Past vertragen wel bij leiderschap?

6 september 2022

Het valt niet mee om te vertragen in een wereld die toch vooral snelheid waardeert. En bovendien, past vertragen eigenlijk wel bij leiderschap? Onze klant vond van wel. Hun 24 managers verstaan hun vak goed. Ze geven leiding aan teams van 40 -50 zorgprofessionals en besturen alle processen en afspraken die nodig zijn. Hard werken, dat wel. Maar hun passie is groot.

In de afgelopen jaren was de aandacht van de managers steeds meer gezogen naar proces, budget, taken, deadlines. We kennen de verhalen uit de zorg intussen allemaal wel. Trouwens, in veel andere sectoren is het net zo. Het leidt er toe dat er steeds minder aandacht is voor mensen. Gesprekken met medewerkers gaan over het werk en niet over de mens. De focus kwam, in deze zorginstelling, meer en meer op het welzijn van hun cliënten, en te weinig op dat van hun eigen mensen. Manager en medewerker verloren de aandacht voor zichzelf en voor elkaar. En dat houdt geen mens vol.

Mensen draaien niet op deadlines alleen. Mensen willen contact, gezien worden. We zijn relationele wezens. Leiderschap gaat over mens-zijn; mens zijn voor een ander mens. Dat is leiderschap. Luisteren, aandacht geven, inspireren. Medewerkers hebben het nodig, leiders ook. Daarvoor zijn ze leider geworden; om met mensen te werken.

Het Eerste Huis verzorgde een leiderschapsprogramma voor alle managers en directeuren van deze organisatie. Een jaar lang hielpen wij hen groeien in hun eigen persoonlijkheid en in hun rol als leider. Dat gaat altijd hand in hand, in onze visie. Als je oprecht weet wie je bent en hoe je je leven vorm wilt geven, dan kun je ook oprecht en met bevlogenheid je werk doen.

Als opwarmer organiseerden we voor deze groep mensen een vertragingsdag, zo hebben we het genoemd. Het was een dag met broodnodige reflectie, met intense contacten tussen collega’s, met ruimte om gehoord te worden en daar nog even helemaal niets mee te moeten ‘doen’. Het was een dag om aan de basis te werken voor leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling in jouw organisatie

Het Eerste Huis begeleidt korte en langlopende leiderschapstrajecten. We hebben Nederlandse en internationale programma’s gedaan. In diverse sectoren. In onze programma’s staat mens-zijn centraal. We ontwikkelen éérst mensen, dán leiders. Dat doen we zowel voor junior als voor senior doelgroepen. Is jouw organisatie toe aan een verdieping in leiderschap? Wil je meer bevlogenheid en inspiratie, geloven jullie in de kracht van mensen? Laten we dan samen eens vertragen en ontdekken wat we voor jou kunnen doen.

Bel ons via (085) 301 87 41

 


Pagina delen
GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 462 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.