Wat is intuïtie? En hoe volg je het?

6 september 2022

Het zijn eenvoudige woorden, ‘je intuïtie volgen’. Overal ter wereld adviseren mensen elkaar dat dagelijks. Voor veel dingen in je leven is het dan ook een eenvoudige manier om knopen door te hakken; simpel, snel. Maar wat is intuïtie en waarom klinkt je intuïtie volgen gemakkelijker dan het is.

Naarmate besluiten grotere gevolgen hebben, kan het behoorlijk uitdagend zijn om te volgen wat je voelt. Dat herken je vast. Samen met je heldere intuïtieve gevoel, komen ook de stoorzenders op. Gedachten zoals: ‘Voel ik het wel goed? Maak ik me iets wijs? Klopt dit wel? Ben ik niet te impulsief? Kan ik het niet beter houden zoals het is?’

Wat is intuïtie? Het is meer dan buikgevoel

Herkenbaar? Voor mijzelf wel. Ik train en ontwikkel al 15 jaar intuïtie in leiderschap, coaching en in professionele omgevingen. Toch betekent dat echt niet dat ik altijd alles ‘perfect’ weet en doe. Wat ik wel weet is dat ik mijn intuïtieve gevoel, ook bij twijfel, moet vasthouden, samen met al die andere gedachten. Ik heb ook geleerd dat intuïtie niet alleen een ongrijpbaar buikgevoel is, maar dat er manieren zijn om het te verhelderen en concreet te maken. Daarmee breng ik mijn intuïtie van voelen naar weten en van twijfel naar zekerheid.

Neem je intuïtie altijd serieus

Het is belangrijk om je intuïtie altijd serieus te nemen. Elk stuk informatie dat je hebt, telt even zwaar. Je intuïtie is informatie, net als je gedachten of je ervaringen. Ze verdienen allemaal een stem. De wereld waarin we leven hecht veel waarde aan de cognitieve, rationele informatie. Die is eenvoudiger meetbaar, vergelijkbaar, planbaar en maakbaar. Ogenschijnlijk geeft het meer zekerheid. Niet onbelangrijk maar meestal wordt er té veel waarde gegeven aan de zekerheden waar we grip op hebben, of op zijn minst denken te hebben. Als je je intuïtieve weten geen ruimte geeft, blijft het knagen en zagen. Vaak wordt dat alleen maar groter. Niet fijn.

Het grotere weten

Het Eerste Huis is een veranderbureau op dit gebied. Voor organisaties zetten wij Theory U in. Voor mensen werken we met methoden van Transformationeel Bewustzijn. Beide aanpakken zijn in hun vorm mooie en concrete toepassingen om het grotere weten een plek te geven en er wat mee te doen. Het zijn ook toepassingen van deze tijd; alle feiten kennen we intussen wel, maar hoe vóelt het.

Zet stappen in een nieuwe richting

Voor de 26e keer start onze 4 daagse ‘Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen. Je leert werken met intuïtieve tools en je maakt zelf een reis in jouw verlangens en in je weten. De training is transformerend. Je gaat stappen zetten in een nieuwe richting.


Pagina delen
GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 462 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.