Manifesteren

Je hoort steeds vaker over manifesteren. Maar wat is het nu eigenlijk precies, waarvoor zet je het in en hoe werkt het? Een manifestatieproces is geen toverspel. Je bent zelf verantwoordelijk voor het realiseren van je idee. Een manifestatieproces draagt bij aan het creëren van de juiste voorwaarden waardoor je plannen tot werkelijkheid worden. Je kijkt tijdens zo’n proces diep naar binnen, je gaat naar de kern. Je visualiseert de gewenste toekomst en laat je van daaruit informeren welke stappen nodig zijn om die toekomst te realiseren.

Op deze pagina:

Wat is manifesteren?

Manifesteren is een proces waarbij je bewust onderzoekt:

  • Wat je écht wilt en waarom het voor jou zo wezenlijk is.
  • Wat er eventueel nog in de weg staat om je verlangen te vervullen.
  • Wat het van jou vraagt om je in te zetten je verlangen de wereld in te zetten.
  • Wat de stappen zijn die je moet nemen om je verlangen te realiseren.

 

Manifesteren betekenis

Manifesteren staat voor zichtbaar ‘duidelijk worden’. Daaruit kun je opmaken dat manifestatie een proces is waarin gaandeweg duidelijk wordt wat de uitkomst zal zijn. Dat staat lijnrecht tegenover het doorlopen van een stappenplan waarvan de exacte uitkomst vooraf al is vastgelegd.

Bij manifesteren neem je de gewenste uitkomst als startpunt, niet als eindpunt. Door daarna laagje voor laagje af te pellen wat die uitkomst die je voor ogen hebt precies voor jou is, ontdek je je werkelijke motivatie. Je vindt dan als het ware de ‘why’ van dat wat je graag wilt realiseren.

Om die diepere lagen van je eigen weten te bereiken, laat je je tijdens het manifestatieproces informeren door verschillende kennisbronnen. In plaats van enkel je rationele denken, maak je ook contact met een ruimer bewustzijn. Je combineert je intuïtieve vermogens met je rationele denken.

Hoe werkt manifesteren?

Manifesteren is een proces waarin je je denken, voelen en handelen heel bewust met elkaar in lijn brengt. Op die manier creëer je omstandigheden waarin kan gebeuren wat jij graag wil dat er gebeurt. Het begint allemaal met dat je je bewúst wordt van wat je allemaal denkt, voelt en doet zodat alles wat je bent congruent is.

>> Download onze manifestatietool ‘een eerste stap in aanvaarden’

Manifesteren heeft te maken met wie je bent, niet alleen met wat je wil. Manifesteren is in die zin dan ook geen tovertruc, zo van: ‘ik wil dit, en ‘pats’ daar is het’. Bovendien: alle ónbewuste processen die jij dagelijks toelaat, bepalen ook wie je bent en dus wat je krijgt. Door je bewust te zijn van wat je denkt, voelt en doet, ga je veel zorgvuldiger kiezen en besluiten. Op die manier draag je bij aan de manifestatie die je wilt bereiken.

aanvaarden

Wet van de aantrekking

Tijdens een manifestatieproces maak je gebruik van de wet van aantrekking. Alles wat je bent, trekt hetzelfde aan om je heen. Het basisidee hierbij is: wat je zaait zul je oogsten. Jij bent degene die bepaalt wat je denkt en voelt. En jouw gedachten en gevoelens bepalen wat je aantrekt.

Dat is vaak een harde les, want er overkomen ons ook dingen die we liever niet willen. Trekken we die dan ook aan? Ja, onbewust wel. Achter het eenvoudige zinnetje ‘dat heb ik weer’, gaat een wereld schuil van aantrekking. Daarentegen zal iemand die ervan overtuigd is dat hij altijd geluk heeft, daar veel voorbeelden van zien in zijn leven. De dingen zijn niet wat ze zijn, de dingen zijn zoals jij ziet dat ze zijn. Iets veranderen begint al met er op een andere manier naar te kijken.

Bewustzijn verruimen

Het belangrijkst voor manifestatie is je ‘bewust zijn’ verruimen. We schrijven het in twee woorden; bewust zijn.

