bij het ontwikkelen van jezelf of de groepen en individuen waar je mee werkt.

Heerlijke onderdompeling, met name in mezelf - Dorien Groenen

Vergroot de connectie tussen body en mind

Deze ervaringsgerichte leergang is ontwikkeld voor mensen die hun bewustzijn willen vergroten. Je bewustzijnsontwikkeling gaat veel verder wanneer die ook aan je lichaam gekoppeld is. Je merkt dat de analytische logica van het denken grenzen heeft. Je voelt dat andere vormen van weten en werken extra ruimte kunnen geven aan je kracht en effectiviteit. Je wilt dat in jezelf ontdekken en je wilt leren hoe je anderen daarin mee kunt nemen; medewerkers, teams, organisaties of andere systemen. Onze deelnemers zijn leidinggevenden, trainers, coaches en adviseurs die ervaren zijn in hun vak. Ze voelen dat ze met hedendaagse aanpakken het verschil kunnen maken en de systemen waar je in of voor werken, een stap verder kunnen brengen. Het programma sluit goed aan op onze andere trainingen rondom Theory U, Transformational Presence en Zelforganisatie. Zonder voorkennis kun je echter ook uitstekend aan deze leergang deelnemen.

Wat kan je verwachten van de training Embodied Leadership?

Embodied Leadership is een ervaringsgerichte leergang waarin jij de natuurlijke intelligentie van je lichaam bewust leert inzetten. In een periode verspreid over drie maanden leer je gericht gebruik maken van de informatie die in je lichaam voelbaar en weerbaar is. Je vergroot je lichaamsbewustzijn. Elke lesdag, drie in totaal, werk je aan jouw eigen vraagstukken door fysieke werkvormen die je naar een nieuwe bewustwording brengen. In de tijd tussen de lesdagen werk je aan je eigen onderzoeksvraag en experimenteer je in de praktijk met wat je geleerd hebt. Je krijgt ook concrete feedback van je trainer. Dit geeft je handvatten om nog effectiever te werken met de onzichtbare lagen van organisaties en menselijke interactie.

Tijdens deze leergang doe je ervaringskennis op over verandering in organisaties aan de hand van ‘embodied presence’. Je leert wat jouw fysieke intelligentie is en hoe je die kunt inzetten bij het begeleiden van mensen en organisaties. Je traint de verbinding met je eigen lichaam en je ontwikkelt je sociale bewustzijn. Je ontdekt dat je beweging en waarneming in het fysieke ook je beweging en waarneming in het mentale vergroot.

Herkomst

De herkomst van deze aanpak ligt in het werk van Theory U. Daar heet het Social Presencing Theatre. In de leergang Embodied Leadership doorloop je het U-proces en ontwikkel je je eigen bewustzijn én je vaardigheden om zelf te werken met de tools. In de tijd tussen de trainingsdagen werk je met onderzoeksvragen en oefeningen die je inpast in je dagelijks leven. Je legt ervaringen vast en bouwt je eigen vaardigheden uit om je nieuwe inzichten maximaal te belichamen in je dagelijks werk. De leergang kenmerkt zich door veel doen, veel ervaren en veel leren over jezelf. Daarnaast leer je die ontdekkingen in te zetten in je werk met of voor anderen.

Achtergrond: Social Presencing en Body and Mind Language

In de leergang werken we met beproefde werkvormen uit Social Presencing Theatre en de Body and Mind Language methode. Social Presencing Theatre (Theory U) is ontwikkeld door Otto Scharmer en Arawana Hayashi voor het implementeren van sociale transformatie. Daarnaast maken we gebruik van werkvormen uit de Body and Mind Language methode van Jos Dolstra, waarin gewerkt wordt aan persoonlijke transformatie door de koppeling tussen lichaamshouding en levenshouding.

De volgende vragen worden in de leergang op een ervaringsgerichte manier onderzocht:

 • Hoe werkt een sterke lichaam-geest connectie en hoe maak ik deze?
 • Wat gebeurt er als de connectie verbroken wordt en hoe kan ik daarmee werken zodat er groei ontstaat?
 • Welke lichaamsgerichte werkvormen kunnen behulpzaam zijn bij stagnatie en weerstand?
 • Wat is er in mijn lijf nodig om anderen te kunnen bewegen?
 • Hoe zet ik mijn lichaam in om een nieuwe beweging te brengen in gevestigde patronen?
 • Hoe werken “sociale lichamen” en wat kan ik daarmee?
 • Welke lichaamsgerichte werkvormen bevorderen co-creatie?

