Waarderend Onderzoek

Het waarderend onderzoek is een veranderinterventie vanuit de Appreciative Inquiry methode. Wanneer er behoefte is aan verandering, inventariseren mensen meestal eerst wat er mis is. Van daaruit wordt er dan een oplossing bedacht. Met de Appreciative Inquiry methode draai je het om en ga je uit van wat er goed gaat. 

Wat is waarderend onderzoek?

Met een waarderend onderzoek verzamel je punten die al wél goed gaan. Van daaruit onderzoek je naar hoe er meer van het goede kan ontstaan. De basis is het creëeren van een ruimte waarin verhalen verteld kunnen worden over wat er wel gewenst is en wat er wel goed gaat. Daardoor ontstaat een vruchtbare energie waarbinnen betrokkenen een gedeeld en scherper beeld van de gewenste toekomst krijgen. Ook ontstaat er automatisch meer bewustzijn en erkenning voor wat al goed gaat. Dat draagt bij aan veranderkracht.

6v-cyclus van Appreciative Inquiry

Het waarderend onderzoek bestaat uit een cyclus van 6 stappen. We noemen deze ook wel de 6V-cyclus. De stappen zijn: verkennen, vertellen, verbeelden, vormgeven, verwezenlijken, verantwoorden. In onze hand-out hebben we de stappen van deze cyclus beschreven. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld lichten we elke stap toe.

waarderend onderzoek hand-out

Werk toe naar de gewenste toekomst

Ga aan de slag met deze manier van veranderen via de training Appreciative Inquiry.

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.