Durf te verbinden met je grootste versie

25 juni 2024

Wetenschappers zijn het erover eens: er is meer, er is iets groters. Albert Einstein hield ons al voor dat de werkelijkheid zich uitstrekt voorbij wat je met het blote oog kunt zien. Het heet het kwantumveld, dat alles met elkaar verbindt en alles doordringt. Dit veld bevat informatie die de basis vormt van de materiële wereld die we waarnemen.

Kwantumfysica: veld van potentieel

Het Eerste Huis werkt vanuit het potentieel. Je kunt het zien als een zee van mogelijkheden, waar uitkomsten niet vaststaan, maar er wel uit tevoorschijn komen. Deze ontelbare mogelijkheden kunnen voortdurend zowel verschijnen als verdwijnen uit dat veld. Het hangt af van de interacties die jij hebt met dat veld. Het is ook precies dát emergente veld waar Otto Scharmer (Theory U) naar verwijst. Het is datzelfde veld waar wij in onze leiderschapsprogramma’s mee werken.

Wij zijn geen natuurkunde faculteit, maar we passen deze principes toe in organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling, op een toegankelijke manier. We leren mensen om op nieuwe manieren naar de werkelijkheid te kijken door hen bewust te maken van verschillende niveaus van bewustzijn. Onze aanpakken maken dit mogelijk. Op deze manier kunnen organisaties en teams effectiever werken, betekenisvollere verbindingen aangaan en doorbraken realiseren bij complexe vraagstukken..

Non-Dualiteit

Heel eenvoudig uitgelegd is non-dualiteit het idee dat alles één is. Op zich is dat dan eigenlijk weer niet waar, want jij en ik zijn twee verschillende mensen. En ik ben niet de stoel waarop ik zit, Wat er bedoeld wordt is dat alles onderling verbonden is. In de natuurkunde heet dat wel quantumverstrengeling. Oosterse wijsheids-tradities onderwijzen het idee van non-dualiteit waarbij het onderscheid tussen zelf en ander wordt overstegen. Westers psychologisch onderzoek toont trouwens aan dat mensen onbewust worden beïnvloed door de gedachten en emoties van anderen.

In dagelijkse zin kom je dit principe tegen wanneer je naar de gebeurtenissen in je leven kijkt als situaties waar je jezelf mee verstrengeld hebt. Soms heb je dat bewust gedaan, bijvoorbeeld in de liefde met je levenspartner, soms gebeurt het je gewoon, bijvoorbeeld omdat je fiets gestolen wordt. Je kunt je er druk om maken, maar het is een feit dat die gebeurtenis jou gevonden heeft, dus je zult er wat mee moeten.

Sta open voor het volledige potentieel

In het dagelijks leven zijn er dus talloze momenten om je heen om je verbonden te voelen met het grote veld van mogelijkheden. Alles wat je er in aantrekt en afstoot bepaalt hoe je dag , en je hele leven, er uit zien. Wanneer je jezelf open zet voor deze verbondenheid, krijg je zicht op jouw volledige potentieel. En hoe beter je dat gaat zien, des te meer kun je het ook gaan benutten. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

In je professionele omgeving kun je bijvoorbeeld samenwerken met collega’s die precies datgene inbrengen wat je nodig had voor een project. Of je ontdekt in ruzie en gedoe op je werk dat je eigenlijk een hele andere richting op wil. (Je hebt geen idee hoeveel mensen wij spreken die niet gelukkig zijn in hun werk en een leven lang vechten om het beter te maken; hetgeen zelden lukt) Wanneer je openstaat voor de verbondenheid tussen jou en de gebeurtenissen om je heen, zal je merken dat er iets anders gaat stromen en dat er nieuwe paden voor je ontstaan die je vooraf niet had kunnen bedenken. Maar als je vasthoudt aan oude denkpatronen en je niet bewust bent van de verbindingen, die je natuurlijk zelf aantrekt, kan jouw werk op den duur aanvoelen als een constante strijd, waarbij zowel jouw persoonlijke energie als die van het team lijkt weg te vloeien. Het ontbreekt dan aan de natuurlijke flow die essentieel is voor innovatie en groei.

