Training Appreciative Inquiry

€ 945,-
10 november 2022
2 dagen
9 gemiddeld
  • Maak blijvende impact en veranderingen
  • Voorkom weerstand door in te spelen op intrinsieke motivatie
  • Leer waarderend te onderzoeken met het 6-V Model
Training Appreciative Inquiry

Organisaties zijn constant in beweging. Keer op keer blijkt: verandering is moeilijk af te dwingen. Medewerkers willen niet, plannen staan niet in contact met de praktijk en er wordt te weinig gebruik gemaakt van kleine verbeteringen.

Appreciative Inquiry is een visie en methode die dit doorbreekt. Vanuit het startpunt van onderzoeken wat er goed is, ontstaat inspiratie, energie, motivatie en concrete plannen om verder te groeien. Alle partijen doen mee in een constructieve samenwerking die zich richt op daadwerkelijke verandering bewerkstelligen.

Wat kan je verwachten?

In deze training leer je de grondbeginselen van Appreciative Inquiry toepassen. Dat begint altijd met het stellen van een waarderende vraag – vertel over een keer dat het goed ging. Een vraag is immers ook een interventie, en daarmee richt je de focus direct op waar de mensen en organisatie wél naar toe willen. In de training doorloop je de volledige 6-V-cyclus en leer je de verschillende stappen op diverse manieren toepassen.

Tijdens de tweedaagse doorloop je de 6-V-cyclus. Door het zelf te ervaren onderzoek je de manieren om deze stappen ook in te zetten in je eigen organisatie en werk. Je leert werken met de 6-V-cyclus en je leert de principes achter Appreciative Inquiry. Daarmee kun je de filosofie en technieken inzetten in bijvoorbeeld coaching, faciliteren van teamsessies of advisering. Door te kijken met de bril van de waarderende onderzoeker maak je gebruik van de kennis en ervaring van alle aanwezigen.

Je gaat volop ervaren. Daar gaat het om bij Appreciative Inquiry. Het is niet simpelweg een stappenplan volgen, maar juist het beoefenen van de waarderende en onderzoekende bril. Zonder te verzanden in positiviteits- denken waarbij het negatieve er niet mag zijn, richten we ons met AI steeds opnieuw naar de gewenste toekomst.

Appreciative Inquiry (AI) is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Er is niet één vaststaande werkelijkheid, de werkelijkheid is wat iedereen ziet en beschrijft. Appreciative Inquiry werkt met de kracht van verhalen: door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door onze houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats. Stel je voor dat je op je werkplek rondloopt. Met de vraag “wat is hier allemaal mis” in je hoofd begin je alles te zien wat mis is en krijg je waarschijnlijk een negatief gevoel. Met de vraag “wat is er goed aan deze plek” ervaar je meer positiviteit. AI gebruikt deze positieve basis om op te bouwen: kijk naar de kansen en mogelijkheden.

De standaard opbouw van een Appreciative Inquiry-traject is de 6-V-cyclus. Je gaat van probleemstelling naar de formulering van wat wél gewenst is. Je waardeert wat er al goed gaat. Je creëert een visie die inspireert. Vervolgens ontwerp je concrete stappen die je kunt zetten, die je vervolgens uitvoert. Dit veranderproces werkt naar de gewenste toekomst toe, in plaats van weg van het probleem.

AI is in de jaren tachtig ontwikkeld door David Cooperrider. Het is gebaseerd op het werk van Kurt Lewin en anderen: action research. Het is uitgebreid onderzocht én toegepast over de hele wereld.

Iets voor jou?

Je houdt je bezig met vernieuwing en je bent op zoek naar praktische methodes die je daarbij kunt inzetten. De training is zeer geschikt voor consultants, trainers, adviseurs en coaches die regelmatig te maken hebben met mensen die op zoek zijn naar verbetering en ontwikkeling.

Investering

Cursusprijs Open Training€ 945,-
Locatiekosten€ 150,-
Totaal € 1.095,-
  
Overnachten (optioneel) € 125,-
Totaal € 1.220,-

Alle bedragen zijn exclusief BTW en onder voorbehoud van wijzigingen.

Betaling

Na inschrijving ontvang je van ons een factuur op het door jou opgegeven mailadres.

Programma

  • 1 (09:00 uur - 17:30 uur)
    We beginnen met de fase van define: bepalen wat het positieve kernthema is waar we naar toe gaan. In de discovery-fase verzamelen we de succesverhalen van alle deelnemers. Daarmee beoefenen we een methode om te waarderen wat er al is. In de dream-fase creëren we de stip op de horizon. Als de succesverhalen de regel in plaats van de uitzondering zijn, hoe ziet het er dan uit?
  • 2 (09:00 uur - 16:30 uur)
    In de design-fase ontwerp je de verbinding tussen de successen uit de discovery en de gewenste toekomst uit dream. Hoe breng je de ideeën in praktijk terwijl je de positieve energie vasthoudt? In de laatste fase – delivery – gaat het om het borgen en vasthouden van de ingezette veranderingen. Die kunnen zich blijven ontwikkelen, maar zaak is om die positieve zoektocht vol te houden. Hoe kun jij deze technieken in jouw werk mee nemen?

Praktische informatie

Data

Donderdag 10 en vrijdag 11 november 2022
Woensdag 24 en donderdag 25 mei 2023

Locatie

Woudschouten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist

Locatiekosten

De kosten voor de locatie zijn € 150,-
Inbegrepen zijn 2x lunch en verse koffie, thee, water, en versnaperingen in de zaal.

Overnachten (optioneel)

Aanvullend arrangement: € 125,-
Alhoewel overnachten niet verplicht is, raden wij het zeker aan. Iedere training bij Het Eerste Huis is een experience. Een overnachting helpt je om het maximale uit deze ervaring te halen. Je kunt in alle rust de leerstof tot je nemen en alle ruimte nemen om je persoonlijke groei te stimuleren. Daarnaast wordt het als erg fijn en gezellig ervaren om met de andere deelnemers na te praten over de dag.
Inbegrepen zijn 1 overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet, 1x diner. Dit bedrag is exclusief toeristenbelasting, parkeerkosten en overige drankjes en consumpties.

Alle bedragen zijn exclusief btw en onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Dat kan, neem contact met ons op en informeer naar de groepskorting.

Deze training is van
betekenis geweest voor:
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 397 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.