Programma

 • Dag 1: De verbinding tussen lichaam en geest
  We werken aan het vergroten van lichaamsbewustzijn. Je ervaart fysiek de verschillen tussen het wel en niet verbonden zijn van die twee. Daardoor begrijp je de impact op je waarnemen en handelen.
 • Dag 2: Lichaamsgeheugen, fysieke en mentale patronen
  Ontdek hoe onbewuste overtuigingen je gewoontes creëren en hoe deze verankerd zijn in je lichaam. Je ervaart hoe je patronen kan doorbreken en hoe op andere manieren dingen voor elkaar kunt krijgen.
 • Dag 3: Het sociale lichaam
  Vandaag werk je met bewegingspatronen in de sociale context. Je leert hoe verschillende sociale contexten je bewegingsvrijheid beïnvloeden. Je maakt kennis met het begrip ‘social body’ en krijgt werkvormen om daar mee samen te werken.

Praktische informatie

De leergang Embodied Leadership is een reeks van drie trainingsdagen met begeleiding tussen de trainingsdagen op basis van vernieuwende werkvormen. Tijdens de leergang doorloop je meerdere keren het U proces en leer je hoe je jouw eigen leiderschap kracht bijzet door het méér te belichamen.

Tussentijdse verdieping
In de tijd tussen de trainingsdagen werk je aan je eigen ontwikkelvraag en pas je het geleerde toe in je dagelijks leven en werkpraktijk. Je deelt je leerervaringen met onze trainer en je krijgt direct tips en aanvullingen van haar voor verdere ontwikkeling in jouw dagelijkse werk.

Data

Vrijdag: 19 maart, 23 april en 21 mei 2021
Vrijdag: 17 september, 15 oktober en 19 november 2021

Locatie


Conferentiecentrum Drakenburg
Doctor Albert Schweitzerweg 1
3744 MG Baarn

Programma

Dag 1: Ontvangst 9:00 uur. Start van de training 9:30 uur en einde 17:30 uur.
Dag 2: Start 9:00 uur en einde 17:30 uur.
Dag 3: Start 9:00 uur en einde 17:30 uur.

Maatregelen in tijden van corona

In alle trainingen en events van Het Eerste Huis worden de richtlijnen vanuit het RIVM gewaarborgd. De maximale groepsgrootte wordt altijd gebaseerd op een afstandsgarantie van 1,5 meter. Ook de training locatie neemt maatregelen zodat je je geen zorgen over jouw eigen veiligheid hoeft te maken.

Investering

De prijs van de training bedraagt € 1.450,-. Dit bedrag is exclusief arrangement en inclusief trainingsmateriaal.

Alle bedragen zijn exclusief btw en onder voorbehoud van wijzigingen

8-uurs arrangement

De kosten voor het arrangement zijn € 150,-.
Inbegrepen zijn 3x lunch en verse koffie, thee, water, versnaperingen in de zaal en na afloop van de training.

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Dat kan, neem contact met ons op en informeer naar de groepskorting.

Trainer

Judy de Graaff werkt als trainer heel concreet met de onzichtbare lagen van informatie in de organisatie. Ze brengt deelnemers hierdoor bij hun eigen diepere wijsheid waardoor leren voor hen een nieuwe dimensie krijgt. Haar technische achtergrond en praktische aanpak combineert zij met een diepgaande kennis en ervaring van wezenlijke transformatie en verandering. Na haar loopbaan als Ingenieur Industrial Design Engineering en Continious Improvement Agent heeft zij zich gespecialiseerd in lichaamsgerichte transformatie. Ze is geaccrediteerd Body en Mind Language trainer, Synergoloog© en is opgeleid in Social Presencing Theatre bij Arawana Hayashi van het Presencing Institute.
Deze training is van
betekenis geweest voor:
Embodied Leadership wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 8 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.