Workshop Zelforganisatie

€ 129,-
8 september 2022
1 middag
8 gemiddeld
  • Ga direct zelf aan de slag met Zelforganisatie
  • Leer de basisprincipes van Zelforganisatie en Cyaan Organiseren
  • Krijg concrete tools die je direct kunt toepassen in je eigen organisatie
Workshop Zelforganisatie

Is je organisatie toe aan een nieuwe manier van organiseren? Ben je op zoek naar structuren en praktijken die bijdragen aan een diepere voldoening voor management, medewerkers en klanten? Doe dan mee aan deze workshop. Je zult inzien hoe eenvoudig een organisatie weer kan zijn. Je leert welke randvoorwaarden van belang zijn om zelfsturing succesvol te implementeren. Hoe je je eigen authenticiteit terugbrengt in je werk en hoe je anderen kunt motiveren hetzelfde te doen.

De workshop is gebaseerd op het inspirerende werk van Frederic Laloux, Reinventing Organizations. Laloux bestudeerde organisaties die fundamenteel anders werken en ontdekte dat drie grote doorbraken centraal staan: zelfsturing, heelheid en evolutief doel. "Management wordt in de nieuwe organisaties een manier om werkelijk het beste in mensen naar boven te halen, waar vertrouwen wordt gegeven en wordt gewerkt vanuit menselijkheid. Dat zorgt voor werkomgevingen die bezield, doelgericht en productief zijn" (Laloux).

Na afloop van de workshop Zelforganisatie heb je kennis en inzicht in:

  • de basisprincipes van cyaan organiseren (teal management);
  • de voorwaarden en condities om zelfsturende teams succesvol te laten functioneren;
  • de kernelementen van diverse praktijktoepassingen van cyaan organiseren;
  • concrete tools die je direct kunt toepassen in je eigen organisatie.

Frederic Laloux, organisatieadviseur en auteur van het boek Reinventing Organizations, onderzocht diverse vooruitstrevende organisaties die experimenteerden met nieuwe vormen van organiseren. Wat bleek? Al deze organisaties gebruiken, onafhankelijk van elkaar, identieke organisatiestructuren en praktijken. Vormen die geheel anders zijn dan we tot nu toe gewend zijn in organisaties. Deze samenhang toont aan dat we zijn aangekomen bij een nieuwe fase in onze ontwikkeling. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal verschuivingen hebben meegemaakt. Laloux omschrijft deze paradigma's aan de hand van kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, noemt hij cyane organisaties (teal organizations).

Drie grote doorbraken in cyane organisaties

Laloux ontdekte dat er drie grote doorbraken centraal staan:

1. Zelfsturing
Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
2. Heelheid
Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen aanmoedigen op hun werk te komen met een beperkt ‘professioneel’ ik en om andere delen van zichzelf bij de voordeur achter te laten. Ze verlangen vaak van ons dat we een mannelijke doortastendheid tonen, vastberadenheid en kracht laten zien, reserves en kwetsbaarheid wegstoppen. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. Cyane organisaties hebben een consistent stelsel van praktijken ontwikkeld die ons uitnodigen onze innerlijke heelheid weer te omarmen en het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk.
3. Evolutief doel
Van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van dat de toekomst wordt voorspeld en onder controle gebracht, worden de leden van de organisatie uitgenodigd te luisteren naar en te begrijpen wat de organisatie wil worden, welk doel zij wil dienen.

Cyane organisaties in de praktijk

De praktische toepassingen en uitvoering van deze nieuwe vorm van organiseren vormen een belangrijk onderdeel in het boek Reinventing Organizations. Met zeer uitgebreide praktijkcases van organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland, FAVI en Patagonia, krijg je een duidelijk beeld van de toepassingen in de praktijk.

Frederic Laloux benadrukt dat zijn boek geen stappenplan is voor een kant-en-klaar nieuw organisatiemodel. We staan aan het begin van het Cyane paradigma en daarmee zal de concrete invulling doorontwikkelen. Het boek is een sterk onderbouwde blauwdruk voor hoe we bedrijven en instellingen op zo’n manier kunnen organiseren dat ze het werk heel veel productiever en betekenisvoller kunnen maken.

Programma

  • 1
    Doe mee aan de workshop en leer in 1 dagdeel wat Zelforganisatie inhoudt, wat de theorie is en krijg diverse tools aangereikt om direct aan de slag te gaan.

Praktische informatie

Data

Donderdag 8 september 2022

Locatie

Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist

Programma

Vanaf 12.30 uur: ontvangst
13.00 – 17.00 uur: workshop
17.00 - 18.00 uur: netwerkborrel

Investering

€ 129,- excl. btw Inclusief koffie, thee en netwerkborrel.

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze workshop? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.
Deze training is van
betekenis geweest voor:
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 393 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.