Ook in je persoonlijke leven kunnen synchroniciteiten en intuïtieve ingevingen je leiden naar onverwachte ontmoetingen die je inspireren, of naar beslissingen die intuïtief juist aanvoelen voor jou en de mensen om je heen.

Ons onderbewuste houdt niet van verandering

Vaak hebben mensen de neiging om synchroniciteit af te doen als een onbelangrijk toeval. Het is verklaarbaar uit het feit dat ons denken patronen probeert te herkennen om de status quo te handhaven. Ons onderbewuste houdt niet van verandering. Of je nu open staat voor iets groters of niet, het is hoe dan ook waardevol om te ‘luisteren’ naar momenten van synchroniciteit en intuïtieve ingevingen.

Allereerst omdat het een manier is om in contact te komen met je onderbewustzijn. Het kan je meer zicht geven op onderliggende gevoelens, gedachten of overtuigingen die je misschien niet bewust hebt opgemerkt.

Het openstaan voor synchroniciteit kan er ook toe leiden dat je op nieuwe, creatieve manieren naar problemen en situaties kijkt. Het kan je uit vaste denkpatronen halen en nieuwe inzichten en ideeën opleveren die je anders misschien nooit overwogen zou hebben. In plaats van oplossingsgericht denken ga je dan veel meer potentieelgericht te werk.

Luisteren naar het ‘grotere’ kan resulteren in een rijker en vervuld leven. Het opent de deur naar een dieper begrip van jezelf en je plaats in de wereld, en kan waardevolle inzichten en mogelijkheden bieden die je anders met je hoofd al direct aan de kant had gezet.

Kortom: wanneer je je openstelt voor het allergrootste dat er voor je is weggelegd, kan je het volledige potentieel dat zich voor je uitstrekt ten volle omarmen.

Tips om Transformationeel Bewustzijn te versterken

  1. Stel je open voor Synchroniciteit: Let op bijzondere gebeurtenissen en toevalligheden in je leven. Ze kunnen verborgen boodschappen bevatten die je helpen op je pad.
  2. Luister naar je Intuïtie: Geef ruimte aan je intuïtieve ingevingen en leer erop te vertrouwen. Vaak geeft je intuïtie je een dieper inzicht dan puur rationeel denken.
  3. Mindfulness: Neem dagelijks de tijd om bewust aanwezig te zijn in het moment. Observeer je gedachten en gevoelens zonder oordeel.
  4. Train je bewustzijn en perceptie: download de hand-out met een krachtige oefening die je uitdaagt jezelf op een meer fundamentele wijze te verbinden met je omgeving.

Door deze principes toe te passen, kun je geleidelijk aan meer vanuit een Transformationeel Bewustzijn gaan leven. Hierbij sta je open voor de subtiele signalen van het universum en de mogelijkheden die ze bieden. Ontdek hoe het kan zijn om volledig verbonden te zijn met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Open je hart en geest voor een nieuwe dimensie van leven en werk, waarin je jouw volledige potentieel kunt ontdekken en benutten.

Het Eerste Huis: leven en werken vanuit het potentieel

Het Eerste Huis traint, coacht en begeleidt individuen en organisaties om te leven en te werken vanuit het potentieel door af te stemmen op meerdere niveaus van bewustzijn. We bieden programma’s waarin je als mens leert je volledige potentieel te zien en te leven, programma’s waarin we organisaties begeleiden naar verandering vanuit hun volledige potentieel, en programma’s waarin we je trainen in effectieve werkvormen voor leiderschap, teamwerk en het begeleiden van mensen.

Door deze programma’s te volgen, leer je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving op een dieper niveau te begrijpen en te transformeren. Zo kun je het beste uit jezelf halen en een positieve impact hebben op de wereld om je heen.


Pagina delen
Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Annette van der Kaaij

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 466 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.