Werken met de onderstroom

Een IT hoofd, Mark, werkte met zijn team aan software voor webwinkels. De druk was hoog. Er moet steeds iets nieuws. En sneller. Bovendien, de concurrent is met hetzelfde bezig. Het team werkte hard, maar de sfeer werd minder. Voelbaar in de onderstroom. In meetings spraken ze nauwelijks met elkaar. De luide stemmen voerden het woord, de stillen werden stiller. Mark besefte dat hij aan het zenden was, maar dat niemand nog zijn boodschappen ontving.

Mark besloot deel te nemen aan ‘Impact Vergroten in Groepen’, ons verdiepende programma waarin je leert werken met de vaak ingewikkelde dynamiek in teams.

De tools die hij leerde waren eigenlijk niet eens zo ingewikkeld:

  • Zorg dat je iedereen aan het woord laat,
  • Stel elkaar vragen in plaats van meningen te geven,
  • Vat steeds samen en neem ieders inbreng mee.

Werken met de onderstroom

Maar wat echt de doorslag gaf, was zijn nieuwe kijk op werken met de onderstroom. Hij leerde omgaan met dát wat niet gezegd werd, maar wel gevoeld. Door het delen van zijn eigen emoties over het teamproces, kwam er een ander gesprek op gang. Mark herinnerde zich hoe voorheen elk gesprek ging over de inhoud. En als ze er niet uitkwamen, dan ontstond vaak een strijd over wie het meest wist over de inhoud. Dit resulteerde in een sfeer die gekenmerkt werd door overtuigen, discussie, vóór of tegen en gelijk halen. Verre van prettig om in te werken.

Onderstroom bespreekbaar maken

Hij leerde hoe hij de onderstroom bespreekbaar kon maken -nooit gedacht dat ‘ie dat zou kunnen- en merkte dat dat ontspanning gaf in het team. Eindelijk ging het gesprek over waar het over moest gaan. Er kwam weer humor, -bijna- iedereen haakte weer aan, medewerkers gingen weer graag naar het overleg.

Mark leerde door deze manier van werken met zijn team dat er veel onbenut potentieel aanwezig was. Hij zag dat relaties verbeterden en dat collega’s elkaar weer gingen zien als mensen. Talenten en ideeën kwamen terug naar voren en uiteindelijk werd ook het werk er beter van!

In een goed draaiend team, kun je het gesprek richten op de inhoud. Maar als het niet goed gaat, moet je de inhoud van het werk loslaten en spreken over emoties en relaties. Je kunt niet anders. Het is de enige weg naar verbetering.

Vergroot ook jouw impact in groepen

Ons driedaagse programma ‘Impact Vergroten in Groepen’ gaat de diepte in. Je leert je eigen emotionele landschap kennen en je leert hoe je dat van de ander kunt herkennen en er mee kunt werken. Het vraagt geen specifieke vooropleiding of kennis. Openstaan om te leren en je eigen emoties willen ontdekken in groepsdynamiek, volstaat.

Schrijf je in of download de brochure voor meer informatie.

basisveiligheid in teams

Dit vind je vast ook interessant:

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.