Als je niet eindigt, kun je ook niet starten

3 september 2020

De zomer ligt grotendeels achter ons en om mij heen spreek ik mensen die weer “opstarten” na hun vakanties. De vergaderingen komen terug, de projecten, de collega’s en het werk dat gedaan moet worden. Ook ambities en ideeën worden weer opgepakt. Opstarten is een mooi proces dat aandacht nodig heeft, zaken komen weer tot leven en je kunt een nieuw begin maken. Het is als de lente waarin weer iets nieuws tot bloei gaat komen, een nieuw seizoen, nieuwe kansen. Interessant is het om te kijken wat er aan je opstarten vooraf is gegaan. Heb je echt alles even stilgelegd, of zijn de zaken op een laag pitje allemaal doorgegaan? In dat laatste geval is er geen sprake van opstarten maar van doorstarten.

Energie geven aan nieuwe ambities

Even alles stilleggen is een belangrijk aspect in het werk. In een wereld waarin alles 24 uur per dag en 7 dagen per week doorgaat is dat een lastig te introduceren concept. De norm is dat we voortdurend beschikbaar zijn. Mensen gaan altijd door, door, door. De waarde van stil staan echter is dat je kunt reflecteren. Je kunt terug kijken op de periode die achter je ligt. Je ontdekt wat waardevol is geweest en wat je anders had gewild. Uit je reflectie komen ideeën voort voor de volgende periode. Op die manier wordt opstarten iets dat energie geeft aan nieuwe ambities.

Doorstarten of opstarten?

Dit raakt aan het werk over ’Transitional Change’ van William Bridges. Hij geeft aan dat veranderen in 3 fasen gaat: eindigen – stil staan – opstarten. Eindigen is nodig om zaken achter je te laten. Stil staan is nodig om even een neutrale periode te hebben waarin je noch eindigt, noch opstart. Het is een periode waarin je energie wint, reflecteert en tot rust komt. Pas daarna kun je weer opstarten en nieuwe impulsen geven aan een nieuwe fase. Veel mensen starten niet op maar door, ze continueren wat er al was en missen de wezenlijke vernieuwing. Ze houden wat ze al hadden. Niet per definitie slecht, maar dit is eerder een doorstart dan opstarten.

Vraag je voordat je gaat opstarten af hoe stil je alles gelegd hebt en of je iets beëindigd hebt. Ben je even helemaal los geweest van je werk, heb je tijd gehad voor reflectie? Welke ambities komen dan naar voren en wat wil je anders gaan doen?

Zelf aan de slag met eindigen, stilstaan en opstarten?

Wil je aan de slag met het proces van eindigen, stil staan en opstarten? Gun jezelf de tijd om aan je ambities te werken. Maak gebruik van onze voordelige Coachkaart waarin je 5 (online) sessies van een uur benut om échte stappen te gaan zetten. De coaches staan voor je klaar om je te begeleiden in dit proces en om samen tot mooie nieuwe ambities en inzichten te komen. Leuke extra’s: kies zelf de coach die bij jou past en ontvang gratis het boek Toekomstklaar! Lees hier meer over de Coachkaart en bestel deze eenvoudig op onze website.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.