Transformatieproces

26 januari 2023

Vroeger was iedereen aan een verandering toe, tegenwoordig is iedereen in een transformatieproces.

Wat is een transformatieproces?

Het verschil tussen veranderingen en transformaties is eenvoudig aan te geven. Veranderingen kun je terugdraaien, transformaties niet. In een transformatieproces is er altijd sprake van sterven en geboren worden. Niet dat er letterlijk iemand dood moet, maar wel ‘iets’. Dat is iets in je. Een gedachte, een overtuiging, een patroon. Mensen zijn gewoontedieren en houden -onbewust-allerlei vaste overtuigingen en reacties in staand. In een transformatieproces is er iets in je dat mag sterven waardoor iets nieuws geboren kan worden.

Transformatie in mens en organisatie

Een ander onderscheid is dat veranderingen over de buitenkant gaan. Ze gaan over structuur, een systeem, een proces, een gebouw, een relaties. Transformaties gaan over de binnenkant. Het gaat over een inzicht, een visie, een emotie, over je persoonlijke groei. In organisaties gaat het dan over cultuur, stijl, omgangsvormen, waarden. Het gaat dan niet om wat mensen doen, maar vanwaaruit ze de dingen doen. Het gaat om wie ze zijn.

Transformatie is diepgaand en blijvend

Transformatieprocessen hebben dus iets diepgaands en daarmee ook iets dat blijvend is. Ze hebben ook iets spannends. Je gaat vaak buiten het bekende, voorbij het niet-weten. Het is een proces van binnenuit. In plaats van dat je nieuw gedrag ontwikkelt, ga je aan de slag met een nieuwe manier van kijken en in de wereld staan. Je gaat de dingen dan anders zien. En wat je eenmaal hebt gezien en weet, kan je nooit meer niet-weten.

Is transformatie spiritueel?

Nu wordt het spannend, want, wat ís dat dan ‘spiritueel’? Als dat staat voor scherpzinnige geestelijke ontwikkeling die niet gebonden is aan materie of religie en zich bezighoudt met je zielsverlangen en je reden van bestaan, ja dan wel. :-).

Natuurlijk is transformatie dan spiritueel. Het gaat om je innerlijke persoonlijke groei, het gaat om leven voorbij je oordelen, voorbij je angsten en belemmeringen. Het staat voor opgroeien en volwassen worden in levenszaken en je eigen geschiedenis is eigendom nemen; weten wie je bent, waaróm dat zo is en wat je daarin te verwerken hebt. Transformeren betekent dat je iets dichter bij zijn essentie brengt.

Aan de slag met transformatie

Is dat waar jij naar verlangt? Een doorbraak, iets geheel nieuws? En wil je dat soort werk ook doen met de mensen met wie je werkt? Werken aan transformatie?

Onze 4-daagse Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen laat zien hoe jij dat kunt doen. Bovendien ben je vier dagen lang zelf in een betekenisvol transformatieproces.

Meer geïnteresseerd in een concrete transformatie stap voor jezelf? De 3-daagse module Practice begeleidt je om je dromen en verlangens waar te maken.


Pagina delen
GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 462 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.