Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden: waar begin je?

30 november 2022

We komen regelmatig de belofte tegen dat je de mooiste versie van jezelf kunt worden als je ál je mooie eigenschappen omarmt. Wánt: we zijn allemaal mooie mensen. Wij staan hier niet achter. Wat zijn dan wel persoonlijke ontwikkeling voorbeelden? 

Natuurlijk zijn we allemaal mooie mensen. Mooie mensen met onze lastige kantjes. Niet persé lastig voor anderen, maar vooral ook voor onszelf. Het idee dat er in jou schoonheid is en licht en kracht, dat is waar. Maar slechts half waar. Er is ook zwaarte en schaduw en twijfel. Dat is de andere helft van jouw hele werkelijkheid. Als je die liever ontkent, begin dan maar niet aan persoonlijke groei.

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

De wereld waarin we leven is erg gericht op succes, schoonheid en lichtheid. De influencers, vloggers op sociale media zien er allemaal gelikt en geslaagd uit. Het lijkt allemaal zo maakbaar, als je je best maar doet. En voor je het weet twijfel je aan jezelf omdat jij niet zo mooi en succesvol bent. Ook al weet je dat wat je voorgeschoteld wordt slechts een deel van de werkelijkheid is. Maar weet je, twijfel niet aan jezelf. Jij weet het ook. Het succes aan de buitenkant loopt lang niet altijd gelijk op met het geluk aan de binnenkant.

Persoonlijke ontwikkeling heeft een tegenstelling in zich. Ja, je kunt je persoonlijk ontwikkelen. Maar als je van ontwikkelen je dagtaak maakt, dan zou het wel eens erg tegen kunnen vallen.

Jezelf toelaten, daar gaat het om

Persoonlijke ontwikkeling is vooral jezelf toelaten. Je hele zelf. De plussen en ook de minnen. Geloof me, het kan niet anders.

“Veel mensen zetten de deur voor persoonlijke ontwikkeling wagenwijd open en blijven dan in de deuropening staan”, leerde ik ooit van Dirk Oellibrandt. Ja, dan komt het niet binnen. Otto Scharmer die Theory U creëerde, noemt het de Voice of Fear die mensen ervan weghoudt om te zijn wie ze werkelijk zijn.

In de film ‘the legend of Bagger Vance’ krijgt de hoofdpersoon die zijn doel wil behalen te horen: “all it takes is for you to get out of its way; let it find you.

Je kunt niet worden wie je bent

Worden wie je bent… het is misschien wel de meest uitgesproken zin in programma’s voor persoonlijke ontwikkeling. Hij komt van Friedrich Nietzsche, filosoof. En om het een beetje te kaderen; hij vermeldde er ook direct bij dat waarschijnlijk niemand daar in kan slagen. Serieus. Om het praktisch te houden; je kunt niet worden wie je bent. Je kunt alleen erkennen dat je nu bent wie je bent. Vandaaruit kun je verandering toelaten.

Persoonlijke ontwikkeling is toelaten. Niet fixen.

En dit is exact waar het om gaat. Persoonlijke ontwikkeling gaat om toelaten. Niet om fixen.

Onze programma’s zijn zo ook ingericht. We nodigen je uit jezelf te zijn en daarvandaan de verandering te ontdekken. Welkom.

Interesse?

Mail ons. Bel ons. We horen je graag.

Geschreven door: Jos Rovers


Pagina delen
Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Annette van der Kaaij

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 466 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.