Maak het beste van het slechtste

5 maart 2024

In ieders leven zijn er situaties die lastig zijn om mee om te gaan. Vaak blijven we hangen in emoties of bedenken we praktische oplossingen voor een ‘quick fix’. Hoe kun je betekenisvolle stappen zetten wanneer je even niet weet hoe? Met Transformationeel Bewustzijn leer je wat het potentieel is dat elke situatie met zich meebrengt en welke kansen deze situatie je biedt. In dit artikel leer je over het DSKK model, de vier niveaus van betrokkenheid, die het fundament vormen van Transformationeel Bewustzijn.

Vier niveau’s van betrokkenheid

De niveaus van betrokkenheid geven een structuur waardoor je makkelijk tot de kern komt in een persoonlijke situatie, een coachingstraject of organisatievraag. Deze niveaus zijn: Drama, Situatie, Keuze en Kans (DSSK).Drama

Hier gaat het over een oppervlakkige reactie; emotioneel, beschuldigend, verklarend: ‘…en toen zei hij dit en zij deed dat”. Je reageert primair, vaak zonder na te denken over hoe je wilt reageren. Ook gaat het op dit niveau vaak over wie er schuld heeft aan de situatie en speelt onbegrip een rol. Veel mensen reageren op dit niveau. Het is niet persé fout, maar er is meer uit een situatie te halen dan alleen maar een eerste snelle respons.

Situatie

Dit niveau gaat voorbij aan de emoties en richt zich op wat er feitelijk aan de hand is. En direct aansluitend, hoe het probleem opgelost kan worden. Vaak is dit erg behulpzaam en op korte termijn kan dit een bevredigend resultaat geven, echter er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het probleem en onderliggende redenen.

Keuze

Dit derde niveau is een keerpunt. Het geeft een nieuw perspectief. We gaan voorbij aan de emoties en feitelijkheden en beseffen dat we niet de volledige invloed hebben op het ontstaan van het probleem. We hebben wél de keuze wie wij zelf willen zijn in deze situatie. Met als voorbeeldvragen: Hoe wil ik hier in zijn? Wie ben ik? Welke rol kies ik in wat er nu gebeurt? Door een bewuste plek in te nemen ten opzichte van het voorval, begin je leiding te nemen over het vervolg in plaats van een inschikkende en volgende rol.

Kans

Dit is het vierde en diepste niveau en op dit niveau vindt de werkelijke transformatie plaats. Als coach kun je hier de meeste impact hebben. Vragen die op dit niveau spelen zijn: Welke kans biedt deze situatie mij of de organisatie? Wat wil er eigenlijk echt gebeuren? Wat werkt er niet waardoor deze situatie is ontstaan en wat ‘smeekt’ om een andere aanpak of overtuiging?

Ander bewustzijn

De niveaus van ‘Keuze’ en ‘Kans’ nodigen je uit om met een ander bewustzijn waar te nemen. Door als coach of als leider anderen mee te nemen naar deze niveaus kom je tot de kern van een vraagstuk. Dit levert zowel in persoonlijke coaching als in een organisatievraagstukken veel meer informatie en inzichten op. Je blijft niet steken in oppervlakkige niveaus bij het vinden van een volgende stap.

Bodem van de zee

Esther Damman, oud-deelneemster van de training Transformationeel Bewustzijn en Systemisch Leiderschap paste onlangs in haar eigen leven dit model toe toen ze in de knel zat, of, in haar eigen woorden: op de bodem van de zee. Ze maakte het inspirerende videoverslag hieronder over haar ervaring en hoe ze om is gegaan met de situatie die op haar pad kwam.

Verdieping

Wil jij makkelijker leren omgaan met situaties, vernieuwend coachen of leiding geven? Wil jij de betekenis in situaties snel doorzien en effectief maken? Neem dan deel aan onze ervaringsgerichte training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen.

 


Pagina delen
GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 462 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.