Er zit een verschil tussen wat je wilt en wat je bent. Door al je focus te brengen naar wat je wilt, gaat de gewenste toekomst zich niet manifesteren. Want (wet van aantrekking) je trekt aan wat je bent. Weten wat je wilt is een basisvoorwaarde voor manifesteren. Het is alleen niet genoeg. Innerlijk werk is minstens zo belangrijk. Het is nodig om negatieve gedachten die de stroom blokkeren uit de weg te ruimen zodat je gaat ‘zijn’ wat je wilt.

Een manifestatieproces gaat daarom grotendeels over afstemmen op zijn en daaruit volgt het doen vanzelf. Dat doe je door bewust zijn in het nu. In het nu ben je je bewust van wat je voelt en denkt. En op ieder moment kan jij keuzes maken en beslissen of er iets moet veranderen in wat je denkt en voelt. Door in kleine stapjes toe te bewegen naar wat je wilt voelen (als je doel gemanifesteerd is), stroomt het proces.

Hoe manifesteer je?

Focus en vertrouwen zijn heel belangrijk om te manifesteren. De focus ligt op je gedachten en emoties. Vertrouwen in jezelf en op het proces zijn ook essentieel, want dat zorgt ervoor dat ruis zoals negatieve gedachten of beperkende belemmeringen je niet tegenhouden van datgeen je wilt manifesteren.

Startpunt: gedachte en gevoel

Het begint bij ontdekken wat jij in je leven wilt en dat ontdek je door diepgaand onderzoek bij jezelf. Waarom wil je wat je wilt. Welk gevoel wil je ervaren. Welke kerngedachte ligt er aan ten grondslag.
Op die manier maak je jouw project glashelder. Je weet wat je wilt en waarom je het wilt.

De gewenste uitkomst is je startpunt. Vanuit hier ga je verder ontdekken en ervaren.

Focus: belemmerende gedachten opruimen

Er zijn vaak allerlei gedachten die door je hoofd gaan als je iets wilt. Op het moment dat je helder hebt wat je wilt bereiken, kunnen er allerlei belemmerende gedachten tussen komen te staan. In het begin van je manifestatieproces onderzoek je daarom welke belemmerende overtuigingen of angsten een rol spelen in jouw project.

Je erkent dat ze er zijn en je neemt bewust de beslissing om ze op de achterbank te zetten. Op die manier kan je manifestatieproces blijven stromen zonder blokkades.

Visualisatie: ervaar wat je wilt manifesteren

Manifesteren begint bij je gewenste uitkomst. Visualisatie is een techniek die je kunt inzetten om aan te trekken wat je wilt. Visualiseren is het mentaal voorstellen van de gewenste toekomst. In je hoofd beleef je stap voor stap een situatie. Je maakt hierbij ook gebruik van zintuigen, zoals (mentaal) voorstellen welke geluiden je om je heen hoort, wat je in je lichaam voelt en welke geuren er zijn.

Visualisatie is een krachtig onderdeel van het manifestatieproces. Je stuurt namelijk je gedachten en gevoelens op de gewenste situatie en beleeft deze alsof je het al gemanifesteerd hebt. Dat zorgt ervoor dat je in gedachten al aan het manifesteren bent.

Zoals eerder genoemd zijn focus en vertrouwen heel belangrijk en maak je bij manifesteren gebruik van de wet van aantrekken. Visualisatie helpt daarbij.

Valkuilen bij manifesteren

  • Met alleen denken aan wat je wilt, manifesteer je het niet
  • Opgeven als je gewenste toekomst zich niet snel genoeg aan je presenteert
  • Je ‘why’ sluit niet aan bij wat je wilt

Manifesteren kun je leren

Goed nieuws. Manifesteren kun je leren. Het is namelijk geen toeval, het is een bewust proces waar je zelf de actor in bent. Een manifestatieproces bestaat uit opeenvolgende stappen die je doorloopt en de kunst is dat je leert afstemmen op intuïtieve vormen van waarnemen.

Cursus manifesteren

Tijdens de module Practice van Het Eerste Huis breng je jouw eigen project in die je graag werkelijkheid ziet worden. Je stapt met jouw onderwerp een manifestatieproces in. De cursus is opgebouwd rondom de Circle of Practice. In drie dagen doorloop je de 7 stappen uit het wiel.

Een geweldige ervaring waarbij je diepgaande inzichten opdoet waarmee je weer nieuwe luikjes in jezelf opent en volop in de energie stapt van wat er wil gebeuren voor jou. Met die voorwaartse energie ga je thuis verder met manifesteren en in de wereld zetten wat jij voor ogen hebt.

Verder lezen?